Selecteer een pagina
Deze week gaat het net even wat anders dan normaal; het volgende artikel is namelijk niet door mij (Arthur) of Joas geschreven. Een aantal dagen geleden kwam ik op Facebook namelijk een bericht tegen dat door onze lieve vriendin José was geplaatst. De titel trok mij wel, “Confessions of a Joy Guru“, was de naam. Ik begon te lezen en kwam erachter dat het bericht over 5 waarheden van vreugde ging, erg interessant dus!

Het bericht was in het engels geschreven en ging over Christine Ciona, een selfmade Joy Guru. Het was echt ontzettend goed geschreven en in eerste instantie dacht ik dus ook dat José het bericht gewoon opnieuw had geplaatst. Later bleek dat José een schrijftalent heeft waar wij niets van af wisten 🙂 

Omdat het een erg interessant stuk was heb ik haar gevraagd of ze het speciaal voor jou in het Nederlands zou willen schrijven. Haar reactie was enthousiast verrast en zo is ze aan de slag gegaan met een, naar mijn mening, ongelofelijk leuk en interessant artikel.

Zonder verder oponthoud:

Confessions of a Joy Guru

Christine Ciona is een Business & Lifestyle gids en sinds kort een trots ‘uit de kast gekomen’ “Joy Guru”. Zoals ze het zelf beschrijft is ze lang alleen in gedachten een Joy Guru geweest, met de ambitie mensen te inspireren een leven vol vreugde en vrijheid na te jagen. Voornamelijk omdat ze zich druk maakte om wat anderen wel niet zouden denken als ze zichzelf trots een Joy Guru zou noemen. “Wie ben ik om mezelf een Joy Guru te noemen?”

Maar deze gedachtegang is exact wat haar ervan weerhield echt te zijn wie ze wilde zijn. En wie zijn wij eigenlijk om iets anders uit te stralen dan exact datgene wat we diep van binnen voelen?

Deze verandering van perspectief inspireerde Christine om haar vijf waarheden over vreugde met ons te delen. Waarheden die bij mij zoveel raakvlak vonden dat ik zelf geïnspireerd raakte om dit met anderen te delen. Want uiteindelijk worden de mooie dingen in het leven alleen maar mooier als je ze deelt!

“De kern van ons hart weet alleen maar hoe zij zichzelf moet zijn”

– Christine Ciona

5 Waarheden over Vreugde

1. Wees Authentiek – oprechtheid is een van de basis principes in het ervaren en manifesteren van vreugde!

Alles wat ik heb is mijn oprechtheid. Als ik mijn kracht, energie, tijd en gedachten zou steken in het zijn van iemand anders… dan zou ik extreem uitgeput, verward, gestrest en overweldigd raken. De kern van ons hart weet alleen maar hoe zij zichzelf moet zijn. Echter doen de meesten van ons (vaak tevergeefs) verwoed een poging om ons licht te verstoppen. Om niet de waarheid te laten zien. Om niet een stap richting onze dromen te zetten. Wij stoppen onze vreugde in de doofpot, zetten het op pauze. Misschien zijn we bang om te falen, misschien zijn we bang om niet begrepen of niet aardig gevonden te worden… Ik wil dit kostbare leven niet verdoen met iemand proberen te zijn wie ik niet ben. Ik wil genieten van elke minuut in elke dag dat ik een stap zet richting een nog grotere, echtere expressie van mijzelf. Voor mij betekent dit energie en kracht en de zekerheid dat ik er alles aan doe om de persoon te zijn die ik wil zijn, zelfs als dit scheve blikken bij anderen oproept. Dit betekent niet dat ik niets meer te leren heb, maar juist dat ik mijn ogen open voor de lessen die er nog voor mij zijn.

2. Wees Spontaan – speel met creativiteit!

Vreugde komt wanneer we open staan en uit de weg gaan voor onze eigen spontaniteit.

Wanneer we uit ons koppie kruipen, onze gedachten niet ons pad laten blokkeren en we stoppen met ons druk te maken over wat we moeten zeggen, doen, voelen of zijn… Wanneer we onszelf de kracht laten ervaren van speelsheid en creativiteit dan komt onze spontane natuur vanzelf tevoorschijn.

“Spontaniteit ontsteekt creativiteit. Creativiteit creëert mogelijkheden. Mogelijkheden leiden tot keuzes. Keuzes creëren bewustzijn.”

– José der Kinderen

Bewustzijn van wat er in ons koppie gebeurt kan het al mogelijk maken voor jezelf om negativiteit om te schakelen naar positiviteit. “Niet balen maar stralen”. Dit betekent niet dat iets wat voor jou een minder prettig gevoel veroorzaakte opeens positief wordt, maar wel dat je er zelf bewust voor kiest om die negativiteit niet de overhand te laten voeren. Dat brengt me bij het volgende punt:

3. Wees Verantwoordelijk voor Jouw Prachtige Leven – jij kunt kiezen want je denkt en doet en welke gevoelens je aandacht wilt geven!

Jij kiest de woorden die zich afspelen in jouw hoofd, het verhaal dat van jouw lippen vloeit, het voedsel dat je in jouw lichaam stopt. Jij kiest het allemaal, niemand anders. Jij bent zo ontzettend krachtig, dus gebruik die kracht in het maken van je dagelijkse keuzes. En onthoud… keuzes creëren bewustzijn.

Ik zal er nog een schepje bovenop doen. Het is wetenschappelijk bewezen dat een mens onmogelijk tegelijkertijd een negatieve en een positieve gedachte vast kan houden. Dit betekent dat op het moment dat jij geteisterd wordt door een minder prettige gedachte, jij jezelf kan helpen door een positieve gedachte op te roepen en daarop te focussen. Onze hersenen zijn zo onwijs krachtig, daar zouden we ons voordeel mee moeten doen! Dit is bij mij blijven hangen dankzij Margeret Moore, CEO van Wellcoaches Cooperation. In Harvard Buisiness Review legde zij manieren uit waarop wij onze hersenen kunnen voorbereiden op verandering.

Prepare Your Brain for Change

Pas op het moment dat je deze verantwoordelijkheid ook neemt, stel je jezelf in de mogelijkheid om verandering aan te gaan. Om te gaan leven naar jouw standaarden, op jouw voorwaarden.

Ik vraag me af… Welk groot mysterie wakkert jouw dromen aan? Welke grote droom trekt jou richting verandering? Welke keus ben jij aan het maken – of niet aan het maken (WVT: wegens interne saboteurs) – die jouw leven kan transformeren?

4. Leef Vanuit een Plek van Waardering – vier de mooie dingen van elke dag!

Schuld, financiële angsten, verloren liefde, gevonden liefde, pijn, verdriet, afwijzing, gebroken harten, harten die wijd open staan, nieuwe banen, nieuw begin, nieuw leven, verloren leven, “maar wat als”, twijfels en dromen. Het is zo makkelijk om klem te raken in de zwaarte of gewichtigheid van het dagelijks leven.

Dit leven is een knettergek geweldig avontuur en wij zouden dat moeten leren herkennen en altijd blijven vieren. Vier jouw kleine imperfecte acties, heb hoe dan ook lief – heb zelfs nog meer lief!

Een prachtige TEDx conference door dr. BJ Fogg, expert op het gebied van verandering in menselijk gedrag, inspireerde mij laatst op dit gebied. Hij legt een concept uit wat hij “Tiny Habits” noemt, verandering in gedrag door middel van ‘baby steps’.

Forget Big Change, Start with a Tiny Habit

Zo kwam ik op het idee om telkens wanneer ik in een baalmoment terecht kom, hardop uit te spreken wat ik aan die dag juist het allerfijnst vond. Dit relateert ook gelijk weer aan het feit dat men maar 1 gedachte tegelijkertijd in zijn hoofd kan houden. Deze ‘tiny habit’ zorgt er voor mij voor dat het mogelijk wordt om elke dag vanuit waardering te leven.

5. Wees Toegewijd aan Jezelf – onderneem kleine consequente acties in je leven!

Niets zal veranderen tenzij wij verandering ondernemen, lieve vrienden. Je kan eindeloos praten over jouw wensen en dromen. Je kan blijven hopen dat het “volgend jaar beter wordt”. Maar het is toch echt aan jou. Je zult geen resultaten zien zonder consequente acties in jouw leven. Wanneer ik toegewijd ben aan mijn dromen, dan voel ik me gelukkig en vol van energie. Wanneer ik kleine consequente stappen in mijn leven zet, voel ik me levend, verbonden, betrokken, geaard, doelbewust en sterk. Een leven vol vreugde en vrijheid vergt toewijding aan jezelf en het nemen van bewuste actie richting je dromen. Wanneer je die ene kleine stap na de ander zet richting je wensen en dromen, dan voel je je verrukkelijk levend en vrij op je pad. Het maken van je eigen keuzes geeft je kracht, dus waarom zouden we bang zijn voor iets wat van nature zo goed voelt. Wanneer we bewust achter de toewijding aan onszelf gaan staan, vertellen we onze ziel dat wij belangrijk zijn; en dat laat ons stralen diep van binnen. Daarom is toewijding aan jezelf nodig om vreugde te voelen.

“De enige manier om een leven en praktijk te creëren die je lief hebt is door jezelf te zijn – 110% en meer.”

– José der Kinderen

Ik denk dat ik (Arthur), na het lezen van dit artikel niet de enige ben wanneer ik zeg: “José, je mag vaker een stuk voor ons schrijven!”. Wij zijn je dankbaar voor het delen van dit prachtige artikel en een kijkje in jouw leven. Volgens mij word jij ook al een beetje een Joy Guru 😉

Voor jou als lezer: Pas jij 1 of meer van deze 5 punten van vreugde toe in jouw leven als therapeut en in jouw praktijk? Heb jij nog andere belangrijke punten die je hier mist of vind je dat een van deze punten hier niet bij hoort?

bron: https://www.linkedin.com/pulse/confessions-joy-guru-5-truths-doug-howorko

Blijf groeien met jouw praktijk

Aanstaande dinsdag geven wij een online training over “Hét stappenplan om cliënten aan te trekken via jouw website”. Hier kun jij je helemaal gratis voor aanmelden!

Wil jij dus meer bereiken met je website?