Sinterklaas: snel, makkelijk en zonder stress ondernemen
Er zit een krachtige boodschap voor jou als therapeut in hoe Sinterklaas onderneemt. Hij is namelijk altijd op tijd, werkt snel en is vrolijk. Je kunt duidelijk zien dat hij doet wat hij leuk vindt. Daarnaast heeft hij het goed voor elkaar, want hij werkt vanuit het zonnige Spanje. Bovendien zitten de kinderen echt op hem te wachten. Neem dus een voorbeeld aan Sinterklaas!
7 dingen die sinterklaas doet, die jij als therapeut ook moet doen
1. Geef zoveel als je kan en verras je cliënten
Sinterklaas geeft altijd in overvloed. Schoencadeautje hier, chocoladelettertje daar….. Het effect: iedereen is blij dat Sinterklaas er is. En wat doen de kinderen vervolgens? Die geven je iets terug. Een tekening, een gedicht, een wortel…. Sinterklaas geeft, maar krijg daar ook een heleboel voor terug. Soms vragen therapeuten aan ons “wanneer geef ik nou teveel weg?”. Dat kan bijna niet! Je kunt bijna niet teveel weggeven. “Ja, maar dan kopen ze mijn betaalde producten niet meer.” Dit is een beperkende overtuiging die je niet verder gaat helpen. Je doet hiermee jezelf en de ander tekort. Jij hebt namelijk zoveel kennis! Je kan het niet eens allemaal gratis weggeven, al zou je het willen. Onderschat jezelf niet! En onderschat de ander ook niet. Je zegt indirect dat die ander alleen maar neemt, zonder er wat voor terug te geven (geld). Geef met de goede intentie, dan komen er ook weer mooie dingen terug.
2. Krijg inzicht in de behoeftes van je doelgroep, zodat je erop in kan spelen
Sinterklaas geeft iedereen precies wat hij of zij wil. Waarom? Omdat hij erom vraagt. Hij vraagt of ze verlanglijstjes insturen, zodat hij ze precies kan geven wat ze willen. Wanneer heb jij voor het laatst gevraagd wat jouw cliënten graag willen? Misschien voelt het niet oke om dit te vragen, maar het is juist heel behulpzaam en fijn voor ze. Doe een marktonderzoekje of vraag gewoon waar ze behoefte aan hebben, zodat je je cliënten beter kunt helpen.
3. Bouw een team om je heen
Sinterklaas werkt natuurlijk samen met ontzettend veel pieten. Daardoor kan hij snel schakelen en kan hij zich richten op hoofdtaken. Het Sinterklaasfeest is ieder jaar weer een gigantisch project, maar omdat hij zoveel pieten in zijn team heeft verloopt het op rolletjes en gaat hij er zelf niet aan onderdoor. De boodschap hiervan is dus: bouw een team om je heen. Dit kan op veel verschillende manieren. Je kunt een Virtual Assistent inhuren, iemand die je helpt met je marketing, zelfs iemand die je huis schoonmaakt, waardoor jij meer tijd over hebt voor de hoofdzaken. Vaak zijn therapeuten bang dat het te duur is om iemand in te huren die taken van ze over kunnen nemen, maar het is een investering in jezelf en in je bedrijf die zich ook weer terug verdient. Wees niet bang om te groeien en om groter te denken. Een team om je heen bouwen betekent ook dat je mensen om je heen hebt die je ondersteunen, ook op mentaal en spiritueel niveau, zoals vrienden of je partner. Durf om hulp te vragen als je dit nodig hebt.
4. Wees exclusief
Sinterklaas komt maar één keer per jaar. Iedereen zit op hem te wachten. Letterlijk. Maanden van tevoren beginnen de kinderen er al over, liggen de pepernoten in de schappen etc. Het feit dat Sinterklaas zo exclusief is, maakt het ook waardevol en maakt dus dat mensen op hem zitten te wachten. Als iedereen iedere dag zijn schoen zou kunnen zetten, zou het veel minder speciaal worden. Het is daarom belangrijk om met exclusieve producten te werken of met een exclusief aanbod. Er zijn ondernemers die hun training of programma maar één keer per jaar open gooien. Je kunt dan één keer per jaar inschrijven, en moet anders wachten tot het jaar erna. Hier valt natuurlijk van alles over te zeggen, maar het zorgt er wel voor dat je aanbod super exclusief is. Een korting op een product kan ook exclusief zijn. Of je kunt je gratis weggever tijdelijk gratis beschikbaar stellen. Denk hier eens over en kijk hoe je dit op jouw eigen situatie kunt toepassen.
5. Maak er een feestje van en lanceer groot
Vaak zijn we bang om teveel te zijn. Bang om zichtbaar te zijn. “Wat zullen anderen wel niet denken?” of “Wat als ik teveel op social media plaats?” of “Wat als mensen niet op mij zitten te wachten?”. Sinterklaas viert zijn komst groot, en daardoor is het voor iedereen een feestje. Ze krijgen pepernoten, er wordt gedanst en gezongen, er worden allerlei dingen georganiseerd…. Ze doen niets bijzonders, behalve dat ze zelf besluiten om er een feestje van te maken. Maak dus ook een feestje van jouw lanceringen. Probeer er iets speciaals van te maken, zowel voor jezelf als voor de mensen om je heen. Kijk ook weer hoe je hier zelf invulling aan kunt geven in jouw situatie. Je bent bijna nooit teveel en anderen vinden vaak juist dingen heel erg leuk voor je! Mensen praten graag met mensen, dus ze vinden het fijn als je ook jezelf laat zien. Wees niet bang om zichtbaar te zijn. Enthousiasmeer anderen ook om zichzelf te laten zien!
6. Zorg dat je doelgroep je weet te vinden, maar zorg vooral dat jij hen kunt vinden
Als jij weet wie je doelgroep is, kun jij de potentiële cliënten gaan zoeken. Als sinterklaas niet weet waar zijn doelgroep zich bevindt, kan hij nooit de pakketjes afleveren. Hij weet wie ze zijn en hij weet waar ze wonen, zo kan hij ervoor zorgen dat het perfecte cadeautje op het goede moment in hun schoen belandt. Als jij niet weet waar jouw doelgroep zich bevindt, dan kun je hen nooit echt bereiken. Vraag je dus af waar jouw doelgroep zich bevindt. Denk daarbij groot. In de supermarkt? Bij de yogales? Bij de zwangerschapsgym? In bepaalde Facebookgroepen? Bij praatgroepen? In het park? Op het schoolplein?
7. Doe wat je belooft en bouw regelmaat in
Sinterklaas komt een keer per jaar. Iedereen weet wanneer het is. Als hij opeens in de zomer zou komen, zou dat raar zijn. Als je belooft om iedere maand te bloggen, doe dat dan ook. Je cliënten willen weten wat ze kunnen verwachten. Het zorgt er ook voor dat je herkenbaar wordt als mens en als ondernemer. Deze regelmaat zit hem in de kleine dingetjes. Als ze bij je weggaan, stuur je ze dan de factuur toe? Hoe plan je een nieuwe afspraak in? Hoe kunnen ze weten of je nog een plekje vrij hebt? Kijk ook of je dit soort acties kunt standaardiseren en automatiseren. Misschien kun je een boekingssysteem instellen, waar ze automatisch een afspraak met je kunnen inplannen. Misschien kun je alvast een aantal blogs schrijven en kun je je nieuwsbrieven van te voren inplannen. Hetzelfde geldt met Social Media. Veel therapeuten hebben geen plan. Als ze die week zelf minder gefocust zijn op hun bedrijf, is het ook stil op Social Media. Maar je kunt berichten op Social Media juist inplannen. Ga er dus een uur voor zitten en plan voor een paar weken posts in. Kijk hoe je je processen kunt vereenvoudigen in jouw praktijk.
Impactoefening
Bedenk 3 dingen die jij zou kunnen doen om:
- Meer waarde te bieden
- Beter inzicht te krijgen in de behoeftes van je doelgroep
- Belangrijke mensen om je heen te verzamelen waar je op kunt bouwen en die je kunnen ontlasten
- Je producten exclusiever te maken
- Je diensten feestelijker de wereld in te zetten
- Je doelgroep te kunnen bereiken
- Processen te standaardiseren en te automatiseren zodat je tijd en moeite kunt besparen
Kies daar dan vervolgens de belangrijkste uit voor jezelf en plan in je agenda in wanneer je dit kunt gaan doorvoeren.
Deel je meest waardevolle tips in een comment
Inspireer ons en andere therapeuten door je meest waardevol inzichten met ons te delen.
Blijf groeien met jouw praktijk
Aanstaande dinsdag geven wij een online training over “Hét stappenplan om cliënten aan te trekken via jouw website”. Hier kun jij je helemaal gratis voor aanmelden!
Wil jij dus meer bereiken met je website?