Selecteer een pagina

Als je een eigen praktijk hebt dan betalen jouw cliënten jou eigenlijk altijd per uur of misschien wel per sessie. Na die sessie plan je hopelijk een vervolg sessie in en daarna ontvang je de volgende cliënt. Jouw tarief is over het algemeen vergelijkbaar met andere therapeuten en je houdt bij jouw prijs rekening met het gedeelte dat vergoed wordt door de verzekeraar.

Helaas is het zo dat iedereen gebonden is aan een maximum aantal uren per week. Als traditionele therapeut heb jij dan ook een maximum aantal cliënten dat je kan helpen en dus ook een een limiet aan wat je kan verdienen.

Als je vol zit, zit je vol.

Je kan namelijk maar 1 cliënt per sessie helpen. Stel jouw therapie duurt 1,5 uur en je begint om 08:00 (erg vroeg hoor!) dan kan je als nog maar 3 a 4 cliënten per dag helpen. Je moet namelijk ook nog aantekeningen verwerken, planning maken, tussendoor je praktijk opruimen, etc. Verder wil je door studeren en wat vooral belangrijk is, nieuwe cliënten aantrekken. Als je elke dag vol zit komt dit neer op dat je maximaal 64 cliënten per maand kan helpen: Jouw financiële plafond.

Urenfabriek

Natuurlijk wil je een volle praktijk hebben, hier werk je dan ook hard voor. 64 cliënten per maand is toch best wel een mooi streven. Maar hoe zit het dan met tijden waarin het niet zo druk is? Zomervakantie bijvoorbeeld?

Wanneer een cliënt van zijn klacht af is dan stop hij met zijn therapie bij jou. Hopelijk verwijst hij nog iemand door maar dan houdt het op. Wat als er een aantal cliënten tegelijk klaar zijn bij jou? Dan heb je opeens zeeën van tijd terwijl je soms zelfs mensen moet afwijzen omdat je het te druk hebt.

Jij kunt alleen meer gaan verdienen als je harder gaat werken, maar je werkt al zo hard! Daarnaast is het ook zo dat als je niet werkt, dat je ook geen inkomen hebt. In feite ben jij dus een loonslaaf van jouw eigen praktijk en niet een business owner!

Ontstijg uurtje factuurtje, gebruik deze 7 efficiënte manieren om meer cliënten te helpen!

Gelukkig zijn er een aantal manieren waardoor jij meer dan 1 cliënt tegelijk kan helpen.

1. Wervende Website

Wanneer jij een wervende website hebt zal deze altijd voor jou werken. Zelfs als jij met een cliënt bezig bent zal jouw website door werken en kunnen prospects (potentiële cliënten) zich inschrijven op jouw mailinglist waardoor jij met hen in contact komt, daarnaast kunnen ze ook diensten bij jou afnemen.

2. Werk met groepen

Niet elke dienst kan in groepen worden aangeboden maar er zijn altijd variaties mogelijk op die dienst die het mogelijk maken om in een groep te werken. Het werken in groepen heeft dan ook veel voordelen. Cliënten leren namelijk ook veel van elkaar en de band die ze opbouwen kan ze ondersteunen in het helende proces.

Als je 1 cliënt helpt dan vraag je daar misschien €1200 voor een traject van 10 sessies. Dat is dus €120 euro per sessie. Als je met een groep werkt dan kan je daar misschien maar €80 voor vragen en dat is dus €800 voor 10 sessies. Maar je werkt dan in een groep van misschien wel 8 mensen. 8*€800 is €6400 in 10 sessies.

3. Productiviseren

Naast het aanbieden van jouw gewone therapie kan jij jouw diensten vaak ook opsplitsen. Om dit zo goed mogelijk uit te leggen zal ik een voorbeeld geven:

Een therapeut die graag kinderen met gescheiden ouders helpt kan werken met:

  • Het kind.
  • De ouders.
  • De ouders en het kind.
  • Een groepje kinderen waardoor ze onderling een band krijgen.
  • Scholen waar leraren een door haar ontwikkelde speciale les kunnen geven.
  • Scholen waar ze een handleiding voor de docenten kan maken.
  • Andere therapeuten om zo een pakket aan te bieden aan kind en ouders.

Daarnaast zou je ook nog een boek kunnen schrijven dat je dan weer on- en offline kan verkopen.

Wanneer jij jouw dienst als een product gaat zien dat je op verschillende manieren in meerdere vormen gaat aanbieden dan wordt het ook schaalbaar. Dit noemen wij productiviceren.

4. Traject

Wanneer heb jij voor het laatste iemand in 1 sessie van zijn klacht af geholpen? Juist, dat gebeurd bijna nooit. Maar waarom verkoop jij dan nog steeds 1 uur of 1 sessie? Wanneer jij jouw dienst in een traject van sessies verkoopt heb jij ook zekerheid van een inkomen. De cliënt wilt toch van zijn klacht af? Dat kan, in  een traject van 10 sessies.

Betalen cliënten bij jou nog steeds achteraf? Waarom betalen ze niet van te voren, net als bij de supermarkt, daar kan je toch ook niet 3 maanden later betalen? Zelfs jouw dienst kan je omtoveren tot een product. Je hebt bepaalde ingrediënten en die zorgen voor een bepaald resultaat. Verkoop dit in een pakket en factureer (in ieder geval een deel) vooraf zodat je zekerheid krijgt.

5. Community

Wanneer jij jouw doelgroep betrekt bij wat je doet zullen ze je gaan steunen. Jouw doelgroep is een groep mensen die zich interesseren in wat jij doet en daar ook geld voor over hebben. Als je nauw contact met hen hebt dan weet je precies wat zij nodig hebben en weet je ook wanneer ze dat nodig hebben. Hierdoor kan je een vaste stroom van cliënten creëren die op jou zitten te wachten.

6. Online verkopen

Wij kennen het maar al te goed, ruim een uur onderweg (inclusief file) naar een klant. Daar hebben wij ons verhaal verteld als reactie op de wensen van de klant en daarna weer ruim een uur onderweg naar huis. We mochten een offerte opmaken (wat ook nogal wat tijd kost) en dat deden we dus ook. Na een aantal weken een follow up gedaan, de klant ging toch niet akkoord en liet door een neefje een “website” bouwen.

Website staat tussen aanhalingstekens omdat neefjes over het algemeen geen idee hebben waar ze mee bezig zijn en dus ook NOOIT een succesvolle wervende website kunnen afleveren. Jouw neefje kan toch ook niet jouw therapie geven? Daar heb je professionals voor.

Maar goed, die klant niet binnen gehaald en ontzettend veel tijd (en dus geld) verspild. Wij zien nu in dat dit niet de manier van werken is die wij willen, jij toch ook niet?

Jij als therapeut hoeft natuurlijk niet uren in de auto te zitten om naar de cliënt toe te gaan maar hebt wel vaak veel gedoe om nieuwe cliënten binnen te halen. Deze uren vallen nog steeds onder die ene betaalde sessie en je bent in feite uren aan het ruilen voor geld. Hierdoor kan je dus niet groeien.

Het online aanbieden van jouw dienst bied alle vrijheid van de wereld. Letterlijk, je kan over de hele wereld jouw therapie geven, ook al is jouw doelgroep Nederlands. En ik hoor je al denken “mijn therapie is gebaseerd op een persoonlijk band met de cliënt”. Klopt! En toch kan jij jouw diensten online gaan aanbieden.

7. Passief inkomen

Hoe fijn zou het zijn als jij inkomsten krijgt terwijl jij met de kinderen op stap bent, een cliënt pro-deo helpt omdat hij jouw therapie echt niet kan betalen of zelfs als je op vakantie bent? Dat kan, wanneer jij een passief inkomen gaat opbouwen. Dit is inkomen dat je ontvangt voor een dienst of product waar jij eenmalig moeite voor hebt gedaan. Klinkt misschien gek maar het kan echt, zelfs als Somatisch Therapeut. Wanneer jij bijvoorbeeld een massage therapeut bent dan kan jij bijvoorbeeld:

  • Een video training opnemen die cliënten in staat stelt om een soepelere rug te krijgen.
  • Een boek schrijven over de positieve invloeden van massage therapie
  • Etc.

Deze punten kan je dan aanbieden via de website en keer op keer verkopen waardoor jij een passief inkomen ontvangt.

Hoe zou het zijn als het voor jou niet uit maakt of er zich 1 of 100 nieuwe cliënten inschrijven?

Denk eens na over hoe jij jouw praktijk zou kunnen opschalen en wat jij aan diensten en producten zou kunnen aanbieden om meerdere inkomsten te genereren met jouw praktijk?

Hoe wordt jij business owner van jouw praktijk en ontsnap je aan de positie van loonslaaf. Hoe ontstijg jij uurtje factuurtje waardoor jij liefdevol in jouw praktijk kan gaan werken zonder uren in te wisselen voor geld?

Laat het ons weten in een reactie onderaan de pagina.

Blijf groeien met jouw praktijk

Aanstaande dinsdag geven wij een online training over “Hét stappenplan om cliënten aan te trekken via jouw website”. Hier kun jij je helemaal gratis voor aanmelden!

Wil jij dus meer bereiken met je website?