Selecteer een pagina

Jij kan in jouw praktijk iedereen helpen, toch? Maar hoeveel cliënten help jij nu per week? Waarschijnlijk zijn dat er minder dan dat je er eigenlijk zou willen helpen, anders was je nu waarschijnlijk niet dit artikel aan het lezen. Op dit moment vertel jij waarschijnlijk aan iedereen (on- en offline) over jouw praktijk, maar toch zijn er maar een paar mensen die daadwerkelijk cliënt willen worden. Hoe kan dit? Doordat jij je op iedereen richt! Een doelgroep kiezen is dus van belang om cliënten aan te trekken.

Al richt jij je op iedereen, dan richt jij je dus niet op mij! Ik ben namelijk niet iedereen! 😉 Het bepalen van een doelgroep is puur en alleen voor marketing redenen. Hiermee bepaal jij wie je gaat aanspreken. Het is dus niet zo dat jij geen mensen buiten jouw doelgroep meer mag helpen, het gaat er simpelweg om op wie jij je gaat richten als expert.

Een doelgroep kiezen om cliënten aan te trekken

Logo massage op je werk

Casus 1: Massage Op Je Werk

Op het moment dat ik opzoek ga naar iemand die mij van de pijn in mijn rug kan afhelpen, zoek ik het liefste iemand die mijn situatie begrijpt en zich kan inleven in mijn werk en privé leven. Ik werk veel achter de computer en zit daardoor de hele dag op een stoel. Verder woon ik niet dichtbij mijn kantoor dus moet ik reizen en dit zorgt ervoor dat ik waarschijnlijk niet buiten werktijden om behandeld wil worden voor mijn klacht. Ook wil ik het liefste zo min mogelijk uren tijdens werk missen omdat ik een zelfstandig ondernemer ben. Massageopjewerk.com is een initiatief dat daar erg goed op inspeelt. Met hun Up & Go massage geven zij structurele steun voor het verbeteren van mijn houding en heeft het een direct stimulerende en activerende werking op het hele lichaam. Het mooie van alles; ze doen dit bij mij op kantoor. Ze hebben dus heel specifiek hun doelgroep gekozen: Werkende mensen met last van hun rug, die niet veel tijd hebben, maar wel aan hun houding willen werken!

Logo Create Academy

Casus 2: Create Academy

Rose Jansen van Create Academy weet als geen ander hoe belangrijk het is om een doelgroep te kiezen. Zij richt zich op ambitieuze therapeuten die een welvarende praktijk willen creëren. Om deze therapeuten alvast op gang te helpen geeft ze een aantal keer per jaar een gratis trainingsweekend waarin ze therapeuten een basis geeft om een stralende praktijk te krijgen. In haar marketing voor dit weekend vermeldt ze heel specifiek dat dit echt voor therapeuten bedoeld is. Wanneer zij dit niet zou doen dan zouden ten eerste veel therapeuten niet komen omdat die zich niet aangesproken voelen en ten tweede zouden er dan veel ondernemers komen die geen therapeut zijn. Omdat Rose ook een stukje spiritualiteit meeneemt in haar training en graag met therapeuten werkt zou het dus voor de bezoekers en voor Rose nadelig werken om niet duidelijk de doelgroep te vermelden.

Websites voor Therapeuten

Casus 3: Websites voor Therapeuten

Als we onszelf als voorbeeld gebruiken, dan zie je dat wij ons puur richten op therapeuten. Als wij onszelf vergelijken met een algemene webdesigner en dan puur kijken naar alleen het bouwen van een website (dus niet kijken naar onze trainingen en coaching) dan specialiseren wij ons in het bouwen van een website die optimaal werkt voor een therapeut zodat deze cliënten aan kan trekken. Daarnaast vermelden wij ook onze affiniteit met het complementaire veld en verspreiden wij onze missie: om 10.000 ambitieuze therapeuten te helpen hun website op de juiste manier in te zetten om succesvoller te worden met hun praktijk. Wanneer een therapeut opzoek gaat naar een webdesigner dan is dus de verbinding met ons veel groter dan met een algemene webdesigner en is de kans dus groot dat de therapeut voor ons kiest.

Maar schrik ik dan niemand af?

In de voorbeelden hierboven zie je dat het ontzettend goed werkt om een doelgroep aan te spreken. Natuurlijk is het zo dat als wij ons niet compleet zouden richten op therapeuten dat wij dan een veel bredere groep van mensen zouden kunnen helpen. Het enige probleem is dat geen van die mensen zich dan aangesproken voelt.

N

Groei

Wij hebben er in 2013 voor gekozen om ons volledig te richten op therapeuten en dit heeft ons bedrijf gigantisch doen groeien!
N

Makkelijker

Daarnaast heeft deze keuze het voor ons ook veel makkelijker gemaakt om onze website teksten te schrijven omdat we nu goed weten voor wie we eigenlijk teksten aan het schrijven zijn.
N

Expertstatus

Ook heeft het ervoor gezorgd dat wij ons hebben kunnen ontwikkelen als experts in ons vakgebied. Zoals ik al eerder vertelde ziet een therapeut dat wij er voor haar zijn!

Blijf groeien met jouw praktijk

Aanstaande dinsdag geven wij een online training over “Hét stappenplan om cliënten aan te trekken via jouw website”. Hier kun jij je helemaal gratis voor aanmelden!

Wil jij dus meer bereiken met je website?