“Waarom krijg ik geen nieuwe cliënten via mijn website?” Misschien heb jij jezelf dat ook weleens afgevraagd of misschien heb je er nog nooit over nagedacht dat dit überhaupt mogelijk is. Maar waarom krijg jij eigenlijk geen nieuwe cliënten via jouw website?
In dit artikel ga ik je het inzicht geven hoe het kan dat je bijna geen nieuwe cliënten aantrekt via jouw website. Ik je wil namelijk vertellen over het verschil tussen een traditionele website en een Wervende Website. Dit maakt namelijk het verschil tussen het aantrekken van cliënten of het afschrikken van potentiële cliënten en misschien heb jij nu wel een website die cliënten afschrikt, zonder dat je dat doorhebt!
Waarom krijg ik geen nieuwe cliënten via mijn website
Wanneer jij een website gaat maken, dan is het goed om jezelf de volgende vraag te stellen: “Voor wie ben ik mijn website aan het maken?”
Als je kijkt naar een traditionele website van een Therapeut of Coach, zie je vaak een aantal terugkerende onderdelen.
De website:
- Draait volledig om de Therapeut of Coach
- Beschrijft de therapie of methode
- Heeft vaak een groot aanbod van diensten
- Heeft een aparte tarieven/prijzen pagina
- Laat de bezoeker contact opnemen via de contactpagina
- Geeft weinig waarde aan de bezoeker
Herken je dit?
Is dit bij jou nu ook zo?
Ik zal hier nog iets meer over uitleggen, zodat je kunt kijken of dit bij jou ook echt zo is.
Dit zijn namelijk allemaal onderdelen van een, zoals wij dat noemen, traditionele website.
Je ziet dat alles op een traditionele website gemaakt is vanuit de Therapeut. Eigenlijk is een website zoals dit een stukje Ego van de Therapeut, een soort Curriculum Vitae.
Maar… als je eens terugkijkt naar de vraag die ik je net stelde; “Voor wie is mijn website” en dan vanuit jouw bezoeker naar jouw website gaat kijken, dan zie je misschien al dat er iets opvalt. De bezoeker vindt op een website zoals deze helemaal geen waarde.
Om je goed uit te kunnen leggen wat jouw website nodig heeft om cliënten aan te trekken, wil ik je eerst wat meer vertellen over de traditionele website, zodat je het inzicht krijgt in wat er precies fout gaat. Daarna zal ik je vertellen wat je hieraan kunt doen, zodat je deze fouten kunt voorkomen.
De bezoeker vindt geen resultaat
Wanneer iemand met een bepaalde klacht op jouw website komt, dan is hij op zoek naar een bepaald resultaat; de oplossing of verlichting van zijn klacht. Op jouw website vindt hij vervolgens alleen maar informatie over jouw therapie en over jouzelf, terwijl de bezoeker helemaal geen kennis heeft over jouw therapie en waarschijnlijk ook niet de behoefte heeft om meer over jouw therapie te leren.
De bezoeker op jouw website wilt lezen over hoe jij hem kunt helpen om van zijn klachten af te komen. Hij wil lezen over de resultaten die jij kunt bieden en zich niet moeten inlezen in de therapievormen of methodes die jij allemaal gebruikt.
Een groot aanbod aan therapieën en methodes
Iemand komt dus op jouw website omdat hij ergens last van heeft, laten we zeggen; vermoeidheid. Wanneer hij dan op jouw website komt, dan is de kans groot dat jij meerdere therapieën en methodes aanbiedt. De potentiële cliënt, zal dan dus al die methodes en technieken moeten gaan doorspitten, om er vervolgens een te vinden die hem daarbij mogelijk zou kunnen helpen.
De kans is echter groot dat het de bezoeker zoveel moeite kost om een methode op jouw website te vinden die hem daarbij helpt, dat deze waarschijnlijk al is afgehaakt voordat hij deze zal vinden.
Met de vraag “Waarom krijg ik geen nieuwe cliënten via mijn website” in gedachten, kun je nu dus misschien al een beetje zien waardoor dit zou kunnen komen. De bezoeker moet zelf echt gaan spitten in een website zoals deze, om te vinden wat hij zoekt.
Misschien denk je nu wel “Ojee, dat is bij mij denk ik ook zo”. Maak je geen zorgen, ik ga je precies vertellen wat je hieraan kunt doen.
Maar eerst moeten we gaan kijken of je misschien een van de volgende dingen ook wel doet;
De bezoeker wordt niet begeleid
Wanneer een bezoeker op jouw website komt, dan besluit hij binnen zo’n 3 seconden of hij op jouw website kan vinden wat hij zoekt. Wanneer je communiceert over jouw therapie, dan is dat waarschijnlijk niet wat hij zoekt, maar als hij dan al besluit om de moeite te nemen om verder te lezen over een therapie die hem misschien wel aanspreekt, wordt het de bezoeker niet makkelijk gemaakt om de volgende stap te zetten. De bezoeker wordt niet aan de hand genomen.
Laat ik kort aan je beschrijven hoe dit proces normaal gesproken werkt:
Vaak zie je dat Therapeuten en Coaches in het menu een tabje hebben met daarop alle therapieën of methoden die ze bieden. Wanneer je dan op een van die methodes klikt, kom je bij een pagina die over die therapie gaat.
Hierop wordt uitgelegd wat die methode precies inhoudt en hoe dit in zijn werk gaat. Als je geluk hebt wordt er misschien nog een beetje beschreven wat voor resultaten dit dan biedt.
Vervolgens zie je op die pagina vaak niet wat dit dan kost en als je al door de fantastische teksten op die pagina wordt overgehaald dat je dit wilt gaan doen, wordt je doorverwezen naar de contactpagina.
Hier moet je vervolgens op zoek naar een e-mailadres (als je geluk hebt vind je daar nog wel een contactformulier) en je moet daar dan zelf een mailtje typen dat je misschien wel interesse hebt in die specifieke dienst.
Om te zien wat die dienst kost, zal je dus eerst zelf naar een tarievenpagina moeten om daar op zoek te gaan naar de desbetreffende therapie en daarna moet je dus een manier vinden om contact op te nemen.
Het wordt je dus niet bepaald makkelijk gemaakt om de dienst daadwerkelijk af te nemen.
Herkenbaar? Laat me jou dan dit inzicht geven:
“Elke stap die iemand moet nemen op jouw website, kan er een teveel zijn”
Hoe vaker iemand naar een andere pagina moet, hoe meer hij zelf moet nadenken, hoe vaker hij moet klikken, des te eerder hij afhaakt en jouw website verlaat.
Je wilt het de bezoeker dus zo makkelijk mogelijk maken om jouw diensten af te nemen.
Heb nog even geduld, we gaan nog een punt behandelen van een traditionele website en daarna ga ik je precies vertellen hoe een Wervende Website in zijn werk gaat.
Geen waarde voor de bezoeker
Doordat, zoals ik zojuist uiteen heb gezet, de website volledig is geschreven vanuit de Therapeut of Coach en gaat over de therapieën, technieken, methodes of werkwijze, is er eigenlijk weinig waarde voor de bezoeker.
Met andere woorden, de bezoeker behaalt geen resultaat door de website te bezoeken.
Wanneer de bezoeker de website heeft bezocht, heeft hij ook geen reden meer om terug te komen. Hij heeft immers alles al gezien (of is eerder afgehaakt) en heeft daar waarschijnlijk niet gevonden wat hij zocht.
Je wil de bezoeker van jouw website dus een reden gaan geven om op jouw website te komen, maar hoe doe je dat dan? Waarom zou iemand dan wel op jouw website komen?
Dat brengt ons bij de Wervende Website, dus laten we eens gaan kijken wat dat inhoudt:
Hoe kan ik cliënten aantrekken met mijn website
Je kunt meer cliënten aantrekken met jouw website door een Wervende Website te maken. Dit is een website gebouwd voor de bezoeker en niet voor jou als Therapeut of Coach en alles op deze website draait om het geven van waarde aan deze bezoeker.
Als je kijkt naar een Wervende Website, zie je een aantal terugkerende onderdelen.
Een Wervende Website:
- Draait volledig om de bezoeker
- Is geschreven vanuit de resultaten voor de bezoeker
- Heeft vaak een heel duidelijk aanbod
- Geeft waarde aan de bezoeker
- Begeleidt de bezoeker
- Bouwt vertrouwen op
Alles op een Wervende Website draait om het helpen van de bezoeker. Sterker nog, met een Wervende Website kun jij jouw potentiële cliënten al gaan helpen voordat ze überhaupt cliënt bij jou worden.
Nu je weet wat er precies mis gaat op een traditionele website gaan we kijken wat jij kunt doen om cliënten aan te trekken met jouw Wervende Website.
Het resultaat voor de bezoeker
Een van de belangrijkste dingen waar jij aan moet denken als jij aan de slag gaat met jouw website, is dat deze geschreven is vanuit resultaten. Zoals ik al zei komt de bezoeker op jouw website met een bepaalde klacht. Hij is dus op zoek naar de resultaten die jij hem te bieden hebt.
Bedenk je dus eens;
“Wat voor resultaat bied ik eigenlijk?”
”Wat heeft iemand eraan als hij bij mij in mijn praktijk komt?”
En denk dan ook eens aan de resultaten achter dat resultaat (jahaa, dat klinkt spannend he?).
Wat is het resultaat dat voortkomt uit het resultaat dat jij biedt? Als iemand van zijn vermoeidheidsklachten af is, wat heeft diegene daar dan aan? Wat voor resultaten komen er voort uit het oplossen van de klacht van jouw cliënt?
We zitten dan nog wel met een belangrijk punt, want jij kunt wel alle resultaten gaan beschrijven van al jouw methodes, maar dan heb je alsnog een gigantische lijst met resultaten die je biedt. Hierbij moet je dus weer goed bedenken dat je het de bezoeker zo makkelijk mogelijk wilt maken om een dienst bij jou af te nemen.
Om je een voorbeeld te geven van zo’n waslijst van resultaten wil ik een kleine anecdote met je delen:
Laatst zat ik in de tram in Amsterdam en toen reed ik langs een massagepraktijk, die alle resultaten die zij bieden op het raam hadden laten drukken.
Stel je voor, jij hebt last van vermoeidheidsklachten en je zit in een tram en rijdt langs een praktijk zoals deze; hoe groot denk je dat de kans is dat jij het woord “Vermoeidheid” hier ziet staan?
Ga er maar vanuit dat de kans erg klein is. Voordat iemand al deze klachten heeft gelezen, is de tram al lang doorgereden.
Ondanks dat de bezoeker van jouw website niet in een tram zit die langs jouw website rijdt, kun je ervan uitgaan dat de concentratie van de bezoeker van jouw website ongeveer net zo lang is.
Je kunt je vast wel voorstellen dat, als jij bepaalde klachten hebt, je niet eerst door een lijst van allemaal andere klachten wilt spitten, zeker niet als je vermoeid bent!
Je wilt je dus gaan specialiseren in maar een paar klachten om te voorkomen dat je keuzestress bij de bezoeker van jouw website veroorzaakt. Dit maakt het ook nog eens veel makkelijker om te communiceren wat jij eigenlijk doet; je biedt resultaat. Daarnaast moet je, voor elke extra dienst die jij biedt, marketing voeren. Dat zorgt voor een hoop extra werk!
Actiepunt: Zorg dat je niet een te groot aanbod hebt. Dit maakt het alleen maar moeilijk voor de bezoeker van jouw website om te kiezen en een klein aanbod dat is opgebouwd uit resultaten is veel makkelijker te communiceren.
Trek cliënten aan met jouw website door waarde te geven
Ik heb het natuurlijk al een paar keer verteld; je wilt waarde gaan weggeven voor de bezoeker.
Maar hoe kun je dit precies doen?
Wat voor waarde moet je dan geven?
Hoe zorg je ervoor dat een bezoeker naar jouw website wilt komen?
Dit kun je doen door waardevolle informatie te delen waar jouw potentiële cliënt echt iets aan heeft. Die waardevolle informatie ga je namelijk weggeven in de vorm van artikelen op jouw website. Je raad het misschien al; dit ga je doen op jouw blog.
“Maar Arthur, waar moet ik dan in godsnaam over schrijven en wat is het nut hiervan?”
Dat is vaak een vraag die wij krijgen wanneer we aan een van onze klanten vertellen dat ze moeten gaan bloggen (artikelen schrijven).
Eigenlijk is het heel makkelijk, jij weet namelijk al precies waar je over zou kunnen schrijven, alleen heb je er nog nooit op die manier over nagedacht. Je krijgt namelijk geregeld vragen van cliënten of potentiële cliënten in jouw praktijk.
Al deze vragen stellen mensen ook direct in zoekmachines zoals Google en het mooie is; als je dit soort vragen al hebt gehad, dan kun je deze dus in de taal van jouw cliënten op jouw website plaatsen en vervolgens beantwoorden.
Het voordeel van het schrijven van artikelen op jouw website is; dat je steeds meer waardevolle informatie op jouw website krijgt. Al deze artikelen zullen dan ook worden geïndexeerd door Google en zullen gevonden kunnen worden door jouw potentiële cliënten. Hiermee bouw je dan ook vertrouwen op met die bezoeker
Begeleid de bezoeker door jouw website
Ik heb je natuurlijk al verteld dat een traditionele website de bezoeker niet begeleidt. Nu wil ik je wat meer vertellen over hoe je de bezoeker dan wel moet begeleiden, zonder dat hij zelf hoeft na te denken of te veel acties moet ondernemen om jouw dienst af te nemen.
Wanneer een nieuwe bezoeker op jouw website komt, dan is de kans groot dat hij niet binnenkomt op jouw homepage. Jouw homepage is namelijk vaak niet een pagina die gevonden wordt op Google wanneer iemand op zoek is naar een resultaat.
Dat komt doordat je op de verkooppagina of in de blogartikelen van jouw Wervende Website vaak veel meer resultaten beschrijft en het veel uitgebreider hebt over hoe de klacht van de potentiële cliënt kan worden opgelost. Deze pagina’s zijn dus ook veel waardevoller voor de potentiële cliënt dan jouw homepage en daardoor zullen deze dus ook eerder boven komen in zoekmachines zoals Google.
Als de bezoeker dan op een van jouw pagina’s komt, wil je hem daar direct begeleiden naar hetgeen wat hij zoekt. Hierdoor maak je het zo makkelijk mogelijk voor de bezoeker. Hiervoor moet je heel goed weten wat de bezoeker zoekt. Je wilt dus niet een waslijst aan methodes of resultaten aanbieden, maar alleen inspelen op de behoefte van de bezoeker.
Om precies te weten wat de bezoeker van jouw website zoekt, moet je weten wie hij of zij is en dat kan alleen als je een doelgroep hebt gekozen.
Hoe je dit precies doet is voor nu wat te uitgebreid, maar ook hier vertellen we meer over in de gratis online training waar ik het net over had.
Een duidelijk aanbod om cliënten aan te trekken
Een van de laatste punten die ik wil behandelen in dit artikel is het aanbod op een Wervende Website. Dit wil je namelijk duidelijk en simpel hebben.
Ik heb je natuurlijk al verteld dat je niet een hele lijst aan diensten wil aanbieden, maar… ik heb je nog niet verteld hoe je jouw diensten dan wel kunt gaan aanbieden.
Eigenlijk is het heel erg simpel; je gaat resultaat bieden.
Op het moment dat een cliënt nu bij jou in jouw praktijk komt en je biedt meerdere therapieën, gebruik je dan altijd maar één therapie om die cliënt te helpen?
Of gebruik je meestal meerdere methodes om de cliënt beter te maken?
Meestal gebruik je in één sessie meerdere methodes of technieken en die voeg je dan samen om de cliënt te helpen. De kans is dus groot dat je nu ook al meerdere methodes gebruikt om een bepaald resultaat te behalen.
Dat is ook precies wat je wilt doen op jouw Wervende Website. Je wil niet stuk voor stuk jouw therapieën aanbieden, maar je wil een dienst maken waarin je meerdere therapieën gebruikt om een bepaald resultaat te geven.
Laat bezoekers terugkeren op jouw website
Zojuist vertelde ik je al dat je artikelen moet gaan schrijven om zo waarde te bieden aan jouw bezoekers. Dit is een hele goede manier om nieuwe mensen aan te trekken omdat deze artikelen gevonden kunnen worden in zoekmachines zoals Google.
Daarnaast kun je deze artikelen natuurlijk ook delen op Social Media. Dit is onder andere om nieuwe mensen vanaf Social Media websites zoals Facebook naar jouw website te halen, maar dit is ook een van de manieren om mensen terug te laten komen die al eens op jouw website zijn geweest.
Dit is alleen wel onzeker, want je weet niet of al jouw volgers op Social Media elke keer al jouw artikelen langs zien komen. Misschien zijn ze wel een tijdje niet online of missen ze net jouw bericht. Daarom is het heel erg belangrijk dat je ervoor zorgt dat mensen op een andere manier keer op keer op jouw website terugkomen.
Hoe vaker mensen namelijk op jouw website komen om artikelen te lezen, hoe groter de kans is dat ze ook even bij jouw diensten gaan kijken omdat je in jouw artikelen al vertrouwen met ze opbouwt.
“Ik snap nu waarom het waardevol is Arthur, maar vertel eens; hoe moet ik dat dan gaan doen?”
Eigenlijk is het heel simpel en je hebt het ongetwijfeld zelf ook al vaker meegemaakt. Je gaat namelijk de naam en het e-mailadres van de bezoeker vragen om ze zo meer meer meer waardevolle informatie te geven.
Het is dan natuurlijk wel belangrijk dat je, net als met jouw website, niet alleen maar mails gaat versturen met informatie over jouw diensten of over jouzelf.
Je gaat ze dus, telkens als je een nieuw artikel hebt geschreven, een mail sturen met een hele kleine samenvatting van jouw nieuwe artikel (zonder de resultaten te verklappen). Onder deze samenvatting plaats je vervolgens een link naar het bijbehorende artikel, zodat de ontvanger van jouw mail de rest van het artikel kan lezen.
Hierdoor komen jouw volgers dus telkens terug op jouw website en bouw je meer vertrouwen met ze op. Zo is de kans dus veel groter dat deze mensen cliënt bij jou worden. Ze hebben immers interesse in de onderwerpen waar jij over schrijft en deze zijn natuurlijk direct te relateren aan de dienst die je hebt.
Mocht je nog geen e-mailadressen verzamelen dan willen we je aanraden om eens naar het programma te kijken waar we hier over schrijven.
Ga hiermee aan de slag
In dit artikel heb ik antwoord proberen te geven op de vraag “Waarom krijg ik geen cliënten via mijn website” door je het inzicht te geven dat er een groot verschil is tussen een traditionele website en een Wervende Website. Ik heb je verteld wat er mis gaat op een traditionele website en wat een Wervende Website juist goed doet.
Nu wordt het voor jou tijd om hiermee aan de slag te gaan en de eerste stap hierin is om het concreet te maken. Dit kun je doen door de ideeën die je hebt niet alleen als gedachtes te houden, maar door ze op papier te zetten.
Deel daarom jouw ideeën en inzichten die je hebt gekregen in een reactie onder dit artikel, zodat we met zijn allen kunnen leren van elkaars inspiratie en inzichten.
Ik kijk ernaar uit om jouw reacties te lezen en met je in gesprek te gaan over jouw website!
Blijf groeien met jouw praktijk
Aanstaande dinsdag geven wij een online training over “Hét stappenplan om cliënten aan te trekken via jouw website”. Hier kun jij je helemaal gratis voor aanmelden!
Wil jij dus meer bereiken met je website?