Selecteer een pagina

“Fill your paper with the breathings of your heart.” —William Wordsworth

2x zoveel mensen helpen.

Ik wilde beginnen met uitleggen waarom jij als therapeut een blog moet schrijven. Toen bedacht ik me “Er is zo ontzettend veel waarom het goed is, ik kan veel beter uitleggen wat een goede blog inhoud, dan spreken de voordelen voor zich”.

Het feit dat een websites met een blog 55% meer bezoekers, 97% meer binnenkomende links (links van af andere websites naar jouw website) en 434% meer geïndexeerde pagina’s op zoekmachines heeft (waardoor je dus veel beter gevonden kan worden) zegt eigenlijk al genoeg. Vooral bedrijven kunnen hier gebruik van maken, praktijken die bloggen ervaren een 126% grotere groei in leads (naam en e-mailadres van een bezoeker) dan praktijken die dat niet doen. (bron: Hubspot)

Dat zijn dus 2 keer zo veel potentiële cliënten die jij kan benaderen misschien wel zou kunnen helpen om hun levenskwaliteit te verhogen. Geweldig!

Maar wat heb je dan echt nodig?

Content

Een goede blog staat of valt bij goede content (tekst, afbeeldingen of video’s, letterlijk inhoud). Content dat de lezer iets geeft wat hij/zij voor het lezen nog niet had. Toch hoef je geen Shakespeare of J.K. Rowlin te zijn om een goede blog te schrijven. Het gaat er namelijk niet persé om hoe het geschreven is, maar hoe waardevol de inhoud is.

1. Uitzonderlijke content

Een mix van content is belangrijk, maar wat is uitzonderlijke content? Alles wat relevant, te gebruiken, interessant, uitdagend, entertainend en oprecht is.

LET OP: Dit is NIET de plek om reclame te maken voor jouw diensten!

  • Houd de inhoud gefocust, informatief en zeker niet promotioneel
  • Controleer op spelling
  • Zorg voor een strategie
  • Maak het de moeite waard, het is goed om een post rond de 400-600 woorden te houden. Meer kan, minder is niet aan te raden omdat dat vaak betekent dat je niet heel diep op de stof ingaat.

2. Goed voor zoekmachines

Blog posts worden ook geïndexeerd door zoekmachines. Dit betekent dus hoe meer blogs hoe groter de kans dat jij gevonden wordt door gebruikers van bijvoorbeeld Google. Zorg er dan ook voor dat jij altijd de meta beschrijving, pagina titel, social afbeeldingen en interne links goed invult.

3. Goede titels

Met de juiste naam, titles en sub titels kan jij de juiste bezoekers aanspreken. In de meeste gevallen is ook de URL van jouw blog hetzelfde als de naam dus zorg dat deze goed is. Als je hier ook nog de keywords van jouw blog in kan verwerken dat is de kans nog groter dat de blog goed gevonden wordt via zoekmachines.

4. De juiste doelgroep

Voor wie ben jij aan het schrijven? Hoe spreek je jouw doelgroep aan en wat willen ze eigenlijk van jou weten? Schrijf je wel de juiste teksten in de juiste vorm om de mensen aan te spreken jij moet aanspreken? Wie wil jij aantrekken met jouw blog? Door de juiste mensen aan te spreken ontvang jij meer bezoekers op jouw website.

5. Bloggers

Wie gaat er schrijven? Ben jij de enige die blogs zal gaan schrijven of zullen er ook anderen mensen gaan schrijven? Vraag bijvoorbeeld je collega’s of andere belangrijke figuren in jouw markt om hier aan bij te dragen. Hierdoor kan jij jouw expertstatus vergroten.

6. Een schema

Op zich maakt het niet veel uit of je elke dag of elke week een blog schrijft, zolang je maar consistent bent. Zorg dat je op een vaste dag en tijd jouw blog plaatst en deelt zodat volgers ook weten wat ze kunnen verwachten. Houdt er dus rekening mee dat je dit op vaste basis moet gaan doen en dus ook dat je een realistische planning hebt. Het is natuurlijk wel zo dat: Hoe vaker jij een blog publiceert, hoe vaker jij in beeld komt bij jouw prospects.

Contact met de lezer

Je schrijft een blog natuurlijk niet voor niets. Er zit een doel achter. Je wil graag dat de lezer een actie gaat ondernemen. Dit kan bijvoorbeeld het downloaden van jouw Gratis Weggever zijn maar het aller belangrijkste is misschien wel het opbouwen van een community door middel van de reacties.

1. Call-To-Action

Ondanks dat jouw blog een plaats moet zijn om bezoekers te informeren, is het natuurlijk ook een plek om leads te verzamelen. Gebruik dus Call-To-Actions voor jouw nieuwsbrief, eBook, download of webinar registratie. Deze Call-To-Actions moeten natuurlijk wel aansluiten bij de inhoud van de blog. goede Call-To-Actions zijn actie georiënteerd, duidelijk en direct.

2. Wie is de schrijver

Mensen willen graag weten wie de schrijver is. Het is namelijk makkelijker om een band op te bouwen met een persoon dan met een bedrijf. Zorg daarom dat de naam van de schrijver vermeld is en schrijf desnoods een klein stukje over de schrijver zodat de lezer ook weet wat de schrijver gedaan heeft en waarom hij/zij interessant is.

3. Commentaar

De mogelijkheid om commentaar te geven onderaan jouw blog is misschien wel een van de belangrijkste functies van jouw blog. Hierdoor kan jij in contact komen met jouw prospects en cliënten waardoor je een band kan opbouwen. Denk er wel aan dat jij de reacties altijd goed controleert op spam.

4. Lijsten

Overzicht is vaak van belang voor de lezer. Werk daarom bijvoorbeeld met lijsten en vermeld dit ook in de naam van de blog. Een lijst geeft structuur en is vaak gemakkelijk te lezen en toe te passen.

Volgers verzamelen

Het schrijven van blog updates is een ding, maar hoe zorg je dat mensen terug komen op jouw website?

1. Email

Je kan mensen de optie geven om jouw blog te volgen via e-mail net als dat je dat doet met jouw nieuwsbrief.

2. RSS

Met RSS kan je gemakkelijk mensen jouw blog laten volgen, vaak is dit een standaard functie in een blog.

3. Social

Dit hoort nu toch wel algemeen bekend te zijn, maar toch schijnen veel bloggers dit te vergeten: de mogelijkheid om te delen op Social Media. Maak dit zo makkelijk mogelijk, gewoon een simpele druk op de knop moet al voldoende zijn. Zie onze deel mogelijkheid onder aan deze post.

4. Volg mij

Niet in de vorm van stalken natuurlijk, maar op Social Media. Zijn jouw Facebook/Twitter/LinkedIn pagina’s makkelijk te Liken/Volgen?

Veel te doen

Het is best wel veel om rekening mee te houden, maar als jij eenmaal een goede basis hebt staan dan zal jouw blog ontzettend succesvol kunnen worden. Door jouw blog kan je een community opbouwen en in contact komen met jouw doelgroep. Je kan ermee laten zien dat jij een expert bent en je stimuleert hiermee de groei van jouw praktijk.

Een blog is dus zeker een belangrijk onderdeel van jouw wervende website, ben jij bereid om jouw tijd hierin te investeren om zo een ware zorgprofessional te worden?

Blijf groeien met jouw praktijk

Vond je dit artikel interessant en wil je voortaan onze laatste artikelen in jouw mailbox ontvangen zodat jij jouw praktijk kan blijven verbeteren en dus ook meer cliënten kan helpen?
Op dit moment geven wij ons boek ‘De goed presterende website’ helemaal gratis weg. Je betaalt alleen zelf de verzend- en verpakkingskosten (wel zo eerlijk toch?). Wanneer jij ons boek besteld kom je op onze mailinglijst en zullen we je interessante artikelen en informatie blijven sturen!