Selecteer een pagina

De beste programma’s om een eBook te maken

Om een eBook te maken heb je natuurlijk een aantal programma’s nodig die je helpen om het zo makkelijk mogelijk te maken. In dit artikel maak ik je bekend met een aantal van dit soort programma’s. Het zal geen complete lijst zijn met de meest handige tools die er bestaan, maar het is een indicatie van een aantal van deze tools. Daarnaast zijn veel programma’s die veel geld kosten om aan te schaffen. Ik wil het zo laagdrempelig mogelijk houden en vertellen met welke programma’s ik zelf goede ervaring heb, als het gaat om het maken van een eBook. Daarop geef ik je een overzicht van de programma’s en diensten die wij zelf gebruiken om een eBook te maken.

Ik heb de programma’s onderverdeelt in 6 categorieën die je hieronder vind.

 

Programma’s die je helpen met:

  1. Schrijven van teksten
  2. Opmaken van het eBook
  3. Vinden van beeldmateriaal
  4. Bewerken van beeldmateriaal
  5. PDF verkleinen voor optimaal gebruik
  6. Versturen van jouw eBook

1. Schrijven van teksten

Het zal je niet verbazen, maar voor het schrijven van de teksten van jouw eBook kan je het beste gewoon gebruik maken van Word (Windows) of van Pages (Mac). Deze programma’s zijn gemakkelijk te gebruiken en veel mensen hebben deze al, waardoor dit niet aangeschaft hoeft te worden. Een kladblok en een balpen kan ook zeker van pas komen. Zeker wanneer je voor jezelf gaat bedenken wat je precies wil gaan schrijven en even snel een opzetje op ‘papier’ wil zetten.

Als je bezig gaat met het schrijven van teksten, zal ik het daar ook bij houden. Ik bedoel daarmee dat je nog niets hoeft te doen met opmaak en afbeeldingen of iets dergelijks. Focus je echt alleen op de teksten. Hierdoor houd je het overzicht en focus op de tekst.

2. Opmaken van het eBook

Er zijn ontzettend veel professionele programma’s om documenten op te maken zoals kranten, tijdschriften, eBooks, brochures etc. Helaas zijn dit vaak dure programma’s, waarvoor je een meerjarige opleiding nodig hebt om te leren hoe je deze programma’s moet gebruiken.

Professionele software hiervoor zijn bijvoorbeeld Adobe Indesign of Microsoft Office Publisher.

Gelukkig zijn er ook alternatieven waarmee jijzelf gemakkelijk een prachtig opgemaakt eBook kunt maken. Ook hiervoor heb ik twee programma’s voor je, die je waarschijnlijk al op jouw computer hebt staan: PowerPoint (Windows) en Keynote (Mac).

De meeste mensen zullen deze programma’s kennen om presentaties mee te maken. Het is gemakkelijk om zeer visuele “slides” te maken en deze weer te geven op een beamerscherm. Maar je had waarschijnlijk nog nooit bedacht dat het fantastische tools zijn om een eBook mee te maken!

Zowel PowerPoint als Keynote geven je veel vrijheid bij het ontwerpen van jouw eBook. Je kunt namelijk gemakkelijk vormen toevoegen en overal op de pagina plaatsen, afbeeldingen toevoegen (zoals social media knoppen), mooie titels maken, pagina nummering toevoegen en links maken van afbeeldingen etc.

Wanneer je het hele eBook hebt ontworpen kan je het exporteren naar PDF, zodat je jouw eBook gemakkelijk kunt delen. De links die je hebt toegevoegd worden dan daadwerkelijk klikbaar, waardoor een webpagina geopend kan worden.

TopTip:  

Verstuur jouw eBook altijd als PDF bestand. Hierdoor kan er niets verspringen, zijn de links klikbaar en is het makkelijk om downloadbaar te maken op jouw website.

3. Beeldmateriaal vinden

Om jouw eBook zo aantrekkelijk mogelijk te maken is het van belang dat je het visueel maakt. Dit kan je doen door bepaalde kleurvakken of figuurtjes toe te voegen, maar het gebruik van mooie foto’s is een van de beste manieren om een mooie sfeer neer te zetten.

Zoals je misschien wel weet, mag je niet zomaar foto’s gebruiken die je op internet vindt, omdat deze beschermd zijn met auteursrechten en allerlei licenties. Je kunt erg veel problemen en boetes mee krijgen, wanneer je wel een foto gebruikt waarvoor je geen toestemming hebt om deze voor commerciële doeleinden te gebruiken.

Gelukkig zijn hier tegenwoordig ook weer oplossingen voor! Natuurlijk kan je naar een stockfoto website gaan zoals iStockPhoto.com of ShutterStock.com en ontzettend veel geld betalen voor een afbeelding die je dan maar 1 keer zal gebruiken, maar je kunt ook slim zijn en gebruik maken van onze eigen gratis fotobank: Foto’s voor Therapeuten.

Dit zijn foto’s die we speciaal voor therapeuten hebben geselecteerd (voornamelijk natuurfoto’s) van allerlei andere gratis fotobanken wereldwijd. De foto’s hebben we geoptimaliseerd voor online gebruik en naar 3 verschillende formaten omgezet. In combinatie met het programma dat hieronder staat, kan je hiermee prachtige toevoegingen doen aan jouw eBook om hem nog aantrekkelijker te maken.

4. Beeldmateriaal bewerken

Natuurfoto’s zijn van zichzelf al mooi om te gebruiken als sfeerbeeld in jouw eBook, maar je kunt hier veel meer mee dan je in eerste instantie zou bedenken. Het is tegenwoordig mogelijk om zonder al te veel design kennis prachtige designs te maken voor jouw website, blog, nieuwsbrief of eBook! Hèt programma dat je hiervoor kunt gebruiken is Canva.com. Canva is een gratis online programma waarmee je door middel van een drag and drop systeem gemakkelijk prachtige designs kunt maken. Het is erg makkelijk in gebruik en er zijn allerlei templates waarmee je kunt beginnen, zodat je niet alles zelf hoeft te maken vanaf het begin. Op de homepage kan je gemakkelijk een gratis account aanmaken. Ook kun je speciaal voor je E-book een omslag maken met Canva. 

Daarnaast heeft Canva een eigen school (Canva Designschool) opgericht waarin ze gratis artikelen delen over het maken van prachtige designs, van de basis principes tot aan geavanceerde psychologische ontwerpen. Ze leggen alles aan je uit!

5. Verkleinen van PDF

Wanneer je een PowerPoint of Keynote project gaat exporteren naar een PDF bestand, wordt het een vrij groot bestand. Alles wat je deelt op jouw website wil je zo klein mogelijk maken wat bestandsinhoud betreft. Hierdoor kunnen geïnteresseerden het sneller downloaden en is het makkelijker te openen en te lezen.

Een handige tool om jouw gemaakte PDF te verkleinen is SmallPDF, een gratis online dienst, die binnen enkele seconde jouw PDF zo klein mogelijk maakt zonder dat deze kwaliteit verliest. Je hoeft hier geen account voor aan te maken. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is jouw PDF bestand te uploaden op deze website en de rest gaat vanzelf!

6. Het versturen van jouw eBook

Als je eBook dan uiteindelijk helemaal klaar is, is het tijd om hem te gaan delen op jouw website om e-mailadressen te gaan verzamelen van potentiële cliënten. Om dit te kunnen doen heb je een e-mailmarketing programma nodig. Dit programma maakt het mogelijk om de naam en het e-mailadres van iemand op te slaan en vervolgens het eBook toe te sturen. Om een zo hoog mogelijk resultaat te behalen met het weggeven van het eBook is het van belang dat je een aantal follow up e-mails verstuurd, waarin je interesse toont in degene die het eBook heeft gedownload.

Omdat je dit natuurlijk niet allemaal handmatig wil doen maak je gebruik van een e-mailmarketing programma. Het programma om echt contact te maken met de bezoekers van jouw website is MailBlue. Hiermee kan je gemakkelijk en snel automatische series maken waarin je binnen een bepaalde periode, compleet geautomatiseerd, e-mails verstuurd naar degene die jouw eBook heeft gedownload. Hierdoor maak je verbinding zonder dat je daar zelf jouw waardevolle tijd in stopt.

Ontdek wat dit fantastische programma voor jou kan gaan betekenen!

Samenvatting:

Om alles nog even overzichtelijk voor je te maken, hier nog een keer alle programma’s op een rijtje.

Tekst verwerken: Word (windows) of Pages (mac)

eBook opmaken: PowerPoint (windows) of Keynote (mac)

Beeldmateriaal: Foto’s voor Therapeuten, IStock of ShutterStock

Beeldmateriaal bewerken: Canva.com + Canva Design School

PDF verkleinen: SmallPDF

Downloadbaar maken: MailBlue

Ons boek gratis bestellen?

Wij hebben ervoor gekozen om een echt boek te schrijven en deze weg te geven in plaats van een eBook. Het boek heet ‘De goed presterende website’ en is het meest complete website handboek voor therapeuten en coaches!

Wil jij jouw website verbeteren of een nieuwe website maken?

Bestel ons boek dan helemaal gratis!