Selecteer een pagina

Waarom afbeeldingen op je website gebruiken?

Afbeeldingen op je website gebruiken? Ja natuurlijk! Kun jij je voorstellen hoe saai een website is als er geen afbeeldingen gebruikt worden? We leven in een visuele wereld waarin het gebruik van afbeeldingen onmisbaar is.

Maar afbeeldingen worden niet voor niks gebruikt. Mensen onthouden namelijk 80% van wat zij zien tegenover 20% van wat ze lezen en 10% van wat ze gehoord hebben.

Misschien heb je wel eens gehad: je weet nog hoe de website eruit ziet, maar je weet niet meer van wie de website was.  Afbeeldingen worden sneller opgenomen dan tekst.

Met beeld kun je sneller een verhaal vertellen dan met tekst. Uit recent onderzoek blijkt zelfs dat je hersenen beelden verwerken binnen 13 milliseconden

Afbeeldingen op je website gebruiken is dus belangrijk, maar waar moet je allemaal op letten?

1. Auteursrecht: welke afbeeldingen mag ik gebruiken op mijn website?

Je mag niet zomaar foto’s van internet of social media afhalen en gebruiken zonder toestemming te hebben van de auteur. Sterker nog, als je dit wel doet loop je kans dat je een dwangbevel krijgt om de foto van je site af te halen plus een boete van meer dan € 500 euro. Je bent zelf verantwoordelijk voor de afbeeldingen die op je website staan. “Ik wist het niet” is geen geldig excuus.

Hoe kom je dan wel aan foto’s voor op je website?

Hoe kom je dan wel aan goede foto’s die je kunt gebruiken op je website? Je kunt ze natuurlijk zelf maken. Het voordeel hiervan is dat je unieke foto’s hebt en zelf kunt bepalen wat je op de foto zet. Nadeel is natuurlijk dat het veel tijd kost en dat je misschien andere wensen hebt voor de foto’s of dat je geen verstand hebt van fotograferen.

Daarnaast zijn er de zogeheten stocksites waar je afbeeldingen kunt kopen. De prijzen variëren van een paar tientjes tot honderden euro’s. Ook zijn er sites waar je rechtenvrije afbeeldingen kunt downloaden die gratis te gebruiken zijn voor commerciële doeleinden.

Om het je zo makkelijk mogelijk te maken hebben we de eerste gratis fotobank speciaal voor therapeuten opgericht! Je krijgt toegang tot honderden professionele foto’s die speciaal zijn geselecteerd voor therapeuten. De foto’s zijn geoptimaliseerd voor gebruik op de website, blog, social media en nieuwsbrief! Ook jij kan vanaf nu geheel gratis gebruik maken van Foto’s voor Therapeuten.

Bekijk onze Fotobank: Foto’s voor Therapeuten

Hoe herken ik rechtenvrije afbeeldingen?

Foto’s voor Therapeuten heeft foto’s die vallen onder de Creative Commons Zero (CC0) licentie.

De persoon die deze akte aan een werk heeft verbonden heeft het werk toegewezen aan het publieke domein door wereldwijd zijn of haar rechten op het werk onder het auteursrecht, inclusief alle bijbehorende en naburige rechten, af te staan, voor zover door de wet is toegestaan.

Je mag het werk zonder toestemming kopiëren, veranderen, verspreiden en uitvoeren, zelfs voor commerciële doeleinden. Je kunt de afbeeldingen op je website gebruiken zonder dat je je ergens druk over hoeft te maken.

Ook op andere websites zal erbij staan of een Creative Commons Zero (CC0) van toepassing is. Hou dit goed in de gaten!

2. Grootte van je afbeelding

De foto’s die je op je website zet, moeten natuurlijk scherp zijn. Maar soms kunnen afbeeldingen te groot en te zwaar zijn. Als je een foto maakt met jouw fototoestel, kan een foto wel 4000×6000 pixels bevatten. Jouw beeldscherm is vaak ongeveer 1920 pixels. De foto is van origine dus ongeveer twee keer zo groot als je beeldscherm. Je website systeem moet deze foto laden. Je kan je voorstellen dat dit lang duurt. Stel dat je niet één zo’n grote foto hebt, maar dat je 100 van die grote foto’s over heel je site hebt staan. Je site moet dan veel moeite doen om de pagina’s te laden.

Dit is nadeling voor je bezoeker omdat ze langer moeten wachten. Voor jou is dit cruciaal, omdat een bezoeker al binnen 3 seconden kiest of hij op je website wil blijven. Ook Google vindt dit nadelig, want die wil de beste ervaring bieden voor de gebruikers.

We hebben bij het maken van Foto’s voor Therapeuten rekening gehouden met de verschillende formaten. Alle foto’s kunnen gedownload worden in 3 formaten:

 • Full-page afbeelding (1920 x 1080). Dit is een foto om een hele pagina mee te vullen.
 • 50% van de full page (960 x 540): zeer geschikt voor bijvoorbeeld in je blog of op gedeelte van een pagina.
 • 25% van een full page (480×270): zeer geschikt als “uitgelichte afbeelding” of voor in een kolom op je pagina.

3. Laat Google weten wat er op jouw afbeeldingen staat

De robots van Google kunnen alleen code lezen, ze zien geen afbeeldingen. Jouw website staat vol met code en ook de foto’s op jouw website bevatten dus een code. Google snapt dus niet wat er op je afbeelding staat. Als jij een afbeelding hebt van een massagetafel, kan Google op de foto niet “zien” dat het gaat om een massagetafel. Google leest de code, de beschrijving die jij geeft aan de afbeelding en interpreteert dan wat er op de afbeelding staat.

Voordat je afbeeldingen op je website gebruiken gaat:
Let bij het opmaken van je foto vóór publicatie al op:

 • Zegt de titel iets over wat op de afbeelding staat?
 • Zegt de titel iets over het onderwerp van de pagina?

Geef je bestand dus ook op de computer al een relevante titel!

Afbeeldingen optimaliseren Goole

In je website systeem / in WordPress:

In WordPress kun je uiteindelijk zelf een Titel en de Alt-Tag invullen. Belangrijk is vooral dat de er zogenoemde zoekwoorden in staan, woorden waar anderen jou op zouden kunnen vinden en waarvan Google begrijpt “oh, iemand zoekt naar een sportmassage in Amsterdam, deze afbeelding gaat daarover”. Stel, je zet deze afbeelding op een pagina die gaat over het aanbod dat je hebt, namelijk sportmassage. Dan bepaalt Google mede door de afbeeldingen waar je pagina over gaat.

Afbeelding optimaliseren google

Als je je afbeeldingen een goede beschrijving meegeeft, is de kans groot dat je ook gevonden wordt bij de Google Afbeeldingenindex. Het kan dan zijn dat mensen op afbeeldingen zoeken, en vervolgens bij jou terecht komen. Stel, jij verkoopt naast massage behandelingen ook massage olie.

Massage olie

Je wil dan dat jouw afbeeldingen bovenin komen te staan, zodat ze uiteindelijk bij jouw pagina terecht komen.

4. Kies afbeeldingen die bij je doelgroep passen

Jij kent jouw doelgroep het best! Wat spreekt hen aan? Welke problemen los jij op? Belangrijk is dat mensen zich herkennen in de afbeeldingen die je gebruikt. Hieronder zie je een voorbeeld waarbij twee dezelfde teksten zijn gebruikt, maar die twee verschillende doelgroepen aanspreken.

websites voor therapeuten afbeeldingen gebruiken

Stel jezelf de volgende vragen: 

 • Wie is jouw doelgroep?
 • Welke sferen vinden jouw doelgroep belangrijk?
 • In wat voor foto’s herkent jouw doelgroep zich?
 • Wat zijn idealen van jouw doelgroep en hoe zou dat zich dat in een foto kunnen uiten?
 • Wat voor foto’s wil je gaan gebruiken? Met mensen? Met natuur? Met dieren? Etc.

Je kunt nu je dit weet voor jezelf al een selectie foto’s maken, bijvoorbeeld op Foto’s voor Therapeuten en deze op je computer zetten. Zo heb je altijd een selectie foto’s achter de hand als je bijvoorbeeld een blog gaat schrijven of een nieuwsbrief gaat versturen.

5. Conclusie

Afbeeldingen op je website zijn onmisbaar voor je bezoekers en van grote waarde voor een betere positie met jouw website. Afbeeldingen moeten aan bepaalde eisen voldoen:

 • Ze moeten rechtenvrij zijn. Je kunt niet zomaar afbeeldingen van internet halen en die op je site zetten.
 • Ze moeten geoptimaliseerd zijn voor Google. Afbeeldingen moeten een titel en beschrijving hebben en mogen niet te groot zijn.
 • Ze moeten geoptimaliseerd zijn voor je bezoeker en je potentiële klanten. Wat vinden zij mooi en belangrijk? Welke sfeer spreekt hen aan? Waar herkennen zij zich in?

Als je al je foto’s op je website afstemt op Google én op jouw cliënt is de kans groter dat cliënten jouw website vinden en zich aangesproken voelen en een dienst afnemen.

Neem eens een kijkje op onze Fotobank en download prachtige foto’s voor jouw website die al geoptimaliseerd zijn voor het internet!