Ik kan me voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Ga je voor een bedrijf in jouw woonplaats? Ga je voor die kennis van de familie? Kies je voor een websitebouwer die zelf een mooie site heeft? Keuzes, keuzes, keuzes.
In dit artikel leg ik je uit waar je op moet letten bij het kiezen van een geschikte websitebouwer en waar je vooral mee uit moet kijken.
- “Jan bouwt je website wel, hij werkt al jaren in de ICT en is ook een websitebouwer!”
- “Marleen bouwt je website wel, zij is student en klust graag wat bij!”
- Wat is een geschikte websitebouwer?
- Hoe helpt een geschikte websitebouwer jou?
- Hoe vind je een geschikte websitebouwer?
- Checklist voor de potentiële geschikte websitebouwer
- Hoe kun jij je voorbereiden?
- Conclusie: kies een websitebouwer die bij je past
“Jan bouwt je website wel, hij werkt al jaren in de ICT en is ook een websitebouwer!”
Misschien heb je in je kenniskring of in je familie wel iemand die een websitebouwer kent. Jan, bijvoorbeeld.
Jan werkt al jaren op de ICT afdeling van een groot software bedrijf. Jan weet precies hoe alle systemen in elkaar zitten, weet heel wat van code af en heeft de afgelopen jaren wat tools gebouwd waardoor de systemen beter lopen. Niemand krijgt de systemen aan de praat als iets misgaat, maar Jan weet het wel. Jan vindt het dan ook erg leuk om jouw website te bouwen!
Ik raad je niet aan om je website door Jan te laten bouwen. Jan is een ICT’er. Hij weet veel van techniek, maar niet van andere dingen zoals online marketing. Jan bouwt jouw website misschien wel goed, maar in hoeverre kan je bij hem terecht als je hulp nodig hebt met iets? Of als je een vraag hebt en Jan is op vakantie? Daarnaast is Jan gek op code! ICT’ers bouwen graag zelf stukjes code. Hier is in principe niks mis mee, maar dit zorgt voor een slechte onderhoudbaarheid. Stel, je stapt over naar een andere websitebouwer, dan kan hij waarschijnlijk niet goed onderhouden omdat Jan op zijn eigen manier stukjes code heeft toegevoegd aan jouw website.
“Marleen bouwt je website wel, zij is student en klust graag wat bij!’
Misschien kan Marleen het anders wel doen. Zij zit in haar laatste jaar van haar studie Communicatie en vindt websites bouwen ook wel interessant. Ze heeft niet echt affiniteit met therapeuten, maar heeft laatst nog wel een keer een massage bij iemand geboekt. Therapeuten, daar heeft iedereen toch wel eens mee te maken? Bovendien studeert Marleen communicatie! Moet te doen zijn!
Je website laten bouwen door student Marleen kan handig en goedkoop zijn. Maar wat als Marleen ziek is? Of wat als Marleen uiteindelijk afgestudeerd is en een baan krijgt en geen tijd meer heeft om jou te helpen met je website? Marleen studeert communicatie, maar er zijn vele verschillende soorten teksten. Het schrijven van wervende verkoopteksten voor op de website van een therapeut, is een hele andere tekst dan een column voor een tijdschrift. Grote kans dat Marleen niet goed weet wat belangrijk is bij het schrijven van websiteteksten voor jou als therapeut.
Als je je website door een vriend/familielid of door een freelance website designer laat maken, weet je nooit zeker of je over een half jaar nog van die persoon op aan kunt. Daarnaast weet je nooit hoeveel kennis zij daadwerkelijk hebben van het bouwen van een website en van een online marketing strategie. Je kunt je voorstellen: een student die af en toe wat bijklust weet andere dingen dan een websitebouwer die dagelijks websites bouwt en bedrijven helpt met hun online marketingstrategie.
Wat is een geschikte websitebouwer?
Een geschikte websitebouwer is specialist op het gebied van:
Online marketing
Communicatie
Techniek
Hoe helpt een geschikte websitebouwer jou?
Een geschikte websitebouwer:
Helpt je met het opzetten van je online marketingstrategie voor jouw website
Jouw website ziet er niet alleen mooi uit, hij zorgt er ook voor dat jouw potentiële cliënten daadwerkelijk contact met jou op gaan nemen. Wat heb je daarvoor nodig? Onze mening is bijvoorbeeld dat het belangrijk is dat therapeuten altijd een call-to-action plaatsen onderaan hun pagina. Dit is een knop of een formulier waardoor bezoekers meteen contact met jou op kunnen nemen als ze bijvoorbeeld een dienst willen afnemen. Daarnaast leren we je hoe je ervoor zorgt dat je bezoekers na de eerste bepalende 3 seconden ook nog op je website willen blijven, door het creëren van een verbinding.
Helpt je met het uitzoeken van goede foto’s
Foto’s voor Therapeuten biedt professionele gratis foto’s die je gratis op je website kunt gebruiken en welke speciaal voor therapeuten zijn geselecteerd.
Is expert
Wij richten ons bijvoorbeeld alleen op Therapeuten. Daardoor weten we waar jij tegenaan loopt. We spreken dezelfde taal en hebben speciaal voor therapeuten een proces ontwikkeld dat zij kunnen doorlopen voor het schrijven van hun websiteteksten. Met die kennis kunnen we je gerichter helpen.
Helpt je met het schrijven van goede websiteteksten
Wervende websiteteksten hebben een bepaalde strategie, waar je best wat hulp bij kunt gebruiken. Daarom hebben wij een document opgezet welke je stap voor stap helpt en ervoor zorgt dat jouw teksten niet alleen voor jou interessant en begrijpelijk zijn, maar vooral voor je cliënten. Tussendoor krijg je feedback terug op de tekst. Ook word je begeleid met het uitschrijven van wat je doet, voor wie je het doet en waarom je dit doet.
Leert je wegwijs in het websitesysteem (CSM systeem)
Dit kan door middel van een online training of door middel van een online rondleiding. Dit zorgt ervoor dat jij makkelijk wijzigingen kan doorvoeren. Wij werken met de paginaopbouw functie. Dit is een erg overzichtelijke en eenvoudige tool die ervoor zorgt dat je nooit meer met code hoeft te werken. Het werkt net zo eenvoudig als met tekstverwerkingsprogramma’s zoals Word.
Helpt je om beter gevonden te worden in Google.
Een goede websitebouwer neemt je SEO uit handen, helpt je met een strategie of legt je uit hoe je zelf makkelijk pagina’s kunt optimaliseren.
Helpt je als je vragen hebt
Zo bieden wij bijvoorbeeld onbeperkte telefonische support en helpen we je vrijwel direct. Daarnaast bieden we hulp op afstand. We delen soms ons scherm en laten zien waar je moet klikken om iets voor elkaar te krijgen. Dit werkt snel en efficiënt. Doordat je kunt zien hoe het werkt, wordt het vervolgens voor jou veel makkelijker om het zelf te gaan doen en verlies je geen tijd omdat je het zelf moet uitzoeken.
Helpt je bij updates en backups
Een traditionele webdesigner levert een website op en neemt vervolgens afscheid. Vervolgens veroudert de website en moet je na een aantal jaar een nieuwe kopen. Je hoeft je bij ons niet druk te maken om het updaten van jouw websites of om het bijhouden van backups. Een professionele websitebouwer regelt dit allemaal voor je! Jouw website veroudert dus niet en je hoeft dus nooit meer een nieuwe website te laten maken.
Helpt je met je site beveiliging
Beveiliging van je website is erg belangrijk om spam en hackers uit je website te houden. Hier moet betaalde en professionele software voor gebruikt worden.
Heeft kennis van andere systemen
Zo weet diegene bijvoorbeeld hoe hij een E-mailmarketingsysteem kan koppelen aan jouw website, waardoor je zonder problemen inschrijvingen voor jouw nieuwsbrief krijgt via je website.
Hoe vind je een geschikte websitebouwer?
Laat je website niet bouwen door de eerste de beste websitebouwer, maar wees kritisch!
Je kunt kijken of een websitebouwer bij je past door:
- Te kijken naar zijn portfolio. Vaak staat er voorbeelden van eerdere projecten op zijn site, waarbij je kunt kijken of de websites die toen gebouwd zijn je aanspreken.
- Te kijken naar zijn eigen website. Wat vind je er goed aan? Wat spreekt je aan? Is de website duidelijk en overzichtelijk?
- Te kijken of diegene zich specialiseert in wat jij doet. Richten diegene zich bijvoorbeeld op ondernemers of meer op grote bedrijven? Heeft de websitebouwer een doelgroep gekozen, zoals wij ons op therapeuten richten?
- Vraag een offerte aan en wat diegene jou aanbiedt en wat allemaal inclusief is. Ziet de offerte er netjes uit? Is de inhoud gestructureerd? Ontvang je de offerte snel of moet je lang wachten? Ook hieraan kun je zien hoe een bedrijf te werk gaat.
- Maak een (telefonische) afspraak en kijkt of je een klik voelt.
- Kijk wat anderen over diegene zeggen (referenties)
- Kies voor kwaliteit. Vraag niet wat diegene kost, maar wat diegene levert
- Hoe wordt de websitebouwer zelf gevonden? Ga na hoe je bij die websitebouwer terecht gekomen bent.
- Een website is onderdeel van jouw online strategie. Hoe doet we de websitebouwer het zelf en waar hecht jij waarde aan? Heeft de websitebouwer een blog? Is hij actief op Social Media?
Checklistvragenlijst voor jouw potentiële geschikte websitebouwer:
Hoe gaat de websitebouwer te werk?
Gaat hij de website helemaal zelf bouwen, of werkt hij vanuit een thema waar alles al in zit? Wij raden aan om te werken vanuit een thema omdat dit in verhouding weinig tijd kost en omdat dagelijks vele mensen werken aan de ontwikkeling van dit thema.
Welk CMS systeem gebruikt de websitebouwer en waarom?
Je hebt verschillende systemen waar je je website mee kunt bouwen. Wij raden altijd WordPress aan.
Waar gaat hij jouw domein hosten?
Hoe gaat hij ervoor zorgen dat jouw website beveiligd is?
In hoeverre verzorgt hij jouw backups?
In hoeverre en hoe helpt hij jou met:
- Online marketing strategie
- SEO
- Google Analytics
- Bloggen
- Teksten schrijven
- Strategisch nadenken over de website
In hoeverre is hij naderhand beschikbaar voor:
- Vragen
- Updates
- Wijzigingen achteraf
Hoelang gaat het duren voordat je website online staat en welke stappen moet jij daar zelf voor nemen?
Hoe duur is het om een website te laten bouwen?
Hoe kun jij je voorbereiden?
Als je geen tot weinig verstand hebt van websites en techniek, dan kun je in ieder geval alvast nadenken over wat jij belangrijk vindt op een website. Kijk bijvoorbeeld naar andere websites in jouw vakgebied. Wat spreekt je aan en wat niet? Maak een lijstje met dingen die je mooi en belangrijk vindt en die jij misschien ook op je website zou willen hebben.
Maak daarnaast een overzicht van alle pagina’s die je er sowieso op wil hebben en bedenk hoe deze er voor jou uit zouden moeten zien. Hoeft nog niet concreet, maar hoe concreter, hoe beter. Wij raden aan om naast de home pagina in ieder geval een blog, een “over mij” en een contactpagina te hebben.
Conclusie: zoek een webbouwer die bij je past.
Zoek iemand die dezelfde taal spreekt en waar je een klik mee hebt. Iemand die zowel verstand heeft van online marketing als van techniek en die voor je klaar staat als je hulp nodig hebt. Jouw websitebouwer moet leren hoe jij je website zelf kunt bijhouden. Daarnaast moet diegene jou ontzorgen en de gehele hosting, beveiliging, backups en updates voor je regelen. Niet onbelangrijk is dat jouw nieuwe website hoog in Google scoort en dat jouw cliënten je online kunnen vinden. Zoek iemand die ervoor zorgt dat jij in je kracht komt te staan door een goede websitestrategie, mooie foto’s en wervende, pakkende teksten.