Hierdoor blijven bezoekers langer op je website, meer bezoekers worden cliënt en bezoekers komen vaker, zodat je een verbinding met hen kunt creëren.
1. Planning
Een van de meest gemaakte fouten op websites is het niet maken van een goede planning. Om te beginnen met een website is het van belang dat je een goede planning maakt. Vaak wordt deze stap overgeslagen en wordt er niet bedacht wat het doel van de website moet zijn en wie de doelgroep is. Zonder een duidelijk doel en een goed gedefinieerde doelgroep weet je niet wat voor teksten je moet schrijven en voor wie je die teksten aan het schrijven bent.
Bedenk voordat je begint aan het bouwen van de website en het schrijven van de teksten goed wat je eigenlijk wil bereiken met je website. Wil je dat jouw website een plek wordt waar jouw doelgroep informatie kan vinden of wil je bijvoorbeeld direct jouw dienst verkopen. Beide hebben een compleet andere aanpak.
De planning voor een goede website is zelfs zo belangrijk dat wij, wanneer we met een therapeut aan de slag gaan voor een nieuwe website, in een strategiesessie gaan kijken wat dit doel moet worden. Daarnaast ontvangt de therapeut een cursus van ons waarin ze kan ontdekken en voelen wat ze met haar praktijk doet, waarom ze dit doet en voor wie ze dit doet. Door dit helder te definiëren wordt het schrijven van teksten een stuk makkelijker en wordt de website dus ook een stuk beter!
Een goede planning en het stellen van doelen is dus erg belangrijk!
2. Welkom op mijn website
Wanneer je tijdens de planning goed hebt gekeken naar het doel van de website, zal dit waarschijnlijk al niet meer op je website staan. Toch wil ik dit punt er nog bij zetten.
Zoals ik in mijn artikel: “Welkom op mijn website, de website killer” al zei; het plaatsen van een welkomsttekst helpt de bezoeker op geen enkele manier. De bezoeker bepaalt in 3 seconden of de website die hij bezoekt hem helpt om zijn probleem op te lossen. Een welkomsttekst draagt hier niet aan bij. De tekst helpt de bezoeker dus niet om het doel te bereiken en schrikt dus alleen maar af.
Plaats dus liever een tekst bovenaan op de homepage waarin je direct het probleem van de bezoeker aanspreekt of direct de oplossing vertelt.
3. Website teksten staan vol met vaktermen
Veel therapeuten schrijven op hun website over de therapieën die ze beoefenen of over de opleidingen die ze hebben gevolgd. Ook worden er vaak vaktermen gebruikt die bij die therapie past. Omdat de bezoeker waarschijnlijk geen kennis heeft over de therapieën die jij aanbiedt, zal hij ook de vaktermen niet begrijpen en van je website vertrekken, daarom is dit ook een van de meest gemaakte fouten in websites.
Zorg ervoor dat de teksten op jouw website geschreven zijn voor de bezoeker en dat de taal ook aansluit bij jouw doelgroep. Hierdoor begrijpt hij wat je bedoelt en voelt hij zich ook door jou begrepen. Jij bent er voor hem.
4. Een website zonder doel
“Wat is het doel dat je wil bereiken met je website?” Dat is meestal een van de eerste vragen die ik stel wanneer ik een therapeut aan de telefoon heb, wanneer ze een nieuwe website wil. “Ik wil dat cliënten met kunnen vinden en ik wil ze kunnen informeren over mijn praktijk”. Wanneer dit ook de reden is dat jij een website hebt zal ik heel eerlijk zijn; Dan is jouw website zonder doel.
Een goede website is niet gemaakt om je cliënten te informeren. Een goede website is gemaakt om bezoekers aan te trekken en nieuwe cliënten te werven. Een goede website is een wervende website. Begeleid de bezoeker door jouw website heen en help hem om een oplossing te vinden voor zijn probleem. Of dit in de vorm van informatie of in de vorm van een dienst is maakt niet uit.
Bedenk hierbij dat, door jouw dienst aan die potentiële cliënt aan te bieden, je hem helpt om van zijn probleem af te komen. Je helpt je medemens door jouw website beter te maken en dus meer cliënten in je praktijk te krijgen. Voorkom dus deze veelgemaakte fouten op je website!
5. De dienst is niet af te nemen
We zien het maar al te vaak; een dienstenpagina vertelt de bezoeker alles over de dienst (helaas vaak met veel vaktermen) en onderaan de pagina is de dienst niet af te nemen!
Maak het de bezoeker zo makkelijk mogelijk om cliënt bij jou te worden. Dat is toch immers het idee van een praktijk? Om zoveel mogelijk mensen te helpen om van hun klachten af te komen? Zorg dat de bezoeker direct op de dienstenpagina contact kan opnemen of zelfs al een afspraak kan inplannen.
6. Bezoekers komen niet meer terug
Nadat de bezoeker in die eerste 3 seconden hopelijk heeft besloten dat hij langer op jouw website wil blijven, zal hij hier en daar wat informatie opzoeken. Wanneer hij dan uiteindelijk besluit om jouw website te verlaten is de kans bijna 100% dat hij nooit meer terugkomt. Dat zou natuurlijk zonde zijn.
Om ervoor te zorgen dat bezoekers wel terugkomen op je website kan je ze een gratis weggever aanbieden in ruil voor hun naam en e-mailadres. Hierdoor kan je ze vervolgens aan jouw praktijk binden en nog meer waarde bieden door ze jouw “nieuwsbrief” te sturen. Let wel op bij het versturen van je nieuwsbrief dat deze niet alleen gaat over jouw praktijk. In mijn artikel “Hoe maak ik een goede nieuwsbrief” vertel ik je hoe je een band kan opbouwen en verbinding kan creëren door het versturen van je nieuwsbrief.
7. Niet mobiel vriendelijk
Sinds eind 2015 is voor het eerst wereldwijd het aantal zoekopdrachten hoger geweest op mobiel dan op een desktop. Dit wil zeggen dat er, sinds het einde van 2015, maandelijks meer zoekopdrachten worden uitgevoerd op tablets en smartphones dan op computers.
Wanneer jouw website nieuw is geoptimaliseerd voor de mobiele gebruiker, zal deze waarschijnlijk nog binnen die eerste 3 seconden jouw website verlaten. Zorg er dus voor dat jouw website responsive (mobiel vriendelijk) is.
8. Langzame website
Een website die langzaam laad is funest. Een langzame website kan door een aantal punten komen, zoals bijvoorbeeld te grote afbeeldingen, trage servers of bijvoorbeeld verouderde systemen.
Afbeeldingen zijn, wanneer ze gemaakt zijn met een goede camera, van zichzelf vrij groot (een aantal MB). Niet qua resolutie, maar qua bestandsformaat. Zorg ervoor dat de afbeeldingen op je website maximaal een paar honderd KB zijn. Helemaal wanneer de bezoeker van jouw website op zijn mobiel aan het surfen is, kan het goed zijn dat door het mobiele internet jouw website erg langzaam laadt bij grote afbeeldingen. Op Foto’s voor Therapeuten delen wij foto’s die geoptimaliseerd zijn voor het web.
Ook de hosting is van belang. Ondanks dat het voor de server niet uitmaakt wat voor programma je gebruikt, kan je hosting, wanneer je bijvoorbeeld gebruik maakt van WordPress, wel ingesteld zijn voor een specifiek thema. Elk thema heeft namelijk zijn eigen benodigdheden. Zorg dat je website bouwer hier rekening mee houdt.
Daarnaast zijn er ook verschillende systemen om je website op te laten draaien. Niet elk systeem gaat goed met zijn tijd mee en zal dus ook niet optimaal werken. Dat brengt mij bij het volgende punt:
9. Ga niet met het verkeerde systeem aan de slag
Wanneer je opzoek gaat naar een goed systeem voor jouw website, zorg er dan voor dat je met het juiste systeem aan de slag gaat. Websites in systemen zoals wix.com of weebly.com zijn vaak niet goed te optimaliseren voor Google en missen vaak functionaliteiten die je helpen bij het aantrekken van cliënten. Daarnaast is het ook niet in elk website systeem mogelijk om zelf de website te beheren. Hierdoor ben je dus niet in staat om aanpassingen te maken en ben je altijd afhankelijk van de website bouwer. Het is ook belangrijk dat het systeem continu met de tijd mee gaat. Omdat het internet zo ontzettend snel ontwikkelt wil je natuurlijk dat jouw website optimaal blijft werken en dat je gebruik kan maken van de laatste functionaliteiten.
Wij raden altijd WordPress aan, zodat je een van deze fouten al kunt voorkomen. Wanneer WordPress goed wordt gebruikt, kan je jouw website goed laten toewerken naar het doel en kan je jouw website erg goed optimaliseren voor Google.
10. Structuur en navigatie
Om het de gebruiker zo makkelijk mogelijk te maken, is het van belang dat het menu, vooral op een desktop, altijd in beeld is. Hierdoor is het vanaf elke plek op een pagina mogelijk om door de website te navigeren. Ook moet de navigatie consequent zijn. Er is niets zo vervelend als dat de knoppen in een menubalk anders zijn op verschillende pagina’s. Hierdoor kan je niet makkelijk door de website navigeren en wordt de gebruiker gefrustreerd.
Op mobiel wil dit nog wel eens anders zijn. Omdat je op een mobiele telefoon een erg klein scherm hebt is het niet altijd handig om het menu in beeld te zetten, omdat dit waardevolle ruimte in beslag neemt. Plaats dan een knop, rechts onderin het scherm, waarmee de gebruiker weer helemaal naar boven kan schollen zodat hij weer makkelijk bij het menu terecht komt.
11. Teveel verschillende therapieën
Bied niet teveel therapieën en diensten aan. De bezoeker kent veel van de therapieën waarschijnlijk niet en hiermee leid je de bezoeker af waardoor hij niet meer weet wat hij moet kiezen. Daarnaast creëer je met veel verschillende diensten veel breedte maar weinig diepgang. Je zal, wanneer je meerdere therapieën geeft, waarschijnlijk ook geen expert in geen van allen zijn.
Uiteindelijk wil je cliënten van bepaalde klachten afhelpen en maakt hier niet uit welke therapie je daarvoor gebruikt. Creëer dus één dienst waarin jij de cliënt kan helpen naar de gewenste resultaten en voeg hier alle therapieën en methoden in samen. Jij biedt dan dus resultaten aan en geen therapieën.
12. Stop muziek op de website
Als er één ding verschrikkelijk is, dan is het wel muziek dat gaat afspelen wanneer je op de website komt. Ik heb (bijna) altijd zelf muziek aan staan wanneer ik aan het werk ben en kan me nergens erger aan storen dan muziek dat gaat afspelen als ik een website bezoek. Wat dan al helemaal erg is, is als ik die muziek dan ook nog eens niet uit kan zetten. Een bezoeker komt niet op jouw website om muziek te luisteren, een bezoeker komt op jouw website voor resultaat. Bewaar een fijn muziekje lekker voor in jouw praktijk en speel nooit, maar dan ook nooit muziek af op jouw website.
Tip: Spotify heeft een aantal afspeellijsten met fijne muziek voor tijdens het werk. Deze muziek is geselecteerd voor extra focus en is vaak erg kalm. Er zijn dan ook veel verschillende soorten. Wij vinden persoonlijk de piano afspeellijst heel prettig: https://open.spotify.com/user/spotify/playlist/63dDpdoVHvx5RkK87g4LKk
13. Maak je website niet zelf
Een van de meest gemaakte fouten op het gebied van het maken van een website, is het zelf maken hiervan. Een website bouwer maakt er niet voor niets zijn beroep van om websites te maken, net als dat jij van het helen van mensen jouw beroep hebt gemaakt. Wanneer je hier geen ervaring mee hebt, ga hier dan ook niet zelf mee aan de slag. Misschien “kost” het je minder geld, maar bedenk je goed dat, alle tijd die jij in jouw website steekt ook in het helpen van cliënten had kunnen steken. Het leren van het maken van een website kost erg veel tijd en het resultaat zal uiteindelijk nooit hetzelfde zijn als wanneer je wordt geholpen door een professional, die niet alleen verstand heeft van de techniek, maar ook verstand heeft van marketing.
Ga opzoek naar een website bouwer die je kan helpen om een goede basis neer te zetten. Zorg voor een goede planning en bouw de website zo op dat deze toe werkt naar één specifiek doel. Ook is het goed om te kijken of je wordt ondersteund in het schrijven van de teksten. Zonder teksten heeft jouw website immers geen inhoud.
#10 Structuur en navigatie: “[…] van belang dat het menu, vooral op een desktop, altijd in beeld is.”
Beetje jammer dat jullie eigen menu dan uit beeld verdwijnt als je klikt op “Website laten maken” en “Over ons”.
Hoi Jurgen, Als het goed is, is het menu gewoon aanwezig op de Over ons pagina (wanneer ik deze pagina bezoek dan zie ik hem in ieder geval). Wat de Website laten maken & eBook pagina betreft; we hebben hier het menu met opzet weggehaald omdat we op die pagina’s alle afleiding willen verwijderen van het doel van die pagina: het aanvragen van een offerte of eBook. Hierdoor blijft de focus van de lezer op de content en zal hij dus eerder dit doel bereiken. Zo kan je bijvoorbeeld ook zien dat wij de Social deelfunctie op die pagina’s hebben uitgeschakeld. Het weghalen van het menu op die pagina’s is dus geheel met opzet. Niet jammer, maar erg effectief 😉
Ik hoop dat ik het je zo duidelijk heb kunnen uitleggen, heel veel succes met het aantrekken van cliënten!
Groetjes,
Arthur