Selecteer een pagina

Interne Saboteurs, het kan een van de redenen zijn dat jouw praktijk (nog) niet zo straalt als dat je zou willen.

In mijn hele leven heb ik (Arthur) ontzettend veel kunnen leren van mijn ouders.

Dit is natuurlijk begonnen bij; hoe moet ik lopen, praten en spelen, ect.

Maar… in de afgelopen jaren is dit uitgegroeid tot; hoe kan ik mij persoonlijk ontwikkelen, wat wil ik met mijn leven, hoe ga ik om met interne saboteurs en nog veel meer.

Vooral de interne saboteurs vind ik een interessant fenomeen.

Aangezien mijn vader (Albert Jansen van opleidingsinstituut Con Amore) erg fijn kan schrijven en veel weet over interne saboteurs, heb ik hem gevraagd om hierover iets te schrijven. Hij is namelijk ook jarenlang therapeut geweest en heeft ervaring met interne saboteurs die een praktijk klein kunnen houden.

In dit artikel geeft Albert je twee makkelijke tips over hoe jij kunt gaan stralen en jouw praktijk in het ligt kunt zetten, door jouw interne saboteurs aan te pakken.

Interne saboteurs

ofwel:

waarom mijn praktijk (nog) niet bloeit zoals ik had gehoopt

Zodra je probeert om je droom/levensideaal te verwezenlijken, krijg je onvermijdelijk te maken met een heel bijzonder fenomeen, namelijk met interne saboteurs. Die gaan aan het werk om jouw ideaal te dwarsbomen. Ze uiten zich op slinkse wijze, want onbewust werken ze het beste, dat is nu eenmaal hun aard.

Meestal komen ze in de vorm van gedachten, soms in de vorm van gevoelens, zoals angst, onzekerheid of als moeheid.

Altijd zijn het tegenwerpingen om af te zien van je oorspronkelijke ideaal: ja maar…, je bent te moe, je hebt geen tijd, je was het vergeten, er zijn belangrijker zaken, je dromen zijn niet reëel, je hebt teveel aan je hoofd, er moet wel geld op de plank, je bent geen hoogvlieger, je kan nu eenmaal niet alles, etc. etc.

Door saboteurs staal je nog niet

Het optreden van deze interne saboteurs is een kosmische natuurwet: zodra jij besluit om jouw levensdroom te gaan leven, en dus om jouw licht te laten stralen zoals je bedoeld bent, creëer je een schaduw.

Hoe helderder jouw licht straalt, hoe donkerder de schaduw wordt. Dat is op zich niets om je zorgen over te maken, maar het helpt wel als je dit fenomeen herkent.

Het is een universeel verschijnsel dat je ook buiten in de natuur tegenkomt: als de zon helder schijnt, krijg je diepe schaduwen. Wees er gewoon op bedacht en schrik er niet voor terug. Want het is ook door jouw eigen licht dat het duister kan verdwijnen, net zoals dat gebeurt wanneer je met een zaklamp in het donker loopt: je volgt gewoon je eigen lichtje, hoe duister en dreigend de duisternis ook is!

Als je moedig naar voren loopt, dan wijkt het duister voor je, maar als je angstig achteruitdeinst, lijkt het duister wel op je af te komen.

Jouw schaduwkant, die interne saboteurs dus, zijn in de loop van je leven ontstaan. Vaak is dat naar aanleiding van angsten of teleurstellingen, kleine en grote traumatische gebeurtenissen. Mogelijk hebben anderen (je ouders, leraren, mensen uit jouw vriendenkring) je voorgehouden dat je wel reëel moet blijven, dat dingen niet voor jou zijn weggelegd, dat je maar gewóón moet doen (dan doe je immers al gek genoeg)… Dat zijn ook saboteurs, maar dan externe (andermans interne saboteurs).

Als je die gelooft, maak je ze intern. Dus geloof een ander niet zomaar, wees je eigen autoriteit, volg je ‘stoutste’ (in de betekenis van moedigste) dromen en doe je eigen ervaringen op.

Sommige mensen verdragen het niet dat jij besloten hebt om eens stevig te gaan stralen.

Ze zijn dat misschien niet van je gewend.

Ze herkennen je niet in je nieuwe rol.

Wisten ze vroeger precies hoe je zou reageren of hoe ze iets van je gedaan konden krijgen, nu verras je hen met een onafhankelijke, vrije houding, met een onverwoestbaar humeur en vol zelfvertrouwen.

Dat is voor sommigen lastig, voor anderen juist een stimulerend gegeven. Hoe iemand op jou reageert, zegt niets over jou, maar juist alles over die ander. Dat hoef je je dus niet aan te trekken waardoor je uit je rol raakt. Interne en externe saboteurs kun je leren herkennen, accepteren en liefdevol onschadelijk maken. Hoe je dat doet, leg ik je zo meteen uit.

Ook op andere manieren dienen saboteurs zich aan: je doet er bijvoorbeeld ‘alles’ aan om je praktijk te laten bloeien of om je gezond te voelen, en desondanks ligt je praktijk op zijn gat of geeft je lijf aan dat je helemaal niet lekker in je vel zit.

Frustratie, boosheid, verdriet zijn het gevolg – ook interne saboteurs – en als je niet alert bent nemen zij het stuur van jou over en kleuren je dag of je leven.

Saboteurs, negatieve gedachten, zullen er meestal wel zijn. Het gaat er alleen om wat jij ermee doet. Jij kunt zelf bepalen wie er aan het stuur van jouw leven zit: je stralende lichtkant of je schaduwzijde. Om hardnekkige schaduwkanten in jezelf op te lossen, kun je het beste de hulp inroepen van een ervaren therapeut.

Een Helende Reis-therapeut, bijvoorbeeld, is zeer bedreven in het tackelen van die schaduwkanten! Eén sessie met zo’n professional kan al voldoende zijn.

Liefde voor interne saboteurs

Hoe pak je nu je eigen saboteurs aan?

Het begint ermee dat je níet boos of somber wordt als jij je ideaal nog níet hebt verwezenlijkt of als het tegenzit. Sluit vriendschap met saboterende gevoelens en gedachten en veroordeel ze niet! Maar hoe sluit je vriendschap met iets wat je eigenlijk afschuwelijk vindt in jezelf?

De belangrijkste stappen in dit vriendschapsproces licht ik hier toe.

  1. Leren kennen. Leer je eigen interne saboteurs zo goed mogelijk kennen! Benoem je gevoelens. Als je bijvoorbeeld het tegengestelde van vreugde ervaart (angst, boosheid etc.), laat dan dat gevoel eens spreken. Letterlijk: bevraag die schaduwkant van jezelf: waarom ben ik boos, wat maakt mij verdrietig, vanwaar de angst voor wat een ander van mij vindt? Geef hardop antwoord of schrijf het op in je dagboek. Hiermee geef je het negatieve gevoel de kans zich te uiten, waardoor die energie duidelijk hoorbaar/zichtbaar wordt en zich niet in je lijf kan opkroppen.
  2. Accepteren. Moeilijk, iets accepteren wat je níet aanstaat. Het kan je wellicht helpen als je een vervelend gevoel gewoon ziet als een eigenschap die jou niet langer dient, dus zonder dat je dat gevoel (en daarmee een deel van jezelf) veroordeelt. Visualiseer (echt doen!) dat je dit gevoel liefdevol ‘op de achterbank’ zet, zoals je een kind op de achterbank laat plaatsnemen en niet achter het stuur van je leven. Twijfel, angst, onzekerheid, boosheid, frustratie, veroordeling en zelfkritiek: zet ze met zijn allen op de achterbank! Het wordt er nog lekker vol en gezellig, wellicht heb je een busje nodig!

Acceptatie van een saboteur laat deze dus als zodanig in zijn waarde, terwijl jouw verzet en je veroordeling hem juist sterker maakt.

Door acceptatie geef je de saboteur niet de energie om verder uit te groeien en daarmee de macht in handen om jouw handelingen en je gedrag te bepalen. Glimlach veel om je interne saboteurs, humor en relativeringsvermogen zijn je beste helpers.

Ik wens je veel succes met je praktijk!

Albert Jansen, de auteur van dit artikel, was 20 jaar antroposofisch huisarts en heeft zich daarna tot Helende Reistherapeut omgeschoold. Hij schreef in 2005 het boek Ziek, Beter, Best (nog steeds verkrijgbaar via Bol.com), over hoe je je leven kunt herscheppen volgens je ideaalbeeld. Hij is oprichter van, en docent bij Opleidingsinstituut Con Amore, dat therapeuten medische en psychosociale basiskennis onderwijst. Tevens schrijft hij regelmatig ‘Liefdesbrieven’, over thema’s betreffende de liefde en het leven.

Blijf groeien met jouw praktijk

Aanstaande dinsdag geven wij een online training over “Hét stappenplan om cliënten aan te trekken via jouw website”. Hier kun jij je helemaal gratis voor aanmelden!

Wil jij dus meer bereiken met je website?