Selecteer een pagina
Visie – Toen jij begon met jouw praktijk, deed je dit waarschijnlijk met een reden; je wilde zoveel mogelijk cliënten helpen. Dit is een reden die door veel therapeuten wordt gedeeld, maar ben je nu niet als een kip zonder kop aan het rondrennen? Door een duidelijke en heldere visie voor jouw praktijk te creëren kan je ervoor zorgen dat je een goede fundering hebt. Een praktijk zonder visie mist namelijk fundamentele bouwstenen. Zonder deze bouwstenen staat jouw praktijk op drijfzand. Genoeg metaforen voor nu.

Om als therapeut een goede website en een stralende praktijk te hebben, is een visie noodzaak. Met een visie maak jij het verschil in het leven van jouw cliënten en van jezelf.

Wanneer ik in gesprek ben met therapeuten over hun website en hun praktijk, is dat vaak een van mijn eerste vragen;

Wat is jouw visie als therapeut, wat is de visie voor jouw praktijk?”.

Het antwoord hierop ontbreekt vaak aan structuur en het blijkt dan ook dat ze hun visie nog nooit op papier hebben gezet. “Ik heb het wel in m’n hoofd, maar ik heb het nog nooit opgeschreven”. Dit betekent vaak maar één ding: ze hebben eigenlijk nog nooit echt over hun visie nagedacht.

Visie, de stip aan de horizon

Wat is een visie eigenlijk en wat betekent die voor jouw praktijk?

Ik definieer een visie voor een praktijk als volgt: “Een statement die de ideale situatie beschrijft die zou bestaan als een therapeut haar grootste wens voor haar praktijk zou waarmaken”.

Simon Sinek definieert ‘visie’ als de reden waarom een praktijk bestaat. Een visie heeft eigenlijk ook niets te maken met de therapie die er gegeven wordt, maar is de reden waarom jij doet wat je doet. De visie gaat namelijk niet over jouw praktijk, maar over de wereld die jij als therapeut met jouw praktijk probeert te creëren. Het is de stip aan de horizon waarvoor jij elke dag opstaat en aan het werk gaat.

De psycholoog Mihaly Csikszentmihalyi zei het volgende over een visie: “Visie inspireert mensen om zich optimaal in te zetten voor hun werk en voorziet in het doel dat het werk betekenis geeft”.

Wanneer je een visie opbreekt, bestaat dit uit de volgende drie vragen:

  1. Waar staat jouw praktijk voor?
  2. Waarom bestaat jouw praktijk?
  3. Waar werkt jouw praktijk naartoe?

Als je de antwoorden op deze vragen samenvoegt tot een paragraaf, heb je een visie voor jouw praktijk: de reden dat jij ’s ochtends uit bed komt voor een nieuwe stralende dag in jouw praktijk.

Een visie voor iedereen

Het bovenstaande geldt niet alleen voor jouw praktijk, maar is van toepassing op elk bedrijf, klein of groot. Onze visie is dan ook als volgt:

“Wij zien het liefst een wereld waarin de gezondheidszorg bestaat uit een intensieve samenwerking tussen artsen en therapeuten. Een systeem dat ervoor zorgt dat mensen daadwerkelijk gezonder worden”

Zoals je kan zien zijn de drie vragen niet altijd even makkelijk terug te vinden. Toch zitten ze hierin verwerkt:

  1. Wij staan voor een liefdevolle online professionalisering van therapeuten.
  2. Wij bestaan om therapeuten te helpen bij het succesvol maken van hun praktijk.
  3. Wij werken toe naar een intensieve samenwerking tussen therapeuten en artsen, door therapeuten te leren hoe ze meer cliënten kunnen aantrekken. Hierdoor wordt de complementaire gezondheidszorg steeds meer bekend en geaccepteerd, waardoor een samenwerking met regulier dichterbij komt.

De visie voor jouw praktijk

Het maken van een visie voor jouw praktijk hoeft niet iets te zijn dat je van het ene op het andere moment bedenk. Sterker nog, het is iets dat groeit. Doordat je de visie voor jouw praktijk opschrijft, kan je deze continu blijven verbeteren en kan je deze dan ook gaan uitdragen.

Verwerk jouw visie in alles wat je doet. Elke dienst die jij aanbiedt, elke tekst die jij schrijft en elke behandeling die jij doet moet bijdragen aan jouw visie. Hierdoor ga je mensen aantrekken die ook achter jouw visie staan en zij zullen jou dan ook helpen met het uitdragen hiervan. Dit zijn jouw allerbeste ambassadeurs; tevreden cliënten die voelen waar jij voor staat en hieraan willen bijdragen.

Doordat jij een visie voor jouw praktijk hebt, zal je dat verschil kunnen maken en een stralende praktijk kunnen creëren.

Mijn vragen aan jou: Waar kom jij ’s ochtends voor uit bed, waar staat jouw praktijk voor, waarom bestaat jouw praktijk en waar werk jij als therapeut naartoe? Laat het me weten in een reactie onder dit artikel!

Blijf groeien met jouw praktijk

Aanstaande dinsdag geven wij een online training over “Hét stappenplan om cliënten aan te trekken via jouw website”. Hier kun jij je helemaal gratis voor aanmelden!

Wil jij dus meer bereiken met je website?