Selecteer een pagina
Hoe meer mensen je bereikt, hoe groter de kans dat je met meer mensen een verbinding kunt creëren. Een goede manier om meer mensen te bereiken is door meer mensen op je e-maillijst te krijgen.

Nu je in ons eerdere artikel geleerd hebt hoe je een goede nieuwsbrief maakt en hoe je een verbinding kunt creëren met jouw potentiële cliënten, gaan we in dit artikel 12 manieren delen om meer mensen op je e-maillijst te krijgen.

Mocht je nog geen e-mail marketing systeem hebben, kijk dan eens naar ActiveCampaign, het systeem waar wij verliefd op geworden zijn. 

1. Stuur regelmatig een nieuwsbrief en kondig die aan op verschillende kanalen

Jouw nieuwsbrief komt eraan! Dat mag je best tegen al jouw volgers vertellen. Er zijn misschien mensen die jou volgen op Social Media, maar die nog niet staan ingeschreven op jouw nieuwsbrief. Simpelweg omdat ze zich hier niet van bewust zijn. Kondig dus bijvoorbeeld aan dat jouw nieuwsbrief morgen verstuurd zal worden over een bepaald onderwerp, en dat mensen zich nog kunnen inschrijven via een link. Dit kun je doen op jouw persoonlijke pagina, maar natuurlijk ook in groepen.

 

2. Stuur mensen altijd naar je website

Het inschrijfformulier voor jouw nieuwsbrief staat op jouw website, waarschijnlijk niet op Social Media. Daarom kun je mensen het beste altijd naar jouw website sturen zodat ze zich daar kunnen inschrijven. Je maakt misschien regelmatig posts op Social Media, wat natuurlijk heel goed is, maar mensen blijven dan op Social Media. Over Social Media heb jij zelf ook geen controle. Facebook bijvoorbeeld bepaalt zelf wie jouw posts allemaal zien. Slechts een klein percentage van de mensen die jouw daadwerkelijk volgen zullen jouw berichten zien.

Als je ze dezelfde informatie per e-mail kunt sturen, dan ontvangt iedereen jouw informatie. Daarnaast kunnen zij hun e-mail op momenten lezen waarop zij dat zelf fijn vinden. Omdat Facebook zo veranderlijk is en er iedere minuut weer nieuwe berichten bijkomen, is de kans groot dat jouw volgers misschien net niet op het juiste moment kijken naar jouw post en hem vervolgens niet meer terug kunnen vinden. Het lijkt misschien niet realistisch, maar wat als Facebook ooit stopt met bestaan? Dan heb jij geen idee meer wie jouw volgers zijn. Kortom: stuur mensen altijd naar jouw website waar ze zich kunnen inschrijven voor jouw nieuwsbrief. Als ze hier vaker terugkomen voor jouw artikelen dan zullen ze mogelijk ook wel gaan rondkijken en nemen ze een dienst bij je af.

 

3. Plaats een call-to-action op je homepage

Als websitebezoekers op je homepage komen, beslissen zij ongeveer in 3 seconden of zij op jouw website willen blijven. Het eerste dat je wil dat ze zien is dus een oproep tot actie om zich in te schrijven. Grote kans dat zij anders van je website afgaan, en nooit meer terugkomen.

Als mensen op jouw website komen, moet je dus nog zorgen dat zij zich daadwerkelijk gaan inschrijven op jouw e-maillijst. Dit kun je doen door een call-to-action te plaatsen of door direct het inschrijfformulier op een pagina te zetten. Een “call-to-action” is als het ware een oproep tot actie. Je kunt je bezoekers aanzetten tot actie om zich bijvoorbeeld in te schrijven voor je nieuwsbrief of voor een product of dienst. Voorbeelden van call-to-actions zijn: “schrijf je nu in!” of “bel voor meer informatie!” of “download nu mijn eBook”. Een call-to-action kan een knop zijn of een inschrijfformulier. Belangrijk is dat deze opvalt. Daarnaast moet het laagdrempelig zijn voor mensen om de call-to-action op te volgen. 

Je kunt een inschrijfformulier of call to action plaatsen op je eerste pagina:

  • boven je hoofdmenu
  • in de header van je website
  • in de sidebar van je website (als een widget)
  • in de footer van je blog post of website
  • in een (exit) pop-up of slide-in

Vraag eventueel aan jouw websitebouwer of hij je hiermee kan helpen.

4. Plaats op iedere pagina een call to action

Als jouw bezoekers op jouw website zijn en besloten hebben om na 3 seconden te blijven, dan wil je dat ze zich inschrijven op jouw mailingslijst. De kans is namelijk groot dat een bezoeker na het verlaten van jouw website nooit meer terugkomt.

Het kan zijn dat ze op jouw dienstenpagina komen, of één van jouw blogs lezen. Grote kans dat zij jou en je diensten wel interessant vinden, maar dat ze toch nog moeten nadenken over of ze gebruik willen maken van jouw aanbod.

Uit onderzoek blijkt dat mensen gemiddeld tussen de 6 en de 20 momenten nodig voordat zij besluiten om cliënt bij je te worden. Als ze zich inschrijven, kun jij ervoor zorgen dat je steeds weer even op hun netvlies komt waardoor ze herinnerd worden aan jou en je diensten.

Plaats daarom onder iedere pagina (ja, echt waar!) een call-to-action of inschrijfformulier die bij die pagina past. Vanzelfsprekend plaats je onder de dienstenpagina’s niet een inschrijfformulier naar je nieuwsbrief, maar een inschrijfformulier om direct de dienst bij je af te nemen. Het moet makkelijk en laagdrempelig zijn om een dienst bij je te kopen. Onder blogs kun je verwijzen naar je nieuwsbrief of een gratis weggever (lees ook hieronder). Zorg in ieder geval dat je jouw website bezoekers aanzet tot actie.

Inschrijving-nieuwsbrief-e-maillijst

Een voorbeeld van het inschrijfformulier voor onze nieuwsbrief aan de rechterkant. 

5. Geef jouw bezoekers een reden om zich in te schrijven

Als je op een feestje kennismaakt met iemand en hij doet jou een aanbod voor zijn product of dienst, is de kans groot dat je het niet meteen van diegene koopt en hem afwimpelt.

Dit wordt “koud verkopen” genoemd. Koud verkopen is geen effectieve verkoopmanier! Mensen hebben vaak het gevoel dat je hen iets aansmeert en je kunt ze ook geen ongelijk geven. Wat gaat hier mis? De heilige marketing 3-eenheid wordt niet gevolgd: het ACV Model wordt niet toegepast. Mensen moeten je eerst kennen, leuk vinden en vertrouwen. Je wil dus eerst een verbinding met je volgers opbouwen. 

Dit kan door ze kennis te laten maken met jouw dienst en met wat jij voor hen kan betekenen door middel van een gratis weggever. Zij ruilen hun naam en e-mailadres voor een waardevolle gratis weggever, waardoor ze op jouw e-maillijst komen te staan.

Een gratis weggever is anders dan jouw nieuwsbrief. Bij jouw nieuwsbrief informeer je je klanten iedere week of bijvoorbeeld iedere maand en geef je hen waardevolle informatie door je blog te delen. Een nieuwsbrief is vaak algemener. De informatie komt naar je toe in stukken. Een gratis weggever is vaak als het ware een voorproefje of aanvulling op jouw dienst. Je geeft daar ontzettend veel waarde mee, waardoor jouw volgers meteen aan de slag kunnen met de informatie die ze daarin leren. 

Er zijn ontelbaar veel mogelijkheden voor gratis weggevers:
Challenge: online training van een aantal dagen over een thema
– Strategiesessie / gratis intake: een (telefonische) sessie rondom een thema
Webinar: online seminar over een thema (kan ook opgenomen zijn)
– Cheat sheets: nuttige tips waarmee je ze meteen kunt helpen
– Checklists: to-do lijstjes die ze meteen kunnen gebruiken
– eBooks: een digitaal ‘boek’
– Presentaties: presentaties over een thema waar ze veel aan hebben
– Video’s: bijvoorbeeld instructievideos
– Trainingen: een kleine training waarmee ze al gelijk resultaat bereiken

 

Call-to-action-homepage

Voorbeeld van onze call-to-action voor ons eBook

Je kunt jouw gratis weggever promoten via jouw mailingslist, op je pagina op social media of in verschillende groepen op social media. Lees wel van tevoren de groepsregels en kijk uit dat je bericht niet als spam wordt gezien en je uit de groep gegooid wordt.

6. Zet Social Sharing in

Social Sharing is hip en ontzettend krachtig. Het is als het ware een oproep tot het delen van een waardevol (gratis) product met jouw vrienden. Zo kun je bijvoorbeeld Social Sharing invoeren met jouw gratis weggever. Stel, Rita download jouw eBook. Ze ontvangt een mail waarin staat dat ze kans maakt op een gratis sessie als ze het eBook op Social Media deelt met zijn vrienden. Wilma ziet haar oproep en schrijft zich ook in. Wilma leest het eBook, vindt het erg waardevol en vervolgens deelt ook Wilma het eBook op haar pagina. Vanuit daar schrijven Jan en Katrien zich in. Wat gebeurt er? Het eBook gaat viraal! En jij hoeft er niets voor te doen. Er is software ontwikkeld voor automatisering van Social Sharing, namelijk Upviral*. Deze software zorgde ervoor dat wij binnen een paar weken tijd 1500 nieuwe inschrijvingen kregen voor Foto’s voor Therapeuten. Zonder dat we daar zelf veel tijd in hoefde te steken. Het voordeel van Upviral is dat het geheel geautomatiseerd gaat. Als je Social Sharing wil uitproberen, kun je natuurlijk gewoon in je “bedankt-mail” van jouw gratis weggever vragen of mensen het willen delen op Social Media en bijvoorbeeld een gratis sessie of een cursus verloten onder iedereen die het bericht deelt. Het probleem hiermee is wel dat het moeilijk bij te houden is wie er heeft gedeeld, maar het is zeker de moeite waard om dit te gaan inzetten.

*Mocht je vragen hebben over UpViral dan kan je jouw vraag in een reactie onderaan dit artikel achterlaten.

7. Maak een omslagfoto op Social Media met verwijzing en knop

Op jouw zakelijke Facebookpagina kun je een omslagfoto maken met een call-to-action en verwijzing naar het inschrijfformulier van je nieuwsbrief. Facebook kun je ook integreren met jouw e-mailmarketing systeem. Je kunt dan meteen op Facebook een knop toevoegen. Jouw volgers kunnen zich dan meteen inschrijven. Hoe dit werkt, is afhankelijk van welk systeem je gebruikt. Heb je ActiveCampaign en wil je dit met Facebook integreren? Lees dan hun eigen handleiding.

8. Zet een inschrijfformulier op je bedankt-pagina van andere diensten

Stel, iemand schrijft zich in voor jouw nieuwsbrief. Zij komen dan na inschrijving op een pagina waarin staat dat hun inschrijving goed is gegaan. Dit wordt ook wel de “bedankt-pagina” genoemd. Je kunt dan op de “bedankt-pagina” verwijzen naar bijvoorbeeld een gratis weggever. Dus: “Wil je meteen aan de slag met je nuttige tips, download dan ook mijn eBook”.

9. Nodig mensen die je gesproken hebt persoonlijk uit voor je e-maillijst

Mensen waarmee je een persoonlijk gesprek hebt, kun je ook uitnodigen voor jouw e-maillijst. Je kunt ze bijvoorbeeld wijzen op een gratis weggever die hen kan helpen met hun problemen. Het beste is wel als ze zichzelf inschrijven. Je kunt bijvoorbeeld de link naar de inschrijfpagina naar hen mailen. Je hoeft jouw gratis weggever dus ook niet te “verkopen”. Je biedt namelijk een gratis product waar jouw potentiële cliënt erg veel aan heeft.

10. Handtekening onder je e-mail

Je kunt ook een call-to-action in je e-mailhandtekening verwerken. Onder je naam en gegevens zet je bijvoorbeeld “Je stress verlagen? Download mijn eBook!” met een link.

11. E-mailadressen verzamelen op beurzen en evenementen

Je kunt meer mensen op je e-maillijst krijgen door op beurzen en evenementen e-mailadressen te verzamelen. Vaak gaat dit makkelijk als er ook wat tegenover staat. Als zij bijvoorbeeld iets kunnen winnen, of als je hen een boek, klein presentje of wat anders in ruil geeft. Let hier wel weer op: het gaat niet om zoveel mogelijk e-mailadressen, het gaat om de kwaliteit van de e-mailadressen. Zorg dus dat je e-mailadressen verzamelt van mensen die tot jouw doelgroep behoren.

Zo hebben wij dit jaar op een beurs een actie gedaan waarin de winnaar een gratis website en een cursus kon krijgen ter waarde van €954,00. Dit zette mensen aan om hun visitekaartje (of naam en e-mailadres) achter te laten. Door deze actie te doen wisten wij van alle deelnemers dat ze potentieel geïnteresseerd zijn in een nieuwe website. Hierdoor konden we na het uitreiken van de prijs de overige deelnemers nog een speciale aanbieding doen.

 

12. E-mailadressen verzamelen via een wedstrijd

Ook als je niet op evenementen staat, is een wedstrijd of winactie een erg goede manier om e-mailadressen te verzamelen. Een winactie werkt altijd goed, maar wordt vaak ingezet rond speciale dagen, bijvoorbeeld met kerst. Ook als je jarig bent of als je een nieuw product hebt gelanceerd kun je dit natuurlijk inzetten! Je kunt bijvoorbeeld een winactie inzetten voor een pilotversie van jouw nieuwe dienst. Daarna kun je, net als ons, de mensen die niet winnen wel nog een aanbieding doem. Je weet namelijk al dat de mensen die hieraan meedoen geïnteresseerd zijn. 

Oefening:

Om jouw e-maillijst te laten groeien, moet je tijd en moeite investeren, maar het hoeft niet moeilijk te zijn.

  • Bedenk voor jezelf hoe jij NU meteen kunt zorgen dat mensen zich inschrijven voor je e-maillijst. Een Social Media post? Je handtekening veranderen? Wat zou je nu in 15 minuten kunnen doen? Doe dat dan!
  • Bedenk daarna welke langere termijnstrategie je wil inzetten. Wil je een gratis weggever maken? Zo ja, welke variant? Schrijf dit op.
  • Denk vervolgens na over het onderwerp van je gratis weggever (maak dit relevant voor jouw dienst).
  • Stel een deadline voor jezelf. Wanneer wil jij je gratis weggever af hebben?
  • Plan dagelijks tijd in om aan jouw gratis weggever te gaan werken. Ook als je het druk hebt! Stel je voor dat je iedere dag één kwartier werkt aan je gratis weggever, dan werk je er zo’n 1,5 uur per week aan.
  • Stel een doel voor jezelf met het aantal aanmeldingen dat je wilt krijgen. Heb je dit doel niet behaald? Evalueer dan wat je anders kan doen in de komende weken.

Tip: je hoeft niet alles in één keer perfect te doen. Een gratis weggever is een manier om kennis met je te maken, je hoeft daar geen maanden tijd in te steken. Wil je het liefst een e-book schrijven van 30-40 pagina’s maar zie je daar tegenop en zorgt dit voor uitstelgedrag omdat je niet weet waar je moet beginnen? Schrijf dan een e-book van bijvoorbeeld 7 pagina’s, zet deze online en ga daarna verder om een nieuwe versie te maken (ook nog eens goed voor je marketing, de lancering van een nieuwe versie!).

Conclusie: als jouw volgers naar jou komen, kun jij naar je volgers toe.  

Op het moment dat jouw volgers zich inschrijven en je meer mensen op jouw e-maillijst hebt, kun jij hen weer benaderen. Dit zijn allemaal potentiële cliënten die geïnteresseerd zijn in hetgeen wat jij doet. Hierdoor kan je echt een verbinding creëren en vertrouwen opbouwen. Er zijn eindeloos veel manieren om meer volgers op jouw e-maillijst te krijgen, waaronder de gratis weggever een erg effectieve is. Je moet tijd en energie steken in het vergroten van jouw e-maillijst, maar het is een erg effectieve lange termijn strategie en dus zeker de investering waard!