In dit artikel ga ik vertellen waar je allemaal aan moet denken bij het maken van een goede website en leg ik je uit hoe jij verbinding kan maken met de bezoeker van je website.
1. Een goede website is gemaakt voor de bezoeker
Een van de meest belangrijke punten van een goede website is dat deze gemaakt moet zijn voor de bezoeker. Jou website is niet voor jou of voor jouw diensten, jouw website moet draaien om de bezoeker, zijn of haar klachten en de oplossing hiervoor.
Spreek jouw doelgroep aan
Om de bezoeker van jouw website te kunnen aanspreken moet je eerst heel goed weten wie deze bezoeker is en wat hij verwacht te vinden. Daarom is het heel belangrijk dat je jouw doelgroep hebt bepaald. Wanneer je duidelijk weet voor wie jij aan het schrijven bent, wordt het veel makkelijk om te weten wat je moet schrijven.
Maak duidelijk waar jij voor staat
Zoals je misschien al weet, bepaalt een bezoeker binnen drie seconden of hij op jouw website blijft of dat hij/zij de oplossing voor zijn probleem ergens anders gaat zoeken. Daarom is het erg belangrijk dat je op elke pagina direct duidelijk maakt waar die pagina over gaat. plaats op jouw homepagina dus ook geen tekst zoals “Welkom op mijn website”, maar spreek de bezoeker direct aan. Benoem bijvoorbeeld direct het pijnpunt dat jij verhelpt of plaats direct een resultaat bovenaan.
Een goed voorbeeld is de website van Con Amore, een opleidingsinstituut voor Medische- en Psychosociale basiskennis (MBK & PSBK).
Ze spreken de bezoeker direct aan met de pijnpunten van de bezoeker. Het behalen van een MBK of PSBK diploma kan behoorlijk stressvol zijn en Con Amore geef direct groot weer dat je bij hun stressvrij je diploma kan behalen dankzij het unieke lesconcept.
De juiste uitstraling spreekt de bezoeker aan
Wanneer een website heel druk of bijvoorbeeld verouderd is, komt dit heel onprofessioneel over. Help de bezoeker door hem niet af te leiden met allerlei “versieringen” en zorg dat jouw website met de tijd mee gaat. Wanneer jouw website onverzorgd en verouderd is, steek je hier immers geen energie in en hecht je dus geen waarde aan jouw professionele uitstraling. Verzorg daarom de website van jouw praktijk net zo goed als dat je jouw praktijkruimte verzorgt. Maak deze af en toe “schoon” en vul deze aan met nieuwe, up-to-date informatie.
Een extreem voorbeeld van een website die veel afleiding heeft is LingsCars.com, een autoverhuur website die berucht is voor zijn extreme uitstraling.
Zoals je al kan zien weet je op deze website niet waar je op zou moeten klikken omdat alles wel klikbaar lijkt. Natuurlijk is dit een extreem voorbeeld, maar probeer echt rust te creëren met de uitstraling van jouw website!
De resultaten die een bezoeker zoekt
Dit is een punt dat we keer op keer vernoemen, omdat het zo belangrijk is; geef de bezoeker resultaat. De bezoeker is niet opzoek naar jouw therapie en hij is niet opzoek naar jouw praktijk. De kans is zelfs groot dat hij nog nooit heeft gehoord van de therapie die jij aanbiedt. Vertel daarom over de klachten die jij oplost en over de resultaten die jij biedt. Dit is niet alleen de pijn die jij oplost, maar het resultaat achter het resultaat. Wat gebeurt er met iemands leven wanneer jij die pijn wegneemt?
Op onze pagina: “Website laten maken voor jouw praktijk” hebben we daarom helemaal bovenaan in de ondertitel het resultaat achter het resultaat geplaatst.
“Wil jij een website die verbinding maakt en actief cliënten voor jou kan aantrekken?”
Het resultaat van het laten maken van een website is niet dat je een nieuwe website hebt, het resultaat is dat je verbinding maakt en daardoor actief cliënten kan gaan aantrekken.
Vervolgens plaatsen we ook nog eens de volgende punten direct in beeld:
- Zou het niet fijn zijn als je straks een website hebt die voor jou werkt?
- Die altijd bezig is om verbinding te maken met potentiële cliënten?
- Die de professionaliteit van jouw praktijk weergeeft?
- Die bezoekers omtovert in cliënten?
Hiermee vertellen we nog meer voordelen van een goed werkende website en vertellen we de bezoeker van de pagina wat er bereikt kan worden met een goede website.
2. Een goede website werkt toe naar een doel
Een goede website werkt altijd toe naar een doel. Veel websites die we tegenkomen beschrijven de therapie of geven misschien zelfs al wat resultaten, maar als je dan onderaan de pagina komt, kan je daar niets. Waarom heb jij een pagina voor jouw diensten? Om mensen te informeren? Ja natuurlijk, maar eigenlijk heb jij een diensten pagina omdat je graag wil dat mensen die dienst afnemen, toch?
Elke pagina heeft een doel
Een oplossing voor dit probleem wordt ook wel eens gegeven. Er wordt dan onderaan de pagina een tekst gezet als; “Kijk voor meer informatie op de tarieven pagina” of “Neem voor meer informatie contact op via de contact pagina”. Wanneer iemand op de pagina van jouw dienst is en hij is ervan overtuigd dat hij dat wil, zorg dan dat hij de dienst direct kan afnemen. Plaats daar direct een formulier of desnoods al een agenda waar hij direct zijn afspraak kan inplannen. Hierdoor maak je het de bezoeker zo makkelijk mogelijk om jouw dienst af te nemen.
Bedenk voordat je aan de slag gaat met jouw website dus goed wat het doel is van een pagina (onderwijzen, informeren, verkopen, etc.), zodat je de pagina hiervoor ook op de juiste manier kan inrichten. Zorg er dan ook voor dat de bezoeker in zo min mogelijk stappen dit doel bereikt.
Dit brengt mij bij het volgende punt:
Bij elke stap vallen er mensen af
En daarmee bedoel ik niet lichamelijk.. Bij elke stap die er op jouw website genomen moet worden om het einddoel te bereiken, vallen er mensen af. Hoe moeilijker de stap, hoe meer mensen er afvallen.
Om terug te komen op het “Kijk voor meer informatie op de tarieven pagina” stukje; iemand moet dus naar jouw tarieven pagina om daar vervolgens een overzicht te vinden van alle diensten die jij aanbiedt, terwijl iemand interesse heeft in maar één dienst.
Maak dus voor iedereen direct duidelijk wat de volgende stap is die zij moeten ondernemen en maak deze stap dan ook zo makkelijk mogelijk.
Oproepen tot actie
Mensen zijn op het internet echt ontzettend lui. Wanneer hen niet direct wordt verteld waar ze heen moeten om te vinden wat ze zoeken, verdwijnen ze weer van je website. Naast dat je direct resultaat moet geven, moet je de bezoeker dus ook door jouw website heen begeleiden.
Dit kan je doen door middel van Call-To-Actions, je roept de bezoeker hiermee op om actie te ondernemen. Dit kan je doen met tekst, afbeeldingen en knoppen. Hiermee stuur je de bezoeker naar de pagina waar jij hem wil hebben, maar nog belangrijker, hiermee stuur je de bezoeker naar de pagina waar hij wil zijn!
Een Call-To-Action hoeft overigens niet persé naar een pagina te gaan, het kan ook als volgt:
3. Een goede website heeft een impact
Wanneer jouw website teksten voor de bezoeker geschreven zijn, ben je al aardig op weg, maar om echt verbinding te creëren en een impact te maken op de bezoeker moet er nog aardig wat gebeuren. Een website die actief cliënten gaat aantrekken en verbinding maakt met de bezoeker heeft namelijk twee essentiële onderdelen: een blog en een inschrijfmogelijkheid voor de mailinglist.
Creëer vertrouwen en expertstatus
Het mooie van het schrijven van artikelen voor jouw blog is, dat jij al een impact kan hebben op het leven van de mensen om jou heen voordat ze daadwerkelijk cliënt bij je worden.
Hoe mooi zou het zijn als jij al mensen kon helpen om hun levenskwaliteit te verbeteren voordat ze cliënt bij jou worden? Dat is toch prachtig? Dat kan jij ook! Wanneer je artikelen deelt waarin je de vragen van jouw cliënten beantwoord creëer je hiermee vertrouwen en bouw je een expertstatus op.
Neem bijvoorbeeld onze blog; wij delen wekelijks artikelen waar jij als therapeut ontzettend veel aan hebt op het moment dat je graag meer cliënten wil aantrekken doormiddel van het internet. Hierin schrijven we dus nooit “reclame” voor onze diensten, maar delen we waardevolle informatie. Natuurlijk kan je wel diensten vermelden (zoals ik hierboven als voorbeeld heb gebruikt), maar dit is niet direct een verkoop.
Maak een community
Je kan de bezoekers van jouw website nog meer betrekken bij de onderwerpen waar je over schrijft, door ze de mogelijkheid te geven om een reactie achter te laten onder jouw artikelen. Hierdoor kan je een gesprek aangaan en bezoekers beter leren kennen. Je kan hierdoor hun vragen beantwoorden en een hechte community creëren op jouw website.
Gebruik hiervoor wel de juiste systemen zodat je niet ontzettend veel spam reacties op je website krijgt. In het artikel “Hoe begin ik aan een blog?” leer je alles over het opzetten van een goede blog en hoe je kan voorkomen dat je spam als reacties krijgt.
Maak verbinding met de bezoeker
Als iemand op jouw website is geweest, dan is de kans groot dat hij niet vanzelf weer terug komt. Ondanks dat je dit kan stimuleren door goede artikelen te schrijven, kan je bezoekers ook met iets anders stimuleren om vaker terug te komen. Dit kan je doen door mensen een Gratis Weggever te geven in ruil voor hun naam en e-mailadres. Een voorbeeld van een Gratis Weggever is bijvoorbeeld een eBook (hier een artikel hoe je een goed eBook kan maken).
Wanneer je eenmaal iemands e-mailadres hebt, kan je deze persoon mails versturen waarin je ze aanspoort om jouw nieuwste artikel te lezen. Houd er hierbij dan rekening mee dat, wanneer je iemand maar één keer in de maand mailt, hij jou de tweede maand waarschijnlijk alweer vergeten is en zich uitschrijft van jouw mailinglijst. Terwijl, wanneer jij iemand elke dag mailt, dit dan weer teveel is en iemand zich ook uitschrijft.
In mijn artikel van afgelopen week vertel ik hoe je een goede nieuwsbrief kan maken waarmee je die verbinding krijgt.
Ik vertel hierin onderanderen hoe je een goede nieuwsbrief maakt, hoe je meer inschrijvingen voor jouw nieuwsbrief krijgt, waarmee je jouw nieuwsbrief kan versturen, hoe je ervoor kan zorgen dat jouw artikel gelezen wordt, hoe je voorkomt dat mensen zich uitschrijven en hoe je meer cliënten uit jouw nieuwsbrief kan krijgen.
Als je er over nadenkt om te beginnen met een nieuwsbrief of er al af en toe een verstuurt dan raad ik je aan om dit artikel te lezen.
Ik wil leren hoe ik een goede nieuwsbrief kan maken!
4. Een goede website Is goed vindbaar
Hoe goed jouw website ook naar een doel toe werkt, wanneer jouw website niet gevonden wordt, heb je er niet zoveel aan. Zonder bezoekers krijg je immers ook geen nieuwe cliënten. Er zijn een paar punten waar je aan moet denken om jouw website goed vindbaar te maken.
Test de vindbaarheid van jouw website
Om te weten of je al gevonden wordt, kan je op Google eens opzoek gaan naar jezelf. Om dit te doen is het van belang dat je dit doet in een incognito venster van je browser. Wanneer je dit niet in een incognitovenster doet dan worden de resultaten op Google beïnvloed doordat je al eens op jouw website bent geweest. Google herinnert namelijk op welke pagina jij bent geweest zodat hij je ook makkelijker bezochte pagina’s nogmaals kan tonen.
Het openen van een incognitovenster kan op verschillende manieren.
- Een incognito venster openen in Internet Explorer doe je met: ctrl+shift+P
- Een incognito venster openen in Google Chrome doe je op Windows met ctrl+shift+N en op Mac met cmd+shift+N
- Een incognito venster openen in Safari doe je met: cmd+shift+N
- Voor andere browsers kun je zelf even opzoeken op Google hoe je het incognitovenster opent.
Typ vervolgens de resultaten in waar jij op gevonden wil worden. Denk er hierbij weer aan dat iemand niet op Google opzoek gaat naar de naam van jouw praktijk of therapie, maar naar de klacht die hij heeft of het resultaat dat hij wil bereiken.
Google Webmaster Tools
Wanneer je al een website hebt, dan kan je deze koppelen met de Google Webmaster Tools. Hierin kan je, onder het kopje “Zoekverkeer” een overzicht vinden van de woorden waar je nu al op wordt gevonden. Ook zie je hier bijvoorbeeld een overzicht van hoe vaak jij bent weergegeven op een bepaald keyword en hoeveel mensen er dan daadwerkelijk hebben geklikt op jouw link. Wanneer je vaak wordt weergegeven maar er klikken weinig mensen op jouw link, dan kan je ervoor kiezen om bijvoorbeeld de titel van die pagina aan te passen zodat hij meer aan spreekt.
Zoals je kan zien staan wij op de zoekterm Websites voor Therapeuten op de eerste positie en zijn we in de afgelopen 28 dagen 76 keer weergegeven, waarvan 50 mensen op onze link hebben geklikt. Dit geeft een Click Through Rate (CTR) van 65,79%. Dit wil zeggen dat bijna 66% van de mensen die op Websites voor Therapeuten zoekt, op onze link klikt.
Natuurlijk is het wel zo dat, zoals ik net al zei, eigenlijk niemand op de naam van jouw praktijk zoekt, tenzij je al behoorlijk wat naam voor jezelf hebt gemaakt.
In de onderstaande video kan je iets meer leren over de Webmaster Tools:
Hoe word ik beter gevonden?
Jouw website moet voor de bezoeker zijn, niet alleen om de bezoeker te geven wat hij wil, maar ook voor Google. Wanneer je namelijk gaat schrijven voor Google en alleen maar bezig bent met het verwerken van Keywords in de teksten, dan zijn jouw teksten niet meer natuurlijk. Google wil haar gebruiker de aller beste ervaring geven en wil dus ook dat de websites die ze weergeeft in de zoekresultaten dit ook doen. Een website tekst die helemaal vol staat met keywords doet dit waarschijnlijk niet.
Zorg er dus voor dat je natuurlijk schrijft en de bezoeker waarde geef. Je kan nog meer waarde aan jouw artikelen, maar ook aan je website pagina’s toevoegen, door verschillende media te gebruiken. Een goede website met een goede tekst is goed, maar een goede website met een goede tekst waar ook nog eens een video, afbeelding of bijvoorbeeld een geluidsbestand in staat is nog veel beter. Je biedt namelijk verschillende soorten content en geeft hiermee meer waarde aan de bezoeker. Deze video’s en dergelijke hoeven ook niet persé van jou te zijn, je mag gewoon videos van Youtube gebruiken op jouw website.
Denk er hierbij wel aan dat jouw website snel moet blijven. Als je bedenkt dat een bezoeker al in 3 seconden bepaald of een website voor hem geschikt is of niet, dan kan je je voorstellen dat hij niet 5 seconden wil wachten totdat één afbeelding is geladen. Ook videos zijn al snel vrij groot. Plaats videos dus op Youtube en zorg dan dat je deze in jouw website integreert.
Als je meer wil weten over het optimaliseren van jouw website zodat je beter gevonden wordt dan kan je het artikel “Hoe wordt ik beter gevonden op Google (SEO Tips)” lezen.
Een goede website om cliënten aan te trekken
Wanneer je de teksten op jouw website op de juiste manier schrijft zodat ze de bezoeker aanspreken, kan je ontzettend veel bereiken met je website. Je kan jouw website actief voor je laten werken en een verbinding maken door het inzetten van een blog en het versturen van jouw nieuwsbrief. Je kan al impact hebben op de mensen om je heen en ze al helpen om hun leven te verbeteren.
Dit werkt alleen wanneer jouw website toewerkt naar een doel èn goed gevonden wordt. Zonder bezoekers echter ook geen cliënten. Door middel van Social Media kan je nog meer bezoekers naar jouw website trekken en nog meer online bereik creëren. Wanneer je al deze punten in gedachten houdt bij het maken of verbeteren van jouw website, zal je al snel zien dat je meer bezoekers gaat aantrekken en meer cliënten krijgt.
Heel veel succes met jouw website, als je vragen hebt mag je die natuurlijk altijd onderaan deze pagina in een reactie sturen.
5. Een goede website heeft een integratie met Social Media
Om ervoor te zorgen dat jouw praktijk meer bekendheid krijgt is het verstandig om een koppeling te maken met jouw Social Media kanalen. Je kan mensen dan jouw pagina’s laten delen en je kan mensen bijvoorbeeld jouw Facebook pagina laten Liken of je Twitterprofiel laten volgen.
Delen maakt gelukkig
Wanneer je het mogelijk maakt om jouw pagina’s en artikelen te delen, zal je al snel zien dat je meer bezoekers op je website gaat krijgen. Als je waardevolle informatie weggeeft op jouw blog, zullen mensen dit uit zichzelf gaan delen op bijvoorbeeld Facebook of Twitter, omdat ze ervan overtuigd zijn dat jouw artikel ook andere mensen kan helpen.
Jij kan dit artikel bijvoorbeeld delen door op een van de onderstaande knoppen te drukken. Hierdoor plaats je een link op Social Media die andere mensen dan weer kunnen zien. Door dit mogelijk te maken zorg je ervoor dat meer mensen in aanraking komen met jouw praktijk en dus ook vaker jouw artikelen zullen gaan lezen en diensten bij jou zullen afnemen.
Liken en Volgen
Je kan de bezoekers van jouw website ook vragen om bijvoorbeeld jouw pagina op Facebook te Liken of om je te volgen op Twitter. Door hier knoppen voor op je website te plaatsen maak je de drempel erg laag om dit te doen en creëer je hiermee nog een plek en mogelijkheid om met jouw doelgroep in contact te komen.
Neem bijvoorbeeld het voorbeeld dat ik gebruikte om de oproep tot actie uit te leggen. Ik vertelde je wat je kon verwachten als je onze Facebook pagina Liked en ik gaf je de mogelijkheid om dit te doen. Hierdoor is de stap veel kleiner om op de Like knop te drukken dan wanneer je ons moet opzoeken op Facebook zelf.