Selecteer een pagina
Heb jij ook veel uren en geld in jouw website geïnvesteerd maar wordt hij niet gevonden? Krijg je nog geen aanvragen via jouw website binnen en heb je het idee dat het je meer heeft gekost dan dat het oplevert? Natuurlijk is het belangrijk dat jouw website is gemaakt om doelen te behalen, maar zonder bezoekers krijg je geen cliënten! De sleutel om bezoekers aan te trekken is SEO en om hoger in Google te komen zijn de juiste Keywords van belang.

Wat zijn keywords

Maar wat zijn keywords eigenlijk? Als je die vraag op Google intypt krijg je de volgende definitie:

“Keywords zijn woorden waarop bezoekers waarschijnlijk zullen zoeken in de zoekmachines om een site te vinden. Door gebruik van zoekwoorden binnen de site is men in staat de juiste informatie te vinden. Een goed ‘vindbare’ website is optimaal ingericht om via deze zoekwoorden de zoeker te bedienen.”

Oftewel, keywords zijn woorden of termen die belangrijk zijn voor jouw praktijk. Deze verwerk je in jouw pagina’s zodat deze door potentiële bezoekers gevonden kunnen worden in de zoekmachine. Het hoeft dus niet een woord te zijn. Keywords kunnen bestaan uit meerdere woorden of zelfs hele zinnen.

Natuurlijk heeft Google ongelofelijk veel verschillende “sleutels” tot succes, maar je moet ergens beginnen met het optimaliseren van jouw website voor Google; ook wel Search Engine Optimisation (SEO) genoemd. Om er achter te komen waarop mensen jou moeten gaan vinden is het van belang dat je weet waar jouw doelgroep naar opzoek is. Dit kan je doen aan de hand van een Keyword onderzoek.

In dit artikel ga ik je over de volgende punten vertellen:

R

Hoe kies je de juiste keywords om hoger in google te komen?

R

Waar krijg je ideeën voor sterke keywords

R

Welke tools kan je gebruiken bij het zoeken naar keywords

Hoger in Google

Jouw potentiële cliënten zijn continu bezig met het zoeken op internet en dit doen ze op allerlei verschillende manieren. Volledig uitgetypte vragen, een paar worden en soms zelfs maar 1 woord. Om te beginnen met de zoekmachine optimalisatie van jouw website (of het gelijk goed neerzetten ervan) voor Google moet je er dus achter komen welke zoekopdrachten jouw ideale cliënt doet om van de klachten af te komen die jij verhelpt. Op deze zoekopdrachten wil jij er dan voor zorgen dat jij tussen de resultaten op de eerste pagina staat.

Keyword zoekwoorden onderzoek Google

Zoekopdracht naar “therapeut website” met als resultaat onze website bovenaan.

Ons wordt vaak gevraagd of wij de keywords voor een website kunnen bedenken. Wij kunnen hier natuurlijk bij helpen (bijvoorbeeld met dit artikel) maar de belangrijkste persoon die deze keywords kan kiezen dat ben jij! Jij kent jouw praktijk van binnen en van buiten, jij hebt de visie ervan bedacht. Sterker nog, jij bent de praktijk!

Een groot gedeelte van de keywords lijst kan je daarom waarschijnlijk opmaken uit kennis die je al hebt over jouw praktijk, cliënt en misschien zelfs wel over jouw concullegas.

Waar ga je opzoek?

Om je de stof zo goed mogelijk te laten begrijpen heb ik een hele simpele quiz voor je:

Stel je voor dat jij een voetreflex massagepraktijk hebt, waar zou jij dan opzoek gaan naar keyword ideeën? Zijn de volgende plekken goed of fout?

I

Op de diensten pagina van jouw website

I

Een algemene blog over massage

I

Een forum met massage enthousiasten

I

Bij vragen die huidige cliënten nu vaak stellen

I

In een lokaal vakblad

I

In een directe concullega’s marketing

De Antwoorden
  1. Goed
  2. Fout
  3. Fout
  4. Goed
  5. Fout
  6. Goed

Om ervoor te zorgen dat de keywords zo goed mogelijk aansluiten op jouw business moet je opzoek gaan op plekken die dicht bij jouw praktijk staan. Hierdoor vermeid je te algemene keywords en kan jij je gaan richten op jouw niche.

Hoe moet ik beginnen?

Om te beginnen met een keyword lijst, kan je waarschijnlijk wel 3 tot 5 keywords bedenken die de basis van jouw praktijk beschrijven. Om de lijst daarna verder uit te breiden ga je daarna kijken op jouw website, bij vragen van cliënten en misschien zelfs wel wat onderzoek doen op de website van concullegas.

Voor die eerste 3 tot 5 keywords is het van belang dat je erg specifiek blijft. “massage” is bijvoorbeeld veel te generiek als keyword. Er zijn namelijk ontzettend veel verschillende massage methodes en je gaat dan erg veel concurrentie krijgen van een brede markt zoals bijvoorbeeld een Spa of Chinese massage praktijk.

Omdat dus 1 keyword meerdere woorden kan bevatten, helpt het kiezen van een korte zin, inplaats van een enkel woord, je te vermijden dat je veel te breed gaat inzetten. Verder is het van belang dat iemand meestal niet opzoek gaat naar jouw therapie. De kans is groot dat een groot dat jouw ideale cliënten zelfs nog nooit heeft gehoord van jouw therapie, laat staan wat het inhoud of, nog belangrijker, wat de resultaten zijn! Dus inplaats van alleen “massage” te kiezen kan je kiezen voor keywords als “Hoofdpijn vrij”, “ soepele nek” en “Hoofdpijn therapie”. Natuurlijk is het ook altijd goed om wel een aantal specifieke woorden te gebruiken om ook de mensen aan te speken die wel jouw therapie kennen zoals“voetreflex massage therapie praktijk”. Zorg er goed voor dat je de resultaten van jouw therapie duidelijk krijgt. Ik heb hier voorbeelden gebruikt die ik zo zonder enige kennis van voetreflexmassage kon bedenken!

Zie je dat alle woorden in die keywords op resultaat gericht zijn? Er staan geen tussen woorden zoals “als”, “en” of “maar”. Keywords zijn dus nooit: “Praktijk voor voetreflex massage therapie” e.d. omdat een woord zoals “voor” veel te generiek is.

De lijst met keywords uitbreiden

Als de basis van je lijst eenmaal staat dan wordt het tijd om deze uit te breiden. Dit is hèt moment om eens te gaan kijken naar alle informatie die je al hebt. Bekijk bijvoorbeeld eens vragen van cliënten, de dienstenpagina van jouw praktijk maar ook bij diensten van anderen. Al deze informatie kan belangrijke keywords voor jouw website bevatten.

Als volgende stap kan jij in de huid van jouw cliënten gaan kruipen. Praat met ze over jouw praktijk en dienst en vraag ze wat voor zoekopdracht zij zouden doen om een oplossing te vinden voor de problemen die jij verhelpt.

Goede keywords filteren

Nu je een grotere lijst van keywords hebt weten te maken kan je gaan kijken hoeveel zoekopdrachten er eigenlijk op deze keywords worden gedaan en hoe groot de concurrentie is. Dit kan je bijvoorbeeld doen ik de Google Keyword Planner of in Google Analytics. Deze tools kunnen je ook ideeën geven voor keywords die je misschien nog niet had bedacht.

De meeste keyword planners werken ongeveer hetzelfde: Je stopt er een paar woorden in en je krijgt automatisch gerelateerde woorden terug inclusief het zoekvolume en de concurrentie. Ondanks dat deze tools erg handig kunnen zijn, blijven het machines die misschien niet altijd de beste resultaten voor jouw praktijk zullen geven. Ga dus altijd uit van je instinct als je het niet helemaal vertrouwd.

Analytics tools kunnen je vertellen welke keywords mensen hebben gebruikt waardoor ze uiteindelijk bij jou zijn uitgekomen. Dit soort informatie kan je meestal vinden in het zoek rapport.

In dit artikel zal ik niet al te ver ingaan op het gebruik van tools zoals de Google Keyword Planner of Google Analytics, maar mocht je dat interessant vinden laat dit dan even weten in een reactie onderaan de pagina dan zal ik hier bij interesse een artikel over maken!

Een goed beeld van jouw keywords is dus van belang voor het optimaliseren van jouw website om hoger in Google. Hierdoor weet je precies waar jouw doelgroep op zoekt en waar jij op gevonden moet worden. Om de keywords zo goed mogelijk te maken is het van belang dat je goed weet wat de pijnpunten en resultaten van jouw dienst zijn.

Het bovenstaande proces kan je nu voor elke pagina heel specifiek gaat uitvoeren zodat elke pagina op jouw website door de juiste mensen gevonden kan worden in zoekmachines.

De gevonden informatie kan je dan gaan verwerken in jouw teksten, hoe je dit kan doen vind je in mijn artikel “Hoe word ik beter gevonden in Google?”

Heb je vragen over het vinden van de juiste keywords voor jouw praktijk of andere vragen over hoe je hoger in Google kan komen? Laat het me dan weten in een reactie onderaan de pagina!

Blijf groeien met jouw praktijk

Aanstaande dinsdag geven wij een online training over “Hét stappenplan om cliënten aan te trekken via jouw website”. Hier kun jij je helemaal gratis voor aanmelden!

Wil jij dus meer bereiken met je website?