Let op: Dit artikel is verouderd. We zijn ondertussen overgestapt naar een nieuw programma en zijn hier laaiend enthousiast over. Het heeft ons bedrijf namelijk compleet veranderd en zorgt ervoor dat wij elke dag tijd besparen om aan andere zaken te besteden. Kijk voor meer informatie hierover op onze andere blog: Maak verbinding, help meer cliënten.
Als je als therapeut aan de slag gaat om jouw praktijk succesvol te maken dan zal je lezen, horen of zien dat een mailinglist niet kan ontbreken bij het hebben van een succesvolle praktijk. Al snel kom je dan bij AWeber en/of Mailchimp. In het algemeen zijn er twee thema’s die vaak besproken worden: dat je een e-mail platform nodig hebt om je mailinglist te laten groeien en een constant debat over welke van de twee diensten je nou eigelijk moet gebruiken.
Hoe denk ik daar over?
Natuurlijk sta ik 100% achter het feit dat je een mailinglist moet opbouwen met lezers, volgers en cliënten. Gegevens zijn namelijk ontzettend waardevol. Als je eenmaal iemand’s e-mailadres en hun toestemming om contact met ze op te nemen hebt, kan je ze op maat gemaakte waardevolle informatie in hun inbox toesturen. Het kan zijn dat ze jouw website al eens bekeken hebben dus jouw informatie al kennen, maar wat ze ontvangen kan wel eens “Subscriber exclusive” zijn, alleen voor de mensen die op jouw mailinglist staan. Hoe meer waarde je dan met ze deelt, hoe meer vertrouwen je opbouwt.
Dit principe wordt ook wel relation building of community building genoemd en is het begin van de verkooptrechter. Een percentage van jouw abonnees zal namelijk interactie hebben met jouw mail door middel van reacties en Social Media waardoor ze loyale lezers worden. Het ultieme doel is natuurlijk dat zij erg enthousiast worden van alles wat jij ze verteld en daarna cliënt bij jou worden omdat ze jou al zoveel vertrouwen.
Het vullen van jouw mailinglist is erg gemakkelijk wanneer je een incentive (ook wel gratis weggever) geeft voor de inschrijving zoals bijvoorbeeld een eBook, meditatie of oefeningen. Daarna moet je ervoor zorgen dat de informatie die je deelt waardevol is zodat ze de mail die je stuurt ook echt openen. Zorg er ook voor dat je de e-mail consistent verstuurt. Dit kan allemaal met een e-mail automation provider. Je kan tijden instellen en series van e-mails maken die dan automatisch naar abonnees worden verstuurd.
Dit is de basis waarom je e-mailadressen moet gaan verzamelen, maar hoe zit het specifiek met de verschillen tussen AWeber en Mailchimp?
Een kort overzicht
Je hebt misschien wel eens van één van deze diensten gehoord en misschien ken jij ook wel andere e-mail automation providers zoals Constant Contact of bijvoorbeeld een Nederlandse aanbieder. De rede dat ik alleen AWeber met Mailchimp vergelijk is makkelijk: Het zijn de grootste twee. Dit is misschien niet altijd een goede optie, maar als het gaat om e-mail automation dan is dit ontzettend belangrijk omdat het gaat om betrouwbaarheid. Hier vertel ik later meer over.
AWeber heeft meer dan 120.000 gebruikers over de hele wereld zoals bijvoorbeeld bedrijven, ondernemers en bloggers. Met het begin 16 jaar geleden pretenderen ze “the original Autoresponder provider” te zijn met een industrie leidende leveringsgarantie. Het heeft alles wat je nodig hebt om een lijst te gaan bouwen en je kan gemakkelijk de prestaties van jouw campagnes controleren door uitgebreide analyses. AWeber heeft een 30-dagen proefversie waardoor je gemakkelijk kan kijken of het bij je past.
Mailchimp heeft wel 7 miljoen gebruikers die dagelijks 500 miljoen e-mails versturen. Mailchimp heeft alle features die AWeber ook heeft en het is erg gemakkelijk om abonnees te segmenteren waardoor je erg doelgericht je mails kan versturen. Waarom is Mailchimp zoveel groter dan AWeber? Omdat het een gratis versie biedt die weliswaar niet alle features heeft maar er wel voor zorgt dat het inschrijven op Mailchimp erg laag drempelig is.
De prijs
De keuze wordt altijd beïnvloed door de prijs, helemaal wanneer je nog een klein bedrijf bent en niet ontzettend veel te spenderen hebt. Mailchimp is hier al duidelijk stappen voor en heeft zijn prijzen duidelijk. Als je net begint kan je geheel gratis tot 12.000 e-mails per maand naar 2.000 abonnees versturen. Het is geen proefversie en je hoeft niet eens je CreditCard gegevens in te vullen. Natuurlijk is een gratis dienst altijd iets minder uitgebreid.
dan de betaalde, je mist namelijk de automation sectie, e-mailchat, de support en e-mailbezorging per tijdzone.
Mailchimp bied een abonnement of een pre-paid versie van zijn premium service. Dat laatste is het beste wanneer je sporadisch een hoop mails wilt versturen maar als je geregeld campagnes gaat voeren is het beter om een abonnement te nemen aangezien je dan een onbeperkt aantal mails kan versturen. De kosten zijn dan ongeveer $10 dollar per maand voor 500 abonnees en $25 dollar voor 2.000 abonnees.
AWeber begint voor 500 abonnees met $19 dollar per maand. Voor 2.500 abonnees betaal je dan $29 dollar per maand. Mailchimp is dus aanzienlijk goedkoper, maar wat krijg je daar voor terug? Expert klanten service en autoresponders net als bij Mailchimp maar je hebt ook toegang to meer dan 700 templates en ruim 6000 stockfoto’s voor je mails.
Het ontwerpen van e-mails en inschrijfformulieren
Beide diensten bieden templates voor mails en voor inschrijfformulieren. Mailchimp is wat dat betreft erg gemakkelijk in gebruik, wat prettig is voor beginners. Het is geoptimaliseerd voor mobiel en het heeft een prettige drag-and-drop functie waar je gemakkelijke e-mails mee in elkaar kan klikken. Het is ook erg handig dat je met Mailchimp met meerdere mensen tegelijk in 1 document kan werken; je kan gemakkelijk commentaar plaatsen en alles wordt live bijgehouden.
AWeber is zelfs nog makkelijker om te gebruiken omdat je alleen maar een template hoeft te kiezen en daar je informatie in kan zetten. Wanneer je een eigen ontwerp wil gebruiken dan kan je een eigen template voor jou laten ontwerpen.
Deze optie gaat van $29 om een bestaande template aan te passen tot $299 om een design te laten maken door het AWeber team.
Er is dus een aardig verschil in kosten en in design vrijheid, daarnaast is het goed om te weten dat je bij Mailchimp en AWeber ook alle afbeeldingen kan uploaden terwijl je bij kleinere e-mail automation providers vaak zelf de afbeeldingen moet hosten (dus extra ruimte nodig hebt op je eigen website en daar dan ook alle afbeeldingen voor in je nieuwsbrief moet uploaden, erg omslachtig dus!). Daarnaast is het mogelijk om de inschrijfformulieren op je eigen website te plaatsen in plaats van op een externe pagina, wel zo prettig.
Autoresponders
Als een cliënt graag jouw gratis weggever wil ontvangen dan schrijft hij zich daarvoor in (en daarmee ook voor jouw nieuwsbrief). voor deze inschrijving wil je ze natuurlijk bedanken en wellicht wel een serie e-mails versturen in de vorm van een welkomstcampagne.
Als voorbeeld: Je bent een massage therapeut die zich richt op rugklachten, de serie kan dan bestaan uit een reeks e-mails met oefeningen die ervoor kunnen zorgen dat de rug soepeler wordt. Als laatste e-mail kan je dan bijvoorbeeld een aanbieding doen met een dienst die de hele rugklacht kan weghalen. Je klanten zijn dan al voorbereid en hebben al vertrouwen in je dus zijn klaar om jouw dienst af te nemen.
Je kan ook autoresponders (een (serie) e-mail(s) die automatisch worden verstuurd) versturen naar je huidige cliënten die ervoor zorgen dat het loyale klanten worden. Als cliënt is er niets beters dan een therapie af te nemen bij een therapeut die je al vertrouwt. Deel daarom extra nuttige informatie zoals inzichten en dingen die de levenskwaliteit van de cliënten verbeteren. Autoresponders zorgen ervoor dat je al deze e-mails kan inplannen waardoor je niets meer handmatig hoeft te doen.
Op beide platformen kan je de verstuurde e-mails analyseren en daardoor je lijsten segmenteren. Hierdoor kan je bijvoorbeeld bekijken of iemand de mail geopend heeft.
Waar Mailchimp uitspring is de integratie met andere web diensten. Het kan zijn dat je zelf een online boekhoudsysteem of cliënten managementsysteem gebruikt. Mailchimp kan in bijna alle grote online diensten worden geïmplementeerd waardoor je gemakkelijk cliënten kan exporteren en voor verschillende klanten verschillende inschrijfformulieren kan maken.
Maar… om de Mailchimp automation functie te kunnen gebruiken heb je wel een betaald account nodig. De betaalde versie is het meer dan waard, aangezien de functies die je extra krijgt erg goed zijn en er expert support bij zit. Daarnaast doet Mailchimp ook nog eens ontzettend veel onderzoek naar e-mailmarketing en al deze data delen ze gratis.
Leverbaarheid
Natuurlijk wil je weten of een cliënt jouw e-mail opent maar het is nog belangrijker dat je mail aan komt. E-mail Service Providers (ESPs) zoals Mailchimp en AWeber hebben beide een goede reputatie bij de e-mail providers zoals Gmail en Hotmail. Vaak worden accounts bij kleine e-mail automation providers gebruikt om ladingen spam te versturen en dit zorgt ervoor dat ze een slechte naam krijgen bij Gmail en Hotmail waardoor veel mail van die afzender in de spam folder komt. Jij wil natuurlijk niet dat jouw mail ook in de spam folder belandt. Daarom hebben Mailchimp en AWeber een ontzettend streng spam beleid. Beide diensten hebben een goede reputatie en AWeber claimt zelfs een leverbaarheid van 99% te hebben.
Analytics
Het analytics dashboard geeft een duidelijk overzicht van wie jouw mails heeft geopend en wie waarop heeft geklikt. Hierdoor zie je gelijk welke informatie interessant is voor jouw abonnees. Je kan ook zien wie zich heeft uitgeschreven zodat je duidelijk weet na welke mail iemand niets meer wilde ontvangen.
Degene die jouw mail niet hebben geopend of er niet op hebben geklikt kunnen een aparte campagne ontvangen, waardoor je ze nogmaals kan proberen te activeren.
Mailchimp maakt het makkelijker om te A/B testen (split testen) dan AWeber. AWeber promoot wel dat het mogelijk is in inschrijfformulieren maar Mailchimp heeft de mogelijkheid om een hele campagne te A/B testen. Hierdoor kan je gemakkelijk zien welke van de twee versies het beste werkt. Is titel A beter dan B? Heeft mail A een betere activering dan B?
Support
Of je bekend bent met HTML, erg handig bent met e-mail design of je bent compleet nieuw in e-mailmarketing, iedereen heeft wel eens een klantenservice nodig. Als je bijvoorbeeld niet begrijp wat de analyses betekenen, dan kan je gewoon de helpdesk bellen. AWeber is hier toch wel de ster in. Ze bieden elke dag van de week ondersteuning via telefoon, e-mail en webchat. Mailchimp is daarin alleen te bereiken via een web-formulier. Als je effectief wilt werken dan wil je niet moeten wachten op een reactie op jouw vraag, je wil gelijk een antwoord ontvangen en doorgaan met jouw campagne.
Eindoordeel
Denk aan je huidige en toekomstige behoeftes, als je groeit kan je dan nog steeds de gewenste resultaten behalen met de dienst die je kiest? Op dit moment heb je misschien nog niet veel inschrijvingen maar wat als je straks 3.000 inschrijvingen hebt? Het is gemakkelijk om een account aan te maken, maar minder makkelijk om te verhuizen naar een andere provider.
Beide providers zijn briljant voor e-mailmarketing en hebben veel in gemeen. Toch heeft Mailchimp meer ontwerp vrijheid en biedt AWeber het gemak van het grote aantal templates. Daarnaast is Mailchimp goedkoper, maar daarvoor mis je wel weer de uitgebreide support mogelijkheid.
Wij hebben een aantal jaar geleden gekozen voor Mailchimp wegens de vrijheid van het ontwerp en het gebruiksgemak. Wij hebben eerst onze mailinglijst opgebouwd met een gratis account (wat prima te doen is) en zijn daarna e-mail automation gaan gebruiken. We hebben gekeken naar het gebruik van AWeber en vroegen onszelf af: “Why change a winning team?”
Ik hoop dat ik je door deze blog wat verduidelijking heb kunnen geven over de verschillen tussen Mailchimp en AWeber en dat jij nu een keuze hebt kunnen maken! Weet jij toch niet goed wat je moet kiezen of heb je een opmerking over deze blog? Laat dan jouw reactie hieronder achter, dan probeer ik deze zo snel mogelijk te beantwoorden!
Blijf groeien met jouw praktijk
Aanstaande dinsdag geven wij een online training over “Hét stappenplan om cliënten aan te trekken via jouw website”. Hier kun jij je helemaal gratis voor aanmelden!
Wil jij dus meer bereiken met je website?
Voor mij wordt het MailChimp. Toevallig vorige week ingeschreven voor een gratis online training MailChimp, dus daarmee moet ik eind kunnen komen om de functionaliteiten van het programma te doorgronden.
MailChimp is een prima programma om mee te beginnen. Toch denk ik dat je op een gegeven moment een systeem nodig hebt die meer geavanceerd is en jou echt tijd gaan besparen in de processen rondom jouw marketing. Mocht je dit in de toekomst merken, dan kan je natuurlijk altijd nog even contact met ons opnemen. Voor nu, hel veel succes met alles!
Ik kwam ook nog Laposta tegen als mogelijk (gratis) programma voor het versturen van nieuwsbrieven. Als ik dit vergelijk met Mailchimp vind ik het belangrijkste voordeel dat het volledig in het Nederlands is.
https://laposta.nl/over-ons/mailchimp-in-het-nederlands.122.html
Hebben jullie ervaring met Laposta? Zou dit een goede zijn om mee te starten?