Selecteer een pagina

Tegenwoordig is marketing heel anders dan 20 jaar geleden. Toen was de gene die het hardste kon schreeuwen het meest succesvol. Je kent het wel; de billboards langs de weg die hun producten aanprezen, schreeuwend om de aandacht van de voorbijgangers.

Gelukkig kan marketing ook heel anders. Zonder adverteren en zonder dat je er ontzettend veel kosten aan hebt! De komst van het internet heeft marketing namelijk radicaal veranderd. Het hele doel van marketing is: In contact komen met mensen die interesse hebben in jou, de dienst die jij aanbiedt en waar jij interesse in hebt!

E-mailmarketing is daar eigenlijk het mooiste voorbeeld van, want met een nieuwsbrief kan jij vertrouwen opbouwen met de lezer. Wanneer iemand zich inschrijf voor jouw nieuwsbrief omdat hij daar een mooie meditatie oefening voor krijgt, geeft hij aan dat hij interesse heeft in wat jij doet en dat je toestemming hebt om hem e-mails te versturen. Zorg er dan voor dat deze e-mails waardevolle informatie bevatten zodat de potentiële cliënt in jou gaat vertrouwen. De kans is dan groter dat hij klaar is om een therapie bij jou af te nemen omdat hij al met jou en jouw dienst bekend is.

Liefdevol cliënten aantrekken met jouw nieuwsbrief:

1. Kies een provider

Voor het opbouwen van een mailinglist heb je een e-mail automation provider nodig. Een programma waarmee je een mailinglist kan beheren en campagnes kan versturen. Twee van de grootste providers zijn Mailchimp en AWeber, beiden hebben zo hun voordelen.

Wil je weten welke van de twee providers je moet kiezen? Lees dan onze blog E-mailmarketing als therapeut, wat gebruik je daarvoor?

2. Verzamel e-mailadressen

Relevantie is misschien wel de belangrijkste factor van e-mailmarketing. Het heeft geen zin om berichten te versturen over het verhelpen van rugklachten naar mensen die geen rugklachten hebben (tenzij het natuurlijk bericht is over het voorkomen hiervan 😉 ).

Jouw prospects (potentiële cliënten) moeten dus een connectie hebben met jou en jouw dienst of product om ervoor te zorgen dat het echt een waardevol contact kan worden. Hoe kom je in contact met jouw doelgroep en hoe zorg je ervoor dat je alleen waardevolle e-mailadressen verzameld? Door een incentive, ook wel gratis weggever, weg te geven bij een inschrijving op jouw mailinglist. Denk hierbij aan een eBook, meditatie of bijvoorbeeld een webinar die inspireert of informeert en ondertussen de waarde van jouw dienst laat zien.

3. Plan jouw campagne

Wanneer je wil beginnen met e-mailmarketing is het goed om voor ogen te hebben wat je gaat versturen, niet alleen in de eerste mails maar in een hele reeks e-mails. Wanneer je bijvoorbeeld een massagetherapie tegen rugklachten wil verkopen bedenk dan hoe je die verkoop kan activeren. Stuur voorafgaand aan jouw aanbod een reeks met e-mails met oefeningen die mensen al kunnen doen om hun rug soepeler te maken. Aan het einde van de reeks hebben mensen al vertrouwen en zijn ze bekend met jouw dienst waardoor ze makkelijker een dienst bij je afnemen. Let op: zorg ervoor dat je niet teveel informatie deelt en dat je niet alleen reclame verstuurd! Wil je meer leren over wat je allemaal kan doen om e-mailmarketing toe te passen? Lees dan ons eBook Marketing geheimen voor Therapeuten.

4. Automation, segmentatie en analytics

Wanneer iemand zich inschrijft is het mogelijk om ze automatisch een serie e-mails toe te sturen. Hierin kan je ze bijvoorbeeld bedanken voor de inschrijving en alvast wat waardevolle informatie delen. Alle e-mails die je verstuurt worden weergegeven in overzichtelijke analytics. Met deze statistieken kan je kijken wie jouw mail heeft geopend en op welke links er bijvoorbeeld zijn geklikt. Met de grote e-mail automation providers is het mogelijk om daarna jouw lijst te segmenteren. Hierdoor kan je bijvoorbeeld iedereen een mail sturen die jouw mail nog niet heeft geopend. Je kan ook segmenteren op geslacht, demografie of eigen gemaakte segmentaties waardoor je heel specifiek mails kan versturen.

5. Actieve volgers

Actieve volgers

Zorg er altijd voor dat  goed in de gaten houd wie jouw verstuurde e-mails bijvoorbeeld niet openen of wie er niet op klikken. De grote providers geven dit overzichtelijk weer in jouw lijsten en deze mensen kan je dan weer apart segmenteren. De inactieve gebruikers kan je dan opnieuw activeren waardoor je zeker weet dat alle abonnees ook daadwerkelijk jouw e-mail openen er en op de links klikken.

Hieronder vind je de gratis weggever die wij gebruiken om onze mailinglijst te vullen, deze is zeer waardevol voor therapeuten omdat wij ze daarin leren hoe ze liefdevol cliënten kunnen aantrekken. Ik ben erg benieuwd wat jij als gratis weggever gaat gebruiken, deel daarom jouw reactie onder deze blog!

Blijf groeien met jouw praktijk

Aanstaande dinsdag geven wij een online training over “Hét stappenplan om cliënten aan te trekken via jouw website”. Hier kun jij je helemaal gratis voor aanmelden!

Wil jij dus meer bereiken met je website?