- Hoe begin ik aan een blog?
- Welk systeem kan ik het beste gebruiken voor mijn blog?
- Hoe krijg ik de meeste lezers/volgers?
- Hoe voorkom ik spam in reacties?
Dit zijn vragen die gesteld werden in “Vraag maar raak”. Een initiatief van ons om therapeuten de mogelijkheid te geven om hun vragen aan ons te stellen. De vragen die we hierin krijgen beantwoorden we de komende weken in onze blog artikelen. Heb jij ook een vraag, stel deze dan gerust.
Hoe begin ik aan een blog?
Om te beginnen met een blog moet je eerst snappen waarom je überhaupt een blog wil maken, want als je zonder doel een blog gaat schrijven, zal je er waarschijnlijk niets mee bereiken.
Net als een nieuwsbrief, is een blog niet bedoeld om “nieuwtjes” te versturen over jouw therapie of diensten. Het is bedoeld om contact te maken en vertrouwen op te bouwen met potentiële cliënten. Voor veel potentiële cliënten is het namelijk helemaal niet interessant om te weten of jij een nieuwe opleiding hebt afgerond of jouw praktijkruimte hebt vernieuwd (natuurlijk vindt een aantal cliënten dit wel interessant, maar die hebben dat contact al en zij vertrouwen jou waarschijnlijk al). Nieuwe potentiële cliënten hebben geen idee wie jij bent, wat je doet en waarom je dat doet en voor hen is dat in eerste instantie ook niet interessant. Ze zijn opzoek naar informatie over hun klachten of behoeften. Ze willen weten of jij hen kan helpen met hun problemen.
Voordat je dus begint met het maken van een blog, is het heel belangrijk dat je goed weet waar jouw potentiële cliënten wel in geïnteresseerd zijn. Daarom (dit zeggen we keer op keer) is het zo verschrikkelijk belangrijk dat je een doelgroep kiest voordat je begint met het inzetten van Impact Marketing. Want zonder dat jij weet tegen wie je praat of voor wie je schrijft, weet je nooit wat je moet zeggen of moet schrijven.
Wanneer je achterhaalt wat de behoefte van jouw doelgroep is, met welke klachten ze lopen, wat voor thuissituatie ze hebben, wat hun interesses zijn etc. Kan je een blog pas echt goed gaan inzetten en zal hij ook daadwerkelijk wat gaan opleveren.
Doe je dit niet? Dan is de blog gedoemd te mislukken! Dit klinkt hard, maar is helaas wel de realiteit.
Volg jij zelf blogs?
Bijvoorbeeld die van ons?
Of misschien wel van iemand die veel af weet van voeding?
Of over hooggevoeligheid?
Of een ander onderwerp waar jij wel iets meer van wilt weten?
Bekijk eens goed wat ze in die blogs schrijven. Waarschijnlijk behandelen zij uitsluitend informatie die bijdraagt aan het vervullen van jouw behoeften of bij het verhelpen van jouw klachten. De redenen dat jij die blog artikelen volgt is omdat de blog artikelen zijn geschreven voor jou, want jij behoort tot hun doelgroep!
“ Integere Impact Marketing gaat niet om het verkopen van jouw dienst, maar om het opbouwen van vertrouwen en het hebben van een impact in het leven van jouw potentiële cliënten, voordat ze een dienst bij jou afnemen. “
– Joas Schurer
Hierdoor kan jij dus veel meer mensen helpen dan alleen die cliënten in jouw praktijk. Impact Marketing is een ontzettend goede en leuke manier om meer cliënten te krijgen. Want hoe meer vertrouwen mensen in jou hebben, hoe groter de kans is dat ze een dienst zullen afnemen bij jou in plaats van bij een andere therapeut. Simpelweg omdat ze opeens wél weten wie jij bent, wat je doet en waarom je dat doet! Ze hebben ervaren dat ze jou kunnen vertrouwen en zij vertrouwen er dan ook op dat jij hun kunt helpen met hun probleem!
Je hoeft dus niet te verkopen om meer cliënten te krijgen! Wel zo fijn.
“ Impact Marketing is het verbeteren van het leven van de volgers om jou heen, zodat ze al resultaten behalen voordat ze cliënt bij jou zijn. Je maakt al een impact op hun leven met jouw marketing.“
– Arthur Jansen
Vragen van Sophie:
Hoe begin ik aan een blog?
Mijn antwoord:
Als je de bovenstaande informatie in gedachten neemt, kun je simpelweg beginnen met je blog omdat je weet waarover je moet schrijven. Pak een onderwerp dat aansluit op de behoefte, klacht of probleem van jouw doelgroep en beantwoord een aantal vragen hierover, of geef tips om de pijn te verlichten of iets dergelijks (net zoals ik op dit moment doe in dit artikel). Op deze manier bouw je een goede band op en help je mensen tegelijkertijd met hun probleem, héérlijk gevoel geeft dat!
Welk systeem kan ik het beste gebruiken voor mijn blog?
Het beste systeem om een goede blog/website te starten, is naar mijn mening WordPress. Dit is het grootste Content Management Systeem (CMS) ter wereld. Het is dus een systeem dat jou in staat stelt om de content (inhoud) van jouw website gemakkelijk te beheren. Je kunt gemakkelijk blog artikelen schrijven en beheren (met veel functies die bijvoorbeeld ook in Word zitten), afbeeldingen toevoegen en deze in een paar klikken publiceren op jouw website/blog.
Hoe krijg ik de meeste lezers/volgers?
Mijn antwoord:
Veel mensen stellen deze vraag, omdat ze niet gespecificeerd hebben wat voor mensen ze graag willen als lezer/volger. Ook hier weer komt de doelgroep om de hoek kijken (ja, ik zeg het weer, omdat ik er van overtuigd ben dat dit je zoveel zal brengen). Wanneer jij blog artikelen gaat delen die waardevol zijn voor een bepaalde groep mensen, zal je vanzelf volgers gaan krijgen. Mensen zullen jouw artikelen uit zichzelf gaan delen met anderen en op Social Media omdat ze het interessant vinden en ervan overtuigd zijn dat jij waardevolle informatie deelt.
Vraag van Gwen:
“Ik heb een keer ergens gelezen dat wanneer je een blog plaatst op je website waar mensen op kunnen reageren, er een grotere kans is dat je veel spam (ongewenste mails) ontvangt. Hoe kun je dit voorkomen?”
Hoe voorkom ik spam in reacties?
Mijn antwoord:
Wanneer je gebruik maakt van WordPress als systeem om mee te bloggen (wat ik dus zeer aanraad) is het eenvoudig op te lossen. Omdat WordPress het meest gebruikte systeem ter wereld is om websites mee te maken, zijn er ook ontzettend veel software ontwikkelaars die dagelijks bezig zijn om WordPress nog beter te maken. Dit heeft als voordeel dat er ontelbaar veel (gratis of betaalde) plugins bestaan, die je voor verschillende doeleinden kunt inzetten. Zoals je onderaan dit artikel kunt zien, maken wij zelf ook gebruik van een plugin die ervoor zorgt dat je een reactie kunt achterlaten onder een blog. Wij gebruiken daarvoor een van de meest gebruikte reactiesystemen die er voor WordPress zijn, genaamd Disqus.
Voordelen van Disqus:
Disqus is een soort community reactie systeem dat op onwijs veel websites gebruikt wordt. Als iemand wil reageren op een blog artikel dient hij zich eerst aan te melden via Disqus, Facebook, Twitter of Google+.
Voordeel 1:
Dit zorgt ervoor dat disqus kan controleren of je een echt persoon bent of een spam robot. Disqus filtert de spam er dus automatisch voor je uit.
Voordeel 2:
Doordat je moet inloggen voordat je een reactie kunt plaatsen als bezoeker, kan Disqus je ook op de hoogte stellen wanneer de beheerder van de blog jouw vraag heeft beantwoord. Wanneer je niet in hoeft te loggen op een reactie formulier, zal je ook nooit weten of er op jouw reactie is gereageerd. Disqus stuurt je keurig een mailtje wanneer er is gereageerd.
Wil jij Disqus gaan gebruiken, maar lukt het je niet om dit te implementeren in jouw website? Wanneer je een website hebt in WordPress kun je Disqus met een aantal klikken installeren. Als je nog geen WordPress website hebt is het misschien de moeite waard om eens te kijken of je over kunt stappen.
Was dit waardevol?
Ik ben erg benieuwd of jij de informatie uit dit artikel waardevol vond, en hoor dit graag van je. Laat daarom een reactie achter in ons Disqus reactieformulier onderaan deze pagina!.
Log dus even in met Disqus, Facebook, Twitter of Google zodat je een mailtje krijgt als ik op jouw reactie reageer!
Ik wens je nog een fijne dag.
Blijf groeien met jouw praktijk
Aanstaande dinsdag geven wij een online training over “Hét stappenplan om cliënten aan te trekken via jouw website”. Hier kun jij je helemaal gratis voor aanmelden!
Wil jij dus meer bereiken met je website?
Dag Joas,
Bedankt voor dit artikel.
Ik heb zelf wel een wordpressite: Opleidingsinstituut LOC
Niet voor therapeuten maar voor coaches in het onderwijs.
Hierin heb ik wel artikelen staan maar ik merk dat als ik reacties open zet dat ik meer bezig ben met het monitoren van reacties dan dat ik opleidingen coördineer (wat eigenlijk mijn functie is)
Ik ga in ieder geval overwegen om Disqus te installeren en hoop dat dit de uitkomst is die ik zocht! Bedankt voor je tip!
Hoi Ingrid,
Wat leuk dat je een reactie stuurt.
Krijg je zoveel spam reacties binnen dan?
Je zou er in dag geval ook voor kunnen kiezen om echt een spamfilter op de site te zetten.
Wij gebruiken daar zelf cleantalk.org voor.
Heel veel succes.
Groetjes Joas