Selecteer een pagina

1. Aansprekende titel

Het eerste punt van de 10 Cruciale elementen voor een eBook, is een goede aansprekende titel. Zorg ervoor dat de titel van jouw eBook de doelgroep, waarvoor het geschreven is, aanspreekt. Het moet uitnodigen om verder te lezen. Dit kun je op meerdere manieren doen. Ik zal hier een paar manieren toelichten:

1.1 Maak een gedurfde belofte

Wat je met deze gedurfde belofte wil bereiken is dat je de lezer uitdaagt om het artikel te lezen om te kijken of de belofte waarheid is! Doe dit wel zo dat je het ook waarmaakt zonder “teveel belovend” te zijn. Wees verleidelijk, wees gevaarlijk of uitdagend, maar wees vooral altijd oprecht en geef dan ook altijd wat je hebt beloofd.

1.2 Creëer een mogelijk informatiegat

Geef nog niet alles weg in je titel, je mag best een beetje verlangen oproepen bij de lezen om erachter te komen wat je nu eigenlijk bedoelt. Je kunt dus een beetje informatie weglaten zodat ze wel verder moeten lezen om te weten wat dat is.

1.3 Maak gebruik van cijfers

Doordat je afwisselt tussen letters en cijfers springt iemands aandacht sneller naar jouw titel. Wanneer je een cijfer in jouw titel verwerkt, kan je dit in de teksten mooi combineren met een lijst van punten. Net als ik hier doe in dit artikel.

1.4. Gebruik woorden als wat, hoe, waarom en wanneer

Dit zijn trigger-woorden. Ik gebruik de woorden “waarom” en “hoe” het meest, omdat ik vaak probeer om mensen te verleiden om iets te leren. Deze woorden suggereren namelijk dat ik je kan vertellen hoe je iets moet doen, of waarom je dat zou moeten doen!

2. Visuele cover:

Omdat we weten dat meer dan de helft van de mensen een boek beoordeelt op zijn cover, is het van groot belang dat je een aantrekkelijk vormgegeven cover maakt. Bedenk goed wat voor beeldmateriaal de titel en het hoofdonderwerp van het eBook het beste ondersteund. Welke sfeer het uitstraalt en wat voor kleuren je gebruikt. Het beste is natuurlijk als dit past binnen de huisstijl van jouw praktijk en website.

Het is natuurlijk de bedoeling dat je jouw eBook op Social Media gaat verspreiden. Om tegenwoordig echt de aandacht te krijgen van Social Media gebruikers moet het echt uniek zijn ten opzichte van al het andere wat er al gepost wordt. Durf dus creatief te zijn en maak iets dat eruit zal springen.

Daarnaast is het heel belangrijk dat de titel van het boek duidelijk te lezen is!

In een van de volgende stappen zal ik voor je uiteenzetten wat voor programma’s je kunt gebruiken bij het opmaken van jouw eBook. Daarin zal ik ook een paar tools bespreken waarmee je een prachtige kaft kunt maken voor jouw eBook.

3. Voor wie?

Als derde onderdeel van de 10 Cruciale elementen voor een eBook, is het belangrijk dat je weergeeft voor wie dit boek bij uitstek geschikt is. Hiermee spreek je duidelijk jouw doelgroep aan. Omdat de inhoud ook voor deze groep mensen is geschreven zullen vooral zij de inhoud interessant vinden. Door dit van te voren te benadrukken zal de intentie waarmee iemand het eBook gaat lezen veranderen. Het heeft namelijk een positief effect op de intentie als het eBook speciaal voor de lezer geschreven is. De informatie die in het eBook te vinden is zal dan ook automatisch beter beoordeeld worden.

Vermeld voor wie het eBook geschreven is maar ook wat er voor onderwerpen in te vinden zijn en wat de lezer eraan heeft om te lezen. Eigenlijk is dit een kleine inleiding en samenvatting van de resultaten die bereikt kunnen worden met het lezen van het eBook.

4. Introductie schrijver

Om de lezer kennis te laten maken met wie jij bent, is het cruciaal om jezelf te introduceren voordat je begint met de daadwerkelijke inhoud van het eBook.

Je kunt je voorstellen dat de lezer graag wil weten wie de persoon is die hem de informatie voorschotelt. Is de auteur wel de juiste persoon om deze informatie te delen? Ook wil de lezer vaak weten waarom je het eBook bent gaan schrijven.

Zorg er dan ook voor dat je al dit soort punten verwerkt in jouw introductie.

Dit verhoogd het vertrouwen en geeft jou een expert status.

5. Inhoudsopgave

Het vijfde cruciale element is de inhoudsopgave. Net als in ieder ander informatief boek is het fijn om de lezer te laten zien welke onderdelen er besproken zullen worden en op elke pagina dit te vinden is.

Je geeft de lezer hier ook de mogelijkheid om te navigeren naar de hoofdstukken die relevant voor hem zijn. In veel opmaak programma’s is het mogelijk om de inhoudsopgaven door te linken naar de desbetreffende sectie van het eBook. Dit heeft veel effect op het gebruiksgemak van het eBook en zal zeer gewaardeerd worden door de lezers.

6. Titelblad per hoofdstuk

Om rust te creëren in jouw eBook en het overzichtelijk te maken. Een duidelijk onderscheid in hoofdstukken geeft de lezer de mogelijkheid om gemakkelijk door de hoofdstukken heen te bladeren.

Wanneer je dit hebt gedaan kan je de inhoudsopgaven perfect laten linken naar dit onderdeel van het boek, waardoor de lezer vanaf de inhoudsopgave naar elk hoofdstuk in het boek kan navigeren.

7. Social Media buttons

Het doel van een eBook is natuurlijk dat jij zoveel mogelijk mensen ermee bereikt. Daarom is een van de meest cruciale elementen het toevoegen van Social Media buttons, zodat je de lezer in staat stelt het eBook te delen. Dit doet iemand natuurlijk alleen als hij de informatie die erin staat waardevol vind.

Bedenk wel dat mensen niet zomaar uit zichzelf een eBook gaan delen en dat je er dus om moet vragen.

8. Visuele Elementen

Het is goed om visuele elementen toe te voegen aan de inhoud van het boek. Anders wordt het zo saai om te lezen en zal de aandacht ook sneller verdwenen zijn. Zet daarom bijvoorbeeld een plaatje van een groot vraagteken neer, wanneer je een stuk tekst begint met een vraag. Hierdoor spreek je meerdere delen van de hersenen aan en zal je dus ook langer de aandacht kunnen vasthouden.

9. Lege ruimten

Een van de hoofdregels in design is: Lege ruimtes zijn je beste vriend. Lege witte onderdelen in een design geven meer de nadruk op hetgeen wat er wel op de pagina staat. Het zorgt voor bijzonder veel focus. Hier een heel goed voorbeeld:

Doordat alleen het logo en de zoekbalk in beeld is en de rest van de ruimte wit is, ligt de focus expliciet op datgeen wat google wilt dat je onthoud en doet. Namelijk hun logo en het ondernemen van een zoekopdracht.

Maak hier in jouw eBook dus ook gebruik van.

10. Verwijzing naar jouw dienst

Dit is echt het meest belangrijke element dat je moet gebruiken in jouw eBook. Iedereen die zonder kennis begint aan het maken van een eBook vergeet deze cruciale stap!

Vergeet nooit een koppeling te maken tussen de informatie die je gedeeld hebt en jouw dienst. Het hele eBook heb je gratis informatie weggegeven om vertrouwen op te bouwen met de lezer. Het zou echt zonde zijn als je deze kans niet benut om even iets te vertellen over de dienst die aansluit bij het onderwerp van het eBook.

Als je een goed stukje hebt geschreven over jouw dienst, zet er dan ook even een link bij naar de pagina op jouw website waar meer informatie te vinden is!