Selecteer een pagina

Veel therapeuten beginnen met een praktijk in hun logeerkamer omdat ze een studie hebben afgerond en graag zo snel mogelijk zoveel mogelijk cliënten willen helpen. Heel erg logisch, zo zijn wij ook bijna 4 jaar geleden begonnen met ons webdesign bureau Joint Artistic. Je laat een paar flyers voor jouw praktijk ontwerpen en plaatst een advertentie in een lokale krant om vervolgens te wachten op de eerste cliënten. Maar hoe groot is de kans dat jouw ideale cliënt die folders ergens ziet liggen of dat ze jouw bericht in de krant zien? Daar komt dan nog bij dat niet iedereen een briljante schrijver is dus jouw bericht moet dan ook net zo geschreven zijn dat het de lezer aanspreekt. Wij realiseerde ons daarom ook dat dit niet de juiste manier is om cliënten aan te trekken, niet als webdesigner maar al helemaal niet als therapeut!

“Heb je er wel eens over nagedacht dat de mensen die jou het hardste nodig hebben jouw dienst misschien wel op een hele andere manier willen ontvangen?”

Een niche kiezen

Je bent dus begonnen met jouw praktijk vanuit de therapie die jij hebt geleerd en geeft het waarschijnlijk op de manier zoals jij het hebt geleerd. Maar heb je er wel eens over nagedacht dat de mensen die jou het hardste nodig hebben jouw dienst misschien wel op een hele andere manier willen ontvangen? Je zou er bijvoorbeeld voor kunnen kiezen om een therapie, waarbij je normaal passief in een stoel zit, tijdens een massage te geven of door bijvoorbeeld luxe smoothies en een gezichtsbehandeling toe te voegen. Hiermee maak je jouw dienst nog specialer en verhoog je dus ook de waarde van jouw dienst. Hierdoor verander je jouw dienst compleet en snij je dus eigenlijk een nieuwe (deel)markt aan. Maar waarom dan een niche kiezen? Wanneer jouw dienst enigszins uniek is vergeleken met concullegas dan betekend dit dat jij je in een niche bevindt, een specifieke deelmarkt.

Expertstatus opbouwen

Doordat je een niche hebt gekozen kan jij je veel makkelijker gaan specialiseren. Je kan op basis van wat jouw cliënten zeggen jouw niche ook steeds specifieker maken door ze te vragen wat ze misschien anders zouden willen. Je kan in jouw niche ook informatie gaan verspreiden over de goede werking van jouw unieke concept en de voordelen ervan. Doordat je jezelf gaat laten zien zullen jouw potentiële cliënten jou ook gaan zien als een ware expert in de niche. Jij biedt alleen die specifieke dienst aan en dit zal dan ook wel betekenen dat je erg goed bent in die dienst. Dit bouwt dan vertrouwen op want het is toch altijd wel erg fijn als je weet dat je door een expert wordt geholpen.

Focus en gemak

Een niche kiezen geeft je ook veel focus op je werk. Inplaats van dat jij je moet ontwikkelen in verschillende therapieën kan jij door leren in een niche. Je kan gemakkelijker jouw volgende stappen gaan plannen en je kan ook makkelijker jouw doelgroep aanspreken. Wanneer jij bijvoorbeeld los massages en meditatie aanbied dan zal je dus in jouw uitingen naar de buitenwereld telkens twee diensten moeten gaan uitleggen. Wanneer jij een dienst hebt waarin jij een expert bent dan wordt het schrijven van de teksten voor op jouw website, in jouw blog en desnoods voor jouw flyers een stuk makkelijker.

Hierdoor zal je ook gemakkelijker nieuwe cliënten gaan aantrekken. Als jij precies de resultaten weet van jouw dienst en die communiceert dan zal iemand die opzoek is naar die resultaten ook gemakkelijker bij jou komen. je spreekt dus meer jouw doelgroep aan.

Ga aan de slag

Om jou te helpen heb ik een stappenplan ontwikkeld waarin we samen gaan kijken hoe jij jouw praktijk kan gaan laten stralen aan de hand van jouw levensvisie voor jouw praktijk. Hierin behandel ik onderander hoe jij een niche kan kiezen om cliënten aan te trekken. Ook gaan we kijken wat jouw ideale doelgroep is en hoe je deze het beste kan gaan aanspreken door middel van de behoeftes en pijnpunten. Ik heb dit stappenplan ontwikkeld omdat ik graag een wereld zie waarin het normaal is om geregeld een therapeut te bezoeken om zo de levenskwaliteit hoog te houden. De stap van beter naar best zeg maar. Ik ben van mening dat om dit te bereiken therapeuten zichzelf meer naar buiten moeten gaan brengen als ware zorg-professionals. Hierdoor kunnen ze meer cliënten gaan helpen waardoor het meer algemeen geaccepteerd wordt.

Wil jij, net als ik, dat de complementaire geneeskunde regulier wordt door therapeuten die in hun kracht staan als ware zorg-professional? Leg dan een goede basis voor jouw praktijk en help zoveel mogelijk cliënten op een goede manier ècht gezond te worden door je in te schrijven voor onze gratis online training en zet de stap naar een goede basis voor jouw praktijk!

Blijf groeien met jouw praktijk

Aanstaande dinsdag geven wij een online training over “Hét stappenplan om cliënten aan te trekken via jouw website”. Hier kun jij je helemaal gratis voor aanmelden!

Wil jij dus meer bereiken met je website?