- Hoe maak ik een goede nieuwsbrief?
- Hoe krijg ik meer inschrijvingen voor mijn nieuwsbrief?
- Waarmee kan ik mijn nieuwsbrief versturen?
- Hoe zorg ik ervoor dat mijn artikel gelezen wordt?
- Hoe voorkom ik dat mensen zich uitschrijven?
- Hoe krijg ik meer cliënten uit mijn nieuwsbrief?
Dit zijn vragen die gesteld werden in “Vraag maar raak”. Een initiatief van ons om therapeuten de mogelijkheid te geven om hun vragen aan ons te stellen. De vragen die we hierin krijgen, beantwoorden we de komende weken in onze blog artikelen. Heb jij ook een vraag, stel deze dan gerust. Voor nu vertel ik je hoe je een goede nieuwsbrief kan maken.
Hoe maak ik een goede nieuwsbrief?
Om gelijk maar met de deur in huis te vallen:
“Jouw nieuwsbrief is niet voor jou, jouw nieuwsbrief is voor de lezer!”
Ik vraag vaak aan therapeuten of ze wel eens een nieuwsbrief versturen. Wanneer ze zeggen dat ze dat wel eens hebben geprobeerd, vertellen ze mij meestal dat het eigenlijk niet werkte. Ze kregen er niet meer aanvragen door en merkten dat de ontvangers er niet op zaten te wachten.
“Wat voor berichten verstuurde je dan?”
Het antwoord is dan vaak dat ze bijvoorbeeld een update stuurde over nieuwe workshops, trainingen of andere diensten.
Zeg nou zelf, zou jij er op zitten te wachten om elke week een mail van ons te ontvangen met daarin een stukje over hoe wij het proces van het maken van een website hebben aangepast? Is dat de reden waarom jij nu dit artikel aan het lezen bent? Nee!
Je bent dit artikel aan het lezen omdat je op zoek bent naar bepaalde resultaten. In dit geval is dat: leren hoe je een goede nieuwsbrief kan maken.
Zoals ik al zei:
Jouw nieuwsbrief is voor de lezer!
Een goede nieuwsbrief, en zo ook een goede blog, bevat informatie die er toe doet voor de lezer. Informatie waar de lezer daadwerkelijk iets aan heeft. Het verschil tussen een blog artikel en een nieuwsbrief is echter zeer groot.
Een blog is bedoeld om die waardevolle informatie op te plaatsen, terwijl een nieuwsbrief bedoeld is om bezoekers naar jouw website te trekken. Een nieuwsbrief is puur een middel om de lezer te activeren, het is dus niet de bedoeling dat je alle info in jouw nieuwsbrief zet. Wanneer jij namelijk alle informatie al in de mail zet, is er geen reden meer om op jouw website te komen en is de kans klein dat hij op jouw website ook verder gaat kijken.
In de nieuwsbrief plaats je dus eigenlijk alleen een voorproefje van wat de lezer kan verwachten in het blog artikel. Je wil dus eigenlijk iemand nieuwsgierig maken voor meer. Wanneer de lezer meer wil, kan hij dat vinden in het artikel op jouw website. Als hij de informatie die hij daar vindt ook daadwerkelijk interessant vindt, is de kans groot dat hij ook nog even verder gaat kijken.
Wanneer je waardevolle informatie gaat delen dan zal je al snel zien dat je:
- Volgers krijgt die al jouw artikelen graag willen lezen
- Reacties krijgt waardoor je een gesprek aan kunt gaan
- Vertrouwen opbouwt met de bezoeker
- Een expertstatus krijgt in jouw vakgebied
- En als belangrijkste punt: Meer cliënten in jouw praktijk krijgt
Genoeg punten dus om jouw blog artikelen te gaan delen met potentiële cliënten via een nieuwsbrief!
Hoe krijg ik meer inschrijvingen voor mijn nieuwsbrief?
Omdat er aan het woord nieuwsbrief een behoorlijk zakelijke en slechte lading hangt, wegens de hoeveelheid spam die er wordt verstuurd, adviseer ik je om er een andere naam voor te bedenken. Een digitaal magazine waarin waardevolle artikelen staan, bijvoorbeeld, gemaakt om de lezer te inspireren en onderwijzen.
Mede door deze slechte lading, schrijven mensen zich bijna nooit in voor een nieuwsbrief om simpelweg de nieuwsbrief te ontvangen. Om ervoor te zorgen dat mensen wel jouw waardevolle tips ontvangen kan je ze een Gratis Weggever geven. Een Gratis Weggever is een motivatie voor iemand om zich in te schrijven op jouw nieuwsbrief en dus zijn naam en e-mailadres bij jou achter te laten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een eBook vol waardevolle tips (in het artikel “Hoe maak ik een goed eBook” leer je hier alles over), een meditatie of bijvoorbeeld een kleine video training.
Zorg er wel voor dat de Gratis Weggever goed aansluit bij de diensten die je te bieden hebt en bij de behoefte van jouw doelgroep.
Deze Gratis Weggever mag prominent in beeld staan op jouw website en je kan hiervoor zelfs een aparte pagina maken. Deze pagina kan je dan optimaliseren zodat hij goed gevonden wordt in Google. Ook kan je hier alle voordelen benoemen, die mensen krijgen als ze de Gratis Weggever downloaden. Het voordeel van een losse pagina is dat je deze bijvoorbeeld kan delen op Social Media. Denk er hierbij aan dat je jouw Gratis Weggever niet hoeft te verkopen, je hebt immers iets gemaakt waar de gebruiker iets aan heeft en het is gratis!
Waarmee kan ik mijn nieuwsbrief versturen?
Voor het versturen van een nieuwsbrief heb je een speciaal e-mailmarketing programma nodig. Dit is een programma waarin je de e-mailadressen gaat verzamelen en waarin je jouw nieuwsbrieven ook gaat maken.
Het versturen van een nieuwsbrief doe je dus niet met een standaard e-mailprogramma zoals Hotmail, Gmail, KPN mail, etc. en daar zijn meerdere redenen voor.
Stel je voor dat je op één dag 45 aanmeldingen voor jouw Gratis Weggever krijgt, omdat je dit bijvoorbeeld op Social media hebt gedeeld. Je zal dan al deze mensen persoonlijk een mail moeten sturen met jouw Gratis Weggever. Ook zou je dan per dag bij moeten houden met wie je weer contact moet opnemen om te vragen hoe ze de gratis weggevers hebben ervaren. Want het is belangrijk dat je contact houdt met de geïnteresseerden. Bovendien moeten mensen dan dus wachten totdat jij ze hun gratis download toestuurt. Niet echt ideaal dus…
Daar komt nog eens bij dat je, wettelijk gezien, geen nieuwsbrief mag versturen zonder dat iemand zich heeft ingeschreven. Wanneer iemand zich inschrijft dan ben je wettelijk verplicht om diegene een bevestigingsmail te versturen. Je kent ze wel, van die mails met een knop erin waar je op moet drukken om de inschrijving te bevestigen. Hierdoor wordt het versturen van Spam zoveel mogelijk tegen gegaan.
Hieronder vind je een voorbeeld van onze bevestigingsmail voor ons eBook.
Het is ook verplicht dat er, onderaan de mails die jij verstuurd, altijd een uitschrijf mogelijkheid is. Wanneer je bijvoorbeeld de inhoud die in de mails staat niet meer interessant vindt, kan je onderaan de mail op de uitschrijven knop drukken, waardoor je geen mails meer zal ontvangen. Hierbij krijg je ook vaak nog de mogelijkheid om aan te geven waarom je de mails niet meer wil ontvangen.
Welk programma moet ik gebruiken?
Van meerdere mensen hebben we de vraag gekregen welk e-mail marketing systeem nou eigenlijk de beste is om te gaan gebruiken als therapeut, wanneer je succesvol cliënten wil gaan aantrekken via een blog en een nieuwsbrief. Is dat dan Mailchimp, AWeber, La Posta (een nederlandse variant op MailChimp) of misschien een ander programma…?
Wij zijn zelf een aantal maanden overgestapt van MailChimp naar een nieuw systeem en zijn binnen een dag verliefd geworden!!
Wij zijn verliefd!
Voor ons is er eigenlijk nog maar één programma dat aan onze eisen voldoet en wij zijn ervan overtuigd dat dit programma jou ook kan helpen. Nadat we jarenlang gebruik hebben gemaakt van MailChimp, hebben wij na het testen van meerdere programma’s, bij dit ene programma in een aantal dagen besloten om over te stappen. We waren verliefd! Ondanks dat MailChimp vrij goed werkte vonden we dat de ontwikkelingen te langzaam gingen. We gingen opzoek naar iets beters.
We hebben gekeken naar een aantal grote spelers in de markt zoals: AWeber, GetResponse en ActiveCampaign. Hierbij hebben wij ook gekeken wat er voor jou als therapeut interessant zou zijn om te gebruiken voor het versturen van jouw nieuwsbrief en het toepassen van Impact Marketing.
We hebben net zolang gezocht totdat we een fantastische programma hadden gevonden waar we verliefd op zijn geworden:
ActiveCampaign
Na eigenlijk maar 1 dag gebruik te hebben gemaakt van ActiveCampaign, zagen we gelijk dat dit programma revolutionair is. Naast dat het echt ontzettend makkelijk en intuïtief werkt, zijn de functionalisten ook nog eens ontzettend uitgebreid. Met ActiveCampaign ben je in staat om zeer gemakkelijk jouw eBook automatisch te versturen, nadat iemand zich heeft ingeschreven, maar dat is eigenlijk niet heel speciaal. Sterker nog, dat kan je met elk e-mailmarketing systeem wel bereiken.
Ook het feit dat je een aantal dagen nadat iemand het eBook heeft ontvangen, volledig geautomatiseerd een follow-up mail kan sturen is niet heel vernieuwend. Het goede aan ActiveCampaign is, dat het je zo ontzettend makkelijk wordt gemaakt.
Met een paar klikken kan je alles eenmalig instellen en daarna hoef je er nooit meer iets aan te doen. Jouw website gaat samen met ActiveCampaign aan de slag om een verbinding op te bouwen, terwijl jij je kan concentreren op wat echt belangrijk is.
Een Automatische serie zoals je hierboven ziet is erg basic en je kan dit dus heel makkelijk zelf in elkaar zetten.
Naast dat het veel beter werkt dan alle andere programma’s, die nu op de markt zijn, is het ook nog eens een stuk betaalbaarder. Wanneer je nu bijvoorbeeld MailChimp of Aweber gebruikt (met automations) kan je een hoop geld besparen door over te stappen op ActiveCampaign. Hieronder een voorbeeld van onszelf en wat wij hebben bespaard door over te stappen:
Wij werkten een paar maanden geleden nog met MailChimp. Hierin hadden we 4 lijsten: Foto’s voor Therapeuten, Algemene Mailinglijst, eBook lijst en de Online Cursus lijst. In totaal betaalde we voor ongeveer 5500 abonnees (ongeveer €65,00) omdat MailChimp elk e-mailadres op alle lijst rekent als abonnee. In werkelijkheid hadden we ongeveer 2500 unieke e-mailadressen verzameld.
Een van de grote voordelen van ActiveCampaign is dan ook dat je betaalt per contact (uniek e-mailadres). Dit betekent dat we dus na het overstappen betaalden voor 2500 contacten (ongeveer €29,00 p.m.) ipv voor 5500 abonnees.
We hebben dus €65,00 – €29,00 = €36,00 per maand bespaard door over te stappen op ActiveCampaign. ActiveCampaign is wat dit betreft niet alleen goedkoper dan MailChimp maar, doordat het de kosten baseert op unieke e-mailadressen ipv inschrijvingen per lijst, ook goedkoper dan programma’s zoals AWeber en GetResponse.
Een groot programma met veel koppelingen
Omdat ActiveCampaign een heel groot bedrijf is, en wereldwijd bekend zijn, zijn er veel programma’s mee te koppelen. Wanneer je bijvoorbeeld systemen op jouw website gebruikt om nog meer inschrijvingen te krijgen, dan is er een kast dan kleine programma’s zoals La Posta hier niet mee werken. La Posta is, zoals ik al zei, een Nederlandse variant van MailChimp. Doordat dit dus relatief klein is zijn er maar zeer weinig (tot geen) internationale bedrijven die een koppeling met La Posta hebben.
Ook veen Payment Solution Providers, systemen om betalingen af te handelen, werken vaak niet met kleine bedrijven. Je zou dan dus bij het verkopen van online diensten of producten een heleboel e-mailadressen mislopen. Hierdoor wordt je dus aardig beperkt wanneer je hiermee aan de slag zal gaan.
Wij raden daarom altijd aan om, met dit soort systemen, voor de “grote jongens” te kiezen en niet voor een Nederlandse “kleine speler”.
MailChimp is toch gratis?
Er wordt mij vaak gevraagd of het niet beter is om eerst de gratis versie van MailChimp te gebruiken. Daar kan je namelijk tot en met 2000 inschrijvingen gratis gebruik van maken. Het enige nadeel van de gratis versie van MailChimp is, dat je daar eigenlijk alle kracht van een e-mailmarketing systeem mist: de automatische series.
Zonder automatische series moet je alsnog heel veel werk handmatig doen en kan je dus minder tijd met jouw cliënten besteden.
Hoe zorg ik ervoor dat mijn artikel gelezen wordt?
Het kost toch vaak best wat tijd om een artikel te schrijven, dus dan is het ook wel zo fijn dat jouw artikel ook daadwerkelijk gelezen wordt. Er zijn meerdere methodes die ervoor zorgen dat je de lezer van jouw nieuwsbrief inderdaad naar jouw website kan leiden.
Een van de belangrijkste dingen om te bedenken is, dat ruim 50% van alle e-mails op mobiel worden geopend. Natuurlijk verschilt dit erg per doelgroep, maar het is goed om hier rekening mee te houden. Zorg er daarom voor dat jouw mails tussen de 3 en 9 zinnen lang zijn.
E-mails die korter dan 3 zinnen zijn bevatten eigenlijk net geen inhoud en e-mails die langer dan 9 zinnen zijn, weiden teveel uit.
Wees to-the-point en maak mensen nieuwsgierig om jouw artikel te gaan lezen. Bedenk je ook dat mensen weinig tijd hebben voor het lezen van jouw mail, dus maak het aantrekkelijk om ook op de knop naar het artikel te klikken.
Neil Patel, een briljante internet ondernemer, die meerdere bedrijven gigantisch groot heeft gemaakt en daarnaast meerdere blogs met meer dan 200.000 bezoekers per maand heeft, stuurt zijn e-mails als volgt:
Hoi (naam van de ontvanger),
Bij deze wil ik graag het laatste [plaats hier de naam van jouw website – maak deze klikbaar naar het artikel] blog artikel met je delen. Ik hoor graag van je wat je ervan vindt.
[Plaats hier de titel van jouw artikel – maak deze klikbaar][Plaats hier de eerste paragraaf][Plaats hier de tweede paragraaf]
Klik hier om door te lezen [maak dit ook weer klikbaar].
Met hartelijke groet,
[Jouw naam]
Bij deze wil ik graag het laatste Websites voor Therapeuten blog artikel met je delen. ik hoor graag van je wat je ervan vindt.
Om te beginnen met een blog moet je eerst snappen waarom je überhaupt een blog wil maken, want als je zonder doel een blog gaat schrijven, zal je er waarschijnlijk niets mee bereiken.
Net als een nieuwsbrief, is een blog niet bedoeld om “nieuwtjes” te versturen over jouw therapie of diensten. Het is bedoeld om contact te maken en vertrouwen op te bouwen met potentiële cliënten. Klik hier om door te lezen.
Met hartelijke groet,
Arthur Jansen
Websites voor Therapeuten
Het bericht dat wij verstuurde voor het artikel dat ik hierboven als voorbeeld gebruikte zag er als volgt uit:
Hoe voorkom ik dat mensen zich uitschrijven?
Je wil natuurlijk niet dat mensen, nadat ze jouw Gratis Weggever hebben ontvangen, zich bij de eerste mail die ze van je ontvangen, weer uitschrijven. Dat zou zonde zijn van al het harde werk dat je in jouw Gratis Weggever hebt gestoken.
Het is natuurlijk nooit helemaal te voorkomen dat mensen zich uitschrijven, maar wat kan je er aan doen om uitschrijvingen te minimaliseren?
Dit zijn alvast 5 punten waar je rekening mee kan houden:
1. Segmenteer je lijst
Iedereen die op jouw lijst staat heeft andere interesses. Daarom is het in ActiveCampaign, maar ook in veel andere e-mailmarketing systemen mogelijk om segmenten te maken. Het mooie aan ActiveCampaign is, dat je op basis van de pagina’s die iemand bezoekt iemand aan een bepaald segment kan koppelen. Wanneer iemand dus een bepaalde categorie op jouw blog bezoekt, weet je dat hij daar interesse in heeft. Je kan er dan voor zorgen dat je hem alleen nog berichten over deze categorie toestuurt.
2. Stuur vaak genoeg, maar niet te vaak
Wanneer je één keer per maand een nieuwsbrief verstuurt dan is de kans groot dat de ontvanger jouw laatste e-mail alweer is vergeten. Het kan zelfs zo zijn dat hij helemaal is vergeten dat hij zich bij jou heeft ingeschreven. Als dit zo is, dan is de kans groot dat hij zich uitschrijft voor jouw mailinglist (misschien dat hij zelfs wel aangeeft dat je Spam verstuurd, wat weer slecht is voor de reputatie van jouw mail).
Dagelijks een mail sturen is vaak ook weer niet de juiste oplossing (tenzij je heel erg waardevolle berichten verstuurd). Wij raden daarom vaak aan om bijvoorbeeld één keer in de week of twee keer in de maand een nieuwsbrief te versturen.
3. Stuur op vaste dagen
Verstuur jouw nieuwsbrief altijd op vaste dagen en vaste tijden. Hierdoor weet de ontvanger op een gegeven moment wanneer hij berichten van jou kan verwachten en kan hij hier dus ook rekening mee houden.
4. Exclusieve content
Je kan jouw volgers exclusieve acties, artikelen, tips en andere waardevolle items zoals gratis weggevers bieden, waardoor het aantrekkelijk is om ingeschreven te blijven. Wanneer iemand zich uitschrijft, zal hij deze exclusieve deals niet meer kunnen bemachtigen.
5. Zorg dat mails snel laden
Zoals ik hierboven al zei, wordt ruim 50% van alle e-mails op mobiel geopend. Dit betekend dus ook vaak dat de gebruiker zijn mails opent terwijl hij niet verbonden is met een WiFi netwerk. Zorg er dus voor dat je geen grote afbeeldingen in de mail gebruikt. Zelfs op een desktop computer is het vervelend als een e-mail langzaam laadt.
Hubspot heeft hier nog een aantal punten om ervoor te zorgen dat je het aantal uitschrijvingen kan minimaliseren.
Hoe krijg ik meer cliënten uit mijn nieuwsbrief?
Als je het bovenstaande artikel leest dan kan het misschien best wel overweldigend over komen. Het is vrij veel om aan te denken en het kost best wel wat tijd. Uiteindelijk doe je dat natuurlijk allemaal voor maar één ding: Meer mensen helpen!
Hoe krijg je meer cliënten uit jouw nieuwsbrief nu je vertrouwen hebt opgebouwd en al een aardige expertstatus krijgt?
Met Call-To-Actions.
Wanneer je waardevolle artikelen gaat delen, is het belangrijk dat deze artikelen natuurlijk aansluiten op de diensten en producten die je aanbiedt. Als je een uitgebreid artikel schrijft over tips die iemand kan gebruiken om zijn rugklachten te verminderen, dan plaats je hier onderaan een link. Deze link kan je laten leiden naar jouw diensten pagina.
Natuurlijk plaats je hier niet zomaar een link, nee je verteld eerst de waarde die het heeft om van die rugklachten af te zijn. Je verteld hoe dat kan gebeuren en daarna zeg je “Wil jij vrijblijvend ontdekken hoe ik je kan helpen bij het verhelpen van jouw rugklachten? Kijk dan eens op mijn massage pagina om te zien wat ik voor jou kan doen” en daaronder plaats je een knop naar de pagina. Je biedt aan om iemand te helpen.
Net als Joas heeft gedaan in zijn artikel “Hoe maak ik een goed eBook”. Waar hij eerst uitlegt hoe je een goede voorbereiding kan doen voor het schrijven van een fantastisch eBook, waarna hij een Call-To-Action doet. Hij schrijft onderaan het artikel het volgende:
“Nu je jezelf goed hebt voorbereid op het maken van jouw eigen eBook, is het tijd om de volgende stap te zetten. Het is tijd om daadwerkelijk te beginnen aan het maken van jouw eBook.
Om dit te doen wil ik je vragen om jouw e-mailadres achter te laten zodat ik je de gratis e-mailreeks toe kan sturen met de vervolgstappen.”
Eigenlijk is jouw nieuwsbrief dus meer een tool die ervoor zorgt dat je nieuwe cliënten via jouw blog artikelen krijgt.
Wat zijn jouw inzichten?
Je weet nu hoe je een goede nieuwsbrief maakt, hoe je meer inschrijvingen voor jouw nieuwsbrief krijgt, waarmee je jouw nieuwsbrief kan versturen, hoe je ervoor kan zorgen dat jouw artikel gelezen wordt, hoe je voorkomt dat mensen zich uitschrijven en hoe je meer cliënten uit jouw nieuwsbrief kan krijgen.
Zet daarom de stap naar het versturen van een goede nieuwsbrief en begin direct!
Stel deze dan gerust hieronder in het reactieformulier!
Hoi Arthur en Joas, goed artikel die duidelijk antwoord geeft op mijn vraag: welk programma kan ik het beste gebruiken voor e-mailmarketing? Ook ik was in de veronderstelling dat ik als beginnend therapeut prima uit de voeten zou kunnen met een gratis versie van MailChimp. Of liever met LaPosta, omdat dit een Nederlands programma is. Jullie hebben me nu overtuigd om meteen met ActiveCampaign te beginnen en mee te doen met ‘de grote jongens’ (hoewel ik dat als nuchter Hollands meisje wel een beetje spannend vind). Beter nu al een paar euro per maand investeren en het ‘meteen goed doen’ dan over een paar jaar (of paar maanden???) erachter komen dat de gratis versie of de ‘kleine speler’ niet (meer) voldoet!!! Bedankt voor jullie verhelderende artikel….ik begin vandaag met mijn gratis proefperiode…
Wauw, wat mooi om te horen Karin!
Heel veel plezier ervan, ik zal direct jouw proefperiode aanmaken zodat je ermee aan de slag kan. Als je nog vragen hebt kan je die natuurlijk altijd nog even achterlaten 😉