“Hoe maak ik een goed eBook?” is de vraag die een aantal therapeuten aan ons stelde in “Vraag maar raak” van een paar weken terug. Nu steeds meer therapeuten actief cliënten gaan aantrekken via hun website en hierbij verbinding willen maken met de potentiële cliënten die op hun website komen, is het van belang om een goed eBook te hebben. Een eBook is namelijk een onwijs goede tool om contact en vertrouwen op te bouwen met jouw website bezoekers. Zeker als de informatie in het eBook aansluit op de behoefte van deze mensen.
Ook kun je een eBook gebruiken om mensen vanaf Social Media naar jouw website te trekken, waardoor je meer bezoekers zult gaan krijgen op jouw website!
Ben jij van plan om een eBook te gaan maken of wil je jouw huidige eBook verbeteren, zodat hij beter aansluit op de behoefte van de bezoeker van jouw website? Dan is dit artikel iets voor jou!
Hoe maak ik een goed eBook?
De voorbereiding
De voorbereiding bij het schrijven van een eBook is misschien wel de allerbelangrijkste stap. Wanneer je dit goed uitvoert maak je het jezelf een stuk makkelijker om de daadwerkelijke tekst te schrijven.
Je kunt de voorbereiding zien als een kleurplaat. Wanneer je een leeg vel papier hebt en meer dan duizend verschillende kleuren, is het moeilijk om met de juiste kleurencombinaties “binnen de lijntjes” te kleuren en er een mooi geheel van te maken. Het wordt al gauw rommelig en een wirwar van kleuren zonder duidelijke vorm. Wanneer je zomaar begint met het schrijven van een stuk tekst, zijn er zoveel verschillende dingen waarover je kunt schrijven, dat het moeilijk is om één richting op te gaan. Het wordt dus een wirwar van woorden, waardoor er een onsamenhangend geheel ontstaat.
Met een goede voorbereiding definieer je voor jezelf de lijntjes van de kleurplaat en selecteer je een aantal kleuren om mee aan de slag te gaan, waardoor je daarna eigenlijk alleen nog maar de figuurtjes hoeft te vullen met de juiste kleur. Zeker als je jezelf niet als een geboren schrijver ziet is deze stap ontzettend belangrijk.
In de volgende stappen ga ik je leren hoe je de lijntjes voor jezelf definieert zodat je daarna veel gemakkelijker de inhoud van jouw eBook kunt gaan schrijven!
1. Hoe bedenk ik een goed onderwerp voor mijn eBook?
Je ontdekt wat een goed onderwerp is voor jouw eBook door in jezelf te kijken. Jij weet namelijk precies waar jouw cliënten mee zitten, wat hun belemmeringen, pijnpunten en behoeften zijn. Neem daarom een moment voor jezelf en plan een brainstormsessie met… jezelf!
Een hele goede oefening om tot het beste onderwerp te komen voor jouw eBook is Thinking Time. Voor deze oefening heb je slechts een pen, papier, rust en jezelf nodig. Schakel alle afleiding uit, zoals je telefoon, muziek, wasmachine en je kinderen ;-).
Dit is een echte brainstorm oefening en het is dus niet belangrijk of hetgeen wat je opschrijft goed of fout is. Je moet proberen om tijdens deze oefening geen oordeel te hebben over dat wat je opschrijft. Het gaat erom dat je zoveel mogelijk onderwerpen bedenkt en dat je achteraf pas gaat beoordelen welke daarvan bruikbaar zullen zijn. Schakel dus ook even jouw oordelend vermogen uit.
Voordat je begint is het handig om even wat water te drinken en naar de wc te gaan, zodat ook dit niet af kan leiden tijdens de oefening. Zet een timer van bijvoorbeeld 20 minuten en probeer non-stop door te gaan totdat de timer afgaat. Hierdoor bereik je het beste resultaat.
Thinking Time
Leg een kladblok voor jezelf neer en pak een pen. Schrijf bovenaan het papier: “Onderwerpen voor mijn eBook“. Zet vervolgens een streepje op de eerste regel. Het eerste onderwerp dat in je opkomt schrijf je achter het streepje. Daarna zet je meteen weer een streepje op de volgende regel. Dit stimuleert jouw hersenen om het volgende idee te bedenken. Wanneer je het tweede onderwerp hebt opgeschreven zet je weer meteen een streepje op de derde regel.
Zo ga je 20 minuten lang door. Wanneer je klaar bent heb je een hele lijst met onderwerpen voor jouw eBook. Leg het even opzij en kijk er op een ander moment met een frisse blik naar.
2. Welke onderwerpen voor mijn eBook zijn relevant?
Om een goede beoordeling te geven aan de onderwerpen die je hebt bedacht, is het goed om niet direct na de thinking time opdracht te bepalen welke onderwerpen goed of fout zijn. Pak een paar uur of een dag later de lijst met onderwerpen erbij en ga strepen. Houd hierbij in gedachten dat je jouw eBook schrijft voor jouw potentiële cliënten. Wat zijn onderwerpen die interessant kunnen zijn voor hen? Bepaalde onderwerpen zullen gaan over oplossingen voor klachten, andere over het vervullen van behoeften.
Filter de beste 3 onderwerpen eruit en zet deze op een apart A4tje.
3. Onderverdelen in subonderwerpen
Nu je 3 hoofdonderwerpen voor jouw eBook hebt bedacht, is het tijd om iets meer de diepte in te gaan. Wat weet jij allemaal van deze onderwerpen?
Ook voor deze stap kan je goed de Thinking Time opdracht gebruiken, maar dit keer met subonderwerpen die onder de 3 hoofdonderwerp vallen. “Waarom moet ik alle 3 onderwerpen onderverdelen?” zal je je misschien afvragen? Want je schrijft toch maar 1 eBook?
Dat klopt, alleen heb jij nu bedacht welke onderwerpen geschikt zijn. In de volgende stap gaan we onderzoeken welke van deze 3 onderwerpen de juiste is, maar daarvoor moet je ze wel alvast onderverdelen!
Pak dus weer even je rust en bedenk zoveel mogelijk onderwerpen die vallen binnen deze hoofdonderwerpen. Leg het weer even weg en bedenk op een later tijdstip welke van de subonderwerpen de beste zijn. Doe dit voor alle 3 de hoofdonderwerpen.
Om een goede beoordeling te geven aan de onderwerpen die je hebt bedacht, is het goed om niet direct na de thinking time opdracht te bepalen welke onderwerpen goed of fout zijn. Pak een paar uur of een dag later de lijst met onderwerpen erbij en ga strepen. Houd hierbij in gedachten dat je jouw eBook schrijft voor jouw potentiële cliënten. Wat zijn onderwerpen die interessant kunnen zijn voor hen? Bepaalde onderwerpen zullen gaan over oplossingen voor klachten, andere over het vervullen van behoefte.
Filter de beste 3 onderwerpen eruit en zet deze op een apart A4tje.
4. Wat is het beste onderwerp?
Nu je 3 hoofdonderwerpen hebt onderverdeeld in subonderwerpen, is het tijd om te gaan onderzoeken welke van de 3 de juiste is om een eBook over te gaan schrijven. En wie kan je dat beter vragen dan degene waarvoor jij dit schrijft?
Het mooie van een onderzoek is dat je jouw (potentiële) cliënten betrekt bij jouw praktijk waardoor je al direct een betere band met ze krijgt. Maar hoe onderzoek je dan welk onderwerp het beste is?
Je kunt de volgende dingen doen om te bekijken welke optie het beste is:
Stuur een mail naar tevreden cliënten:
Kies een aantal cliënten uit waar je een goede band mee hebt en waarvan je weet dat zij jou een eerlijk antwoord zullen geven. Stuur ze een mail en vermeld daarin dat je van plan bent een eBook te schrijven. Vermeld ook de subonderwerpen waardoor jouw cliënten een beter beeld krijgen van de inhoud van het eBook. Vraag direct naar hun mening en probeer ze erbij te betrekken.
Maak een poll op Facebook:
Op Facebook kun je gemakkelijk een poll maken met de drie opties erin. Vraag daarna simpelweg in welk onderwerp de meeste mensen geïnteresseerd zijn. Vraag ook mensen te reageren op het bericht dat je deelt over deze poll en betrek de mensen er echt bij. Hoe meer mensen jou input geven, des te beter het resultaat. Misschien komen mensen wel zelf met ideeën waar jij nog nooit over nagedacht had!
Je zult merken dat je hierdoor niet alleen het beste onderwerp vindt, maar dat je ook meteen al een betere band krijgt met de mensen die reageren. Er zijn altijd mensen enthousiast over dit soort initiatieven en er zullen altijd mensen zijn die echt met je mee willen denken!
5. Doel van het eBook
Voordat je begint met het schrijven van het eBook is het erg belangrijk dat je bepaalt wat het doel is van het eBook. Een eBook waarin je informatie deelt schrijf je heel anders dan een eBook waarin je een standpunt aanneemt waarmee je een discussie op gang wilt brengen. Wanneer je geen doel bepaalt ga je doelloos aan de slag en is het schrijven van de tekst veel moeilijker.
Een paar voorbeelden van doelen die het eBook kan hebben zijn:
- Mensen aan het denken zetten
- Aansporen tot actie
- Informeren over ziekte of klacht
- Discussie op gang brengen
- Vertrouwen opbouwen
- Kennis te laten maken met jouw diensten
- Pijn verlichten
Zo zijn er nog veel meer doelen te bedenken.
6. Kennisniveau van de lezer
Ook is het goed om te bedenken wat het kennisniveau is van de lezer van het eBook. Stel dat jouw doelgroep zwangere vrouwen is en jij schrijft heel gedetailleerd over de hormoonhuishouding tijdens de zwangerschap, dan zou je wel eens volledig de plank kunnen misslaan, omdat niemand begrijpt waar je het over hebt.
Het is dus goed om jezelf af te vragen hoeveel kennis jouw doelgroep al heeft over het onderwerp.
7. Verzamelen van informatie
Dan is het tijd om zoveel mogelijk informatie te verzamelen over het onderwerp van jouw eBook. Zorg hierbij dat je goede bronnen gebruikt en niet zomaar van alles overneemt.
Je kunt bijvoorbeeld de informatie halen uit:
- Leerboeken van jouw opleiding(en)
- Artikelen op internet van collega therapeuten
- Jezelf! Jij hebt al zoveel kennis en ervaring dat je waarschijnlijk zelf ook heel veel informatie kunt opschrijven.
Bekijk bijvoorbeeld eens wat collega therapeuten al geschreven hebben over dit onderwerp en ga na wat jij daaraan kunt verbeteren en bij kunt dragen vanuit jouw eigen kennis en ervaring.
Zoek per subonderwerp zoveel mogelijk informatie op en verzamel dit allemaal in een los Word document per subonderwerp. Dit hoeven nog helemaal geen perfecte zinnen te zijn. Sterker nog; vaak is het beter om puntsgewijs op te schrijven wat je neer wilt zetten met daaronder alle informatie die je hebt gevonden op internet, in boeken en vanuit jezelf.
8. Goede voorbereiding
Nu je jezelf goed hebt voorbereid op het maken van jouw eigen eBook, is het tijd om de volgende stap te zetten. Het is tijd om daadwerkelijk te beginnen aan het maken van jouw eBook.
Blijf groeien met jouw praktijk
Aanstaande dinsdag geven wij een online training over “Hét stappenplan om cliënten aan te trekken via jouw website”. Hier kun jij je helemaal gratis voor aanmelden!
Wil jij dus meer bereiken met je website?