Een “nieuwsbrief”, of liever gezegd een eZine, is gemakkelijk te maken in een e-mailmarketing programma. Ook kan je met één druk op de knop honderden of duizenden mensen bereiken. Een foutje is dan ook zo gemaakt. Je maakt snel fouten die je had kunnen voorkomen zoals ontbrekende links, spelfouten of onderwerp regels met “TEST” er in. Daarom moet je altijd goed checken en dubbelchecken!
Nieuwsbrief checklist om standaard fouten te voorkomen
Natuurlijk kan je altijd een foutje maken, fouten maken is immers menselijk. Daarom is het wel zo prettig als je een checklist hebt om dit soort fouten te voorkomen. In dit artikel vind je alles over de veel gemaakte fouten, daarnaast heb ik onderaan een checklist toegevoegd die je kan downloaden.
Naar wie ga je jouw nieuwsbrief versturen?
Een van de grootste fouten die je kan maken is het versturen van mail naar de verkeerde lijst. Als je dit fout doet kan dit ontzettend veel schade aanbrengen aan jouw praktijk.
Zijn alle wijzigingen verwerkt
In de meeste e-mailmarketing programma’s worden uitschrijvingen goed verwerkt wanneer mensen onderaan jouw mail op de knop “uitschrijven” klikken. Toch zijn er soms mensen die reageren op een mail die jij verstuurt met de vraag of je ze van de lijst wil afhalen. Zorg ervoor dat dit keurig verwerkt wordt.
Heb je de juiste lijst/segment geselecteerd
Het kan zijn dat je bijvoorbeeld meerdere lijsten hebt waar je e-mails naar toe kunt versturen of bijvoorbeeld meerdere segmenten binnen een lijst. Hieraan kan je namelijk goed zien wat iemand interesses zijn en hem mails sturen die aansluiten op zijn wensen. Het is dan wel van belang dat de mails die je gaat versturen naar de juiste lijst of segmentatie gaan.
Wettelijke toestemming?
De regels omtrent het versturen van mailings worden in Nederland steeds strengen om spam tegen te gaan. Controleer daarom of wel aan alle wettelijke eisen voldoet.
Toestemming om te mailen
Het is in Nederland wettelijk verplicht om een e-mail automation provider te gebruiken wanneer je zakelijk meerdere mensen tegelijk wilt gaan mailen (massa mailing). Dit wil zeggen dat je niet zelf een lijst bij mag houden en vanuit jouw standaard mail programma (zoals Outlook of bijvoorbeeld Gmail) mag mailen. Daarnaast ben je verplicht om gebruik te maken van een double opt-in. Dit wil zeggen dat, wanneer iemand zich inschrijft voor jouw lijst, hij een mail moet ontvangen met een knop waarmee hij zijn inschrijving kan bevestigen.
Uitschrijven is mogelijk
Het is ook in Nederland verplicht om een uitschrijf functie in de mail te plaatsten. Het is dus niet toegestaan om onderaan de mail te vermelden dat mensen zich kunnen uitschrijven door te reageren op de mail. Ontvangers van jouw mail moeten zichzelf kunnen uitschrijven.
Contact gegevens aanwezig
Is het duidelijk van wie de mail afkomstig is? Zijn contactgegevens aanwezig in de footer (onderkant) van de mail en vermeld je bijvoorbeeld het KVK nummer?
Doorverwijzingen
Bevat jouw e-mail een aanbeveling link (tell-a-friend)? Hiervoor zijn een aantal belangrijke regels:
- Degene die de mail doorstuurt moet de inhoud hiervan hebben gelezen.
- Er mag geen (kans op) beloning worden gegeven. Je mag dus niet iemand belonen voor het doorsturen van een campagne naar een vriend.
- Iemand die de mail ontvangt via een vriend mag niet automatisch ook op jouw lijst komen. (hier geldt weer dat er een double opt-in moet plaatstvinden)
- De ontvanger kan je wel een mogelijkheid geven om zich in te schrijven.
Geen inhoudelijke fouten?
Natuurlijk zijn taalfouten belangrijk, maar hierover en over de tekst van jouw mail ga ik het niet hebben. Vooral de inhoud kan je ook controleren voordat je jouw mail gaat versturen.
Werken de personalisatie tags
Het is erg slordig wanneer een mail begint met “Hoi %VOORNAAM%”. Zorg er voor dat personalisatie tags goed zijn ingevuld en pas de standaard waarde hiervan aan zodat dit aansluit bij jouw tone-of-voice. Wanneer wij de voornaam van een persoon bijvoorbeeld niet weten (wat nauwelijks voor komt) gebruiken wij “Therapeut” als standaard alternatief. Er verschijnt dan dus: “Hoi Therapeut”.
Klopt de personalisatie met jouw tone-of-voice
Zorg ervoor dat de resultaten uit de personalisatie tags aansluiten bij hoe jij in de rest van de mail praat.
Kloppen de pagina’s waar je naartoe linked
Wanneer je links in jouw mail plaatst is het belangrijk dat de landingspagina’s aansluiten bij de tone-of-voice en uitstraling van jouw mail (en andersom). Wanneer een mail er heel anders uit ziet dan de pagina dan kan dit verwarrend zijn.
Werken alle links
Natuurlijk altijd even goed checken of alle links wel naar de juiste pagina leiden.
Duidelijke call-to-actions
Is er duidelijk wat je voor actie verwacht van de lezer van de e-mail?
Print de mail (voor taalfouten)
Wanneer je langere mails gaat versturen dan kan het best wel fijn zijn om de mail even uit te printen zodat je deze zonder afleiding kan doorlezen. Je wordt dan niet afgeleid door bijvoorbeeld een nieuw binnenkomende mail of een agenda reminder.
Zijn alle instellingen correct?
Voordat je een mail gaat versturen moet je controleren of alle instelling wel juist zijn ingesteld. Denk bijvoorbeeld aan het afzender adres, de naam, het onderwerp en bijvoorbeeld leesbaarheid.
Het juiste afzenderadres
Wanneer je een mail gaat versturen kan je ervoor kiezen om een afzenderadres in te vullen. Verstuur je bijvoorbeeld mail vanuit info@praktijknaam.nl of ga je voor een persoonlijke aanpak en verstuur je de mail vanuit jouwnaam@praktijknaam.nl
Een goede displaynaam
Je kan aangeven hoe je jouw afzendernaam of displaynaam wilt weergeven. Plaats je hier alleen jouw eigen naam, de praktijknaam of kies je ervoor om beide te vermelden?
Een aantrekkelijk onderwerp
Een goed onderwerp is een van de belangrijkste onderdelen van jouw e-mail. Zonder aantrekkelijk onderwerp zal jouw mail niet vaak geopend worden en dat zou toch zonde zijn. Zorg er dus voor dat je nieuwsgierigheid opwekt zodat mensen graag even willen kijken wat er dan in jouw mail staat.
Goede leesbaarheid
Wordt er direct duidelijk waar jij over deelt, is de uitstraling niet afleidend van de inhoud van de mail en is de tekst goed leesbaar. Zorg dat je hier bij het maken van de mail rekening mee houdt zodat je geen dubbel werk hoeft te verrichten.
Op de juiste manier afgeleverd?
Voor het versturen van de mail kan je controleren hoe de mail wordt weergegeven in verschillende e-mailproviders. Per programma werkt dit anders. In het programma wij mee werken en wat wij ook voor jou aanraden kan je gemakkelijk een voorbeeld van de web en mobiele versie bekijken.
Tekstversie?
Sommige e-mailprogramma’s (zoals erg oude versies van Outlook of Windows Live Mail) kunnen geen HTML mail weergeven, is er ook een tekstversie aanwezig? Dit wordt vaak vanzelf gegenereerd door de e-mail automation provider.
Extra functies?
Het wordt steeds makkelijk om jouw nieuwsbrief interactief te maken zodat je een betere relatie kan opbouwen. Werken alle functionaliteiten die hierbij horen?
Kan de ontvangen zijn gegevens aanpassen
De ontvanger moet zelf zijn gegevens kunnen aanpassen onderaan de mail.
Werken alle formulieren
De formulieren waarmee mensen zich in kunnen schrijven voor jouw lijst moeten goed werken. Wanneer je een mail gaat versturen dan is de kans groot dat mensen dit ook zullen delen met anderen waarvan zij denken dat het interessant voor is. Zorg er dan ook voor dat de inschrijfformulieren waar deze mensen naartoe worden geleid ook goed werken.
Werkt de doorverwijzing?
Wanneer je een doorverwijs functie gebruik moet je deze goed controleren (dit soort functies hebben vaak weinig resultaat).
Is de webversie goed opgemaakt?
Wanneer iemand ervoor kiest om de mail online te bekeken dan moet de webversie goed werken en op de juiste manier worden weergegeven.
Controleert iemand jouw nieuwsbrief?
Het is altijd fijn om iemand nog even naar jouw mail te laten kijken. Misschien dat er nog wat taalfouten uit gehaald kunnen worden of dat iemand nog een andere fout opmerkt. Dit zorgt voor een extra input en een goed werkende mail. Je kan vaak wel aan een vriend, vriendin of partner vragen of deze even door jouw mail wil lopen. Hierdoor deel je gelijk waar je mee bezig bent 🙂
De nieuwsbrief checklist
Zoals beloofd kan je hieronder de checklist downloaden zodat je deze naast jouw computer kan leggen. Vul jouw gegevens in en ontvang de checklist zodat je, wanneer je een mail gaat versturen, geen fouten meer maakt! Daarnaast ontvang je tips die je helpen bij het inzetten van jouw praktijk en het toepassen van e-mailmarketing.
Bron: Frankwatching