Empathisch, ja. Ik durf te zeggen dat ik empathisch ben. In al mijn jaren als HR Consultant en Coach kreeg ik dit gelukkig ook vaak te horen. En toch.. Bij bepaalde mensen voelde ik volstrekt empathisch aan dat mijn gesprekspartner iets anders van mij vroeg dan ik liet zien. Dat ik iemand onderweg ergens een beetje kwijtraakte of in ieder geval effectiever kon zijn in mijn communicatie. Frustrerend voor iemand die graag echt persoonlijk contact maakt en noodzakelijk om doeltreffend te coachen en trainen. Je kunt je vak nog zo goed verstaan, maar uiteindelijk is effectieve communicatie met alle type cliënten de basis voor een goed resultaat.

Hoe kon ik de communicatie met deze voor mij moeilijke cliënten beter laten verlopen?
Alle studies, assessments en trainingen ten spijt, ging ik nog steeds vooral uit van wat IK dacht dat de ander prettig zou vinden. Vooral bij cliënten die erg gereserveerd, taxerend overkwamen, ging ik vooral meer van hetzelfde doen. Het zoeken naar afstemming kostte me meer energie dan ik wilde toegeven. In bijna alle gevallen lukte het me uiteindelijk om verbinding te krijgen, maar niet zonder dat ik ’s avonds in bed nog lag te overdenken of ik nu de juiste dingen had gezegd. Het maakte dat mijn aandacht teveel bij mij was in plaats van bij de cliënt. En eerlijk gezegd was ik me dit niet eens echt bewust.

Tot het inzicht of zal ik zeggen `Insight’ onverwacht langs kwam.
Het trainingsbureau waar ik voor werkte vroeg of ik kennis wilde maken met Insights Discovery®, een systeem dat op een snelle en betrouwbare manier onze psychologische voorkeuren in kaart brengt en door middel van zelfinzicht en inzicht in anderen, de effectiviteit van onze communicatie bevordert door verschillen sneller te herkennen, te waarderen en te benutten.

Het systeem is gebaseerd op de psychologie van Carl G. Jung die als uitgangspunt hanteert dat ieder mens uniek is, maar tevens bepaalde bewustzijnsinstellingen en voorkeuren heeft, die je terugziet in je gedrag en communicatie. Insights Discovery® heeft dit mechanisme omgezet in een kleurentaal.
Iedereen heeft alle vier de kleuren in zich. De combinatie van de kleuren geeft je jouw unieke persoonlijkheid. De kleuren refereren aan gedragsvoorkeuren die bepalen hoe je reageert, denkt en handelt. Noem het: je meest natuurlijke zelf.

De voorkeurskleuren van Insights Discovery worden gemeten door een gemakkelijk in te vullen online vragenlijst die uiterst betrouwbaar en statistisch gevalideerd is.
Zo ontstaat een uitvoerig persoonlijk profielrapport dat helemaal over jou gaat en dat je inzicht geeft in jouw psychologische voorkeuren en je wijze van beslissen en communiceren. Ook laat het zien in welke mate je investeert in je kwaliteiten en je minder ontwikkelde kanten.
Hierdoor daagt het Insights Discovery® Profiel je enerzijds uit om te stretchen op minder ontwikkelde kanten en stimuleert het daarnaast om te groeien vanuit kracht.
Op basis van het profiel en zelfinzicht wordt vervolgens de relatie gelegd naar het herkennen van en afstemmen op mensen met andere voorkeuren.

Ik was verbaasd of beter gezegd verbijsterd over wat er allemaal uit mijn persoonlijke Insights Discovery® Profiel naar voren kwam. Ik herkende mezelf volledig en wist wat me te doen stond.

De kennismaking en het profiel bleken dus een schot in de roos. Zo aansprekend, diepgaand en toch eenvoudig dat ik besloot om een accreditatie tot Insights Discovery® practitioner te behalen.

Insights Discovery® bleek al jaren te worden toegepast in het corporate bedrijfsleven om mensen effectiever en positiever met elkaar te laten samenwerken. Volledig aan mij voorbij gegaan; een corporate omgeving was ook al even geleden..
Het bleek ook steeds vaker bij coaching en begeleiding te worden ingezet om het zelfinzicht van cliënten verder te vergroten en hun communicatie te versterken. Ik kon het dus direct toepassen in mijn coachpraktijk. ‘Wat goed’, maar dacht ik direct: ‘Die inzichten gelden ook voor ons als begeleiders!’

En zo werd mijn idee geboren. Specifieke Insights Discovery® trainingen voor trainers, coaches en therapeuten. Zodat zij zichzelf en hun kracht kennen, effectiever met (potentiële) cliënten leren communiceren en behandelingen nog beter en prettiger verlopen. Met als positief bijeffect dat ook het contact met collega’s/vakgenoten, partners, kinderen en vrienden makkelijker wordt.

Na mijn accreditatie ben ik direct actief aan de slag gegaan. De behoefte was en is groot en het voelt nog steeds alsof ik een groot geheim mag delen. Een reis naar binnen. Jezelf opnieuw leren kennen, anderen herkennen en het contact versterken. Zo inspirerend.

Inmiddels trainen we met een klein, gepassioneerd team. Omdat we de groepen die we trainen klein houden, tot maximaal 12 personen, blijft het heel persoonlijk.
Je leert veel over jezelf en van elkaar (vakgenoten) en krijgt alle ruimte om nieuw gedrag te oefenen. Aan het einde van een trainingsdag ben ik nog altijd heel blij. Mijn geheim is dan ook het geheim van de ander geworden. En hij of zij zal nooit meer hetzelfde naar mensen kijken!

Speciaal voor de therapeuten die Arthur en Joas, van Websites voor Therapeuten, volgen hebben wij een aanbieding afgesproken, waarbij je maar liefst 25% korting krijgt op de training.
Deze aanbieding is geldig tot juni 2017 en er zijn per trainingsdag slechts 12 plekken beschikbaar. Lijkt het jou interessant om te bekijken wat Insights Discovery® voor jou kan betekenen, bekijk dan deze pagina voor meer informatie.

Mocht je na het lezen van de pagina nog vragen hebben, dan kun je dit aangeven in het contactformulier. Wij nemen dan eerst contact met je op voor een vrijblijvend gesprek, zodat we kunnen bespreken of de training iets voor je is, alvorens je je inschrijft.