Selecteer een pagina
Het mag duidelijk zijn dat veel websites van therapeuten nog niet actief cliënten voor ze aantrekken. Maar hoe komt dat nou eigenlijk? Waarom komen er geen nieuwe aanvragen binnen van mensen die niet zijn doorverwezen? Want de doorverwijzingen komen wel, maar compleet nieuwe cliënten niet…

Dit is de reden: 

“De meeste websites van therapeuten zijn gemaakt voor de therapeut en niet voor de bezoeker “

Waarschijnlijk heb JIJ bij het maken van JOUW website bedacht wat JIJ erop wilde zetten, welke afbeeldingen JIJ mooi vond en welke informatie JIJ wilde vertellen over JOUW diensten. Ook is de kans groot dat JIJ al JOUW opleidingen erop wilde vermelden en JOUW logo groot in beeld wilde hebben.

Dit heb jij allemaal doorgegeven aan een traditionele websitebouwer, die voor jou aan de slag is gegaan en heeft geprobeerd alles zo goed mogelijk te laten aansluiten op jouw wensen. Zijn dienst is namelijk gebaseerd op jouw behoefte, net zoals jouw dienst aansluit op die van jouw cliënt.

Hij vergeet hierbij vaak de volgende belangrijke vragen te stellen:

9

Wie zijn de mensen waarvoor je deze website maakt (jouw potentiële cliënten)?

9

Wat zijn de kenmerken van deze mensen?

9

Waar zijn ze naar opzoek?

9

Wat willen ze bereiken?

9

Wat zijn de klachten/pijnpunten?

9

Wat is de behoefte?

9

Waarmee willen ze geholpen worden?

9

Zoeken ze eigenlijk wel meteen mijn dienst?

En ga zo nog maar even door…

Klinkt dit bekend? Is het maken van jouw website inderdaad ongeveer op deze manier verlopen?

Blijf dan nog even doorlezen, want ik geef je een aantal onwijs waardevolle tips en inzichten, waardoor je jouw website al een stuk beter kunt laten aansluiten op de behoefte van jouw bezoekers.

Voor wie is jouw therapie?

Wanneer een cliënt bij jou in de praktijk komt voor een behandeling, dan zet je deze cliënt centraal. Je bent tenslotte een dienstverlener en probeert mensen te helpen hun levenskwaliteit te verbeteren. Na het intakegesprek is de behoefte duidelijk en doe jij je uiterste best om het probleem of de klacht weg te halen. Je stelt je dienstbaar op en hebt heel jouw dienst afgesteld op de cliënt.

Toch vergeten therapeuten vaak dat je ditzelfde ook moet doen met jouw marketing en communicatie naar buiten. Een potentiële cliënt is namelijk niet op zoek naar jouw therapie, maar naar de oplossing van zij klacht. Pas dit ook eens toe op jouw website. Stel jezelf eens de vragen die hier boven staan en ga eens kijken hoe je jouw website teksten dan zou schrijven.

Eerst vertrouwen, dan verkopen

Wanneer mensen een probleem of klacht hebben, gaan ze altijd eerst op onderzoek uit, om meer informatie over dit onderwerp te vinden. Dit is de zogenaamde onderzoek fase in het besluitproces of men een dienst of product nodig heeft. In deze fase hebben ze dus nog niet besloten of ze wel een dienst of product nodig hebben en weten ze nog helemaal niet welke dienst of product ze uiteindelijk gaan kopen.

Als iemand in deze fase op jouw website komt en alleen maar informatie vindt over jouw dienst, vindt hij niet waarnaar hij op zoek is. Hij wil immers informatie over zijn probleem en onderzoeken wat de beste oplossing zal zijn. Hij is niet van plan meteen geld uit te geven bij iemand die hij niet kent en vertrouwt. Als er op jouw website dus alleen maar informatie staat over jouw therapie, wie jij bent, en wat voor opleidingen je hebt gevolgd, vind de bezoeker niet waar hij naar opzoek is en zal hij verder opzoek gaan naar een website die hem wèl de informatie geeft over zijn probleem.

Dit moet dus anders…

Jij kan hier als therapeut of coach onwijs goed op inspelen met jouw website, door informatie te delen over een bepaalde ziekte of klacht of een bepaald pijnpunt. Wellicht kan je daarbij ook al wat tips geven over hoe de lezer zelf de pijn enigszins kan verlichten. Op deze manier bouw je een vertrouwensband op met de lezer, omdat je een stukje gratis informatie weggeeft waar iemand iets mee kan! (dit kan doormiddel van een blog of bijvoorbeeld een gratis weggever)

Het bovengenoemde principe noemen we Impact Marketing.

Impact Marketing

“In de behoefte voorzien van potentiële cliënten door informatie te delen waarmee jij een impact kunt hebben op hun leven en daarmee verbinding maakt met jouw doelgroep.”

Wil je dit goed toepassen, dan is het wel van belang dat jij weet over welke pijn, klacht of ziekte je moet schrijven. Daarom is het zo ontzettend belangrijk om jezelf de bovenstaande vragen te stellen.

Eigenlijk komt het erop neer dat je precies moet weten voor wie je dit gaat doen: voor wat voor soort mensen met wat voor klachten… Het is daarom ook essentieel dat je een doelgroep kiest. Wanneer jij ook mensen wil gaan aanspreken die niet via doorverwijzingen komen en je communiceert nu naar iedereen, zal deze bezoeker zich niet aangesproken voelen door jouw teksten. Hij zal dan ook snel weer jouw website verlaten zonder een aanvraag te doen.

Om een voorbeeld te geven:

Als jij zowel zwangere vrouwen als alcoholisten helpt in jouw praktijk en beide groepen wilt aanspreken op jouw website, maak je het jezelf knap lastig. Wat moet je schrijven dat beide groepen aanspreekt? De tips die zwangere vrouwen aanspreken gaan over hele andere dingen dan tips over het omgaan met een alcohol verslaving of het oplossen hiervan.

Zonder doelgroep weet je dus niet voor wie jij jouw website moet maken en zal jouw website blijven draaien om JOU.

Impact maken?

Wil jij een impact maken met jouw website en marketing? Schrijf je dan in voor onze gratis online training van aanstaande dinsdag!