Selecteer een pagina

Holistische gezondheidszorg, de zorg van de toekomst

28 feb, 2020Stralende Praktijk

Arthur Jansen

Holistische gezondheidszorg, waarin reguliere en complementaire zorg samenwerken, zou de toekomst van de zorg kunnen zijn, maar hoe gaan we dat samen voor elkaar krijgen?

Complementaire geneeswijze wordt nu vaak gezien als zweverig of spiritueel. Het is inderdaad zo, dat in veel verschillende therapieën het woord “Chakra” of “Aura” gebruikt wordt en dat is niet gek. Het grote verschil tussen reguliere en complementaire geneeskunde zit hem namelijk in het feit dat de reguliere genezers kijken naar de klacht en hier een oplossing voor zoeken (bijvoorbeeld in de vorm van medicijnen). Complementaire genezers daarentegen gaan op zoek naar de oorzaak van het probleem en gaan er vaak vanuit dat de klachten veroorzaakt en gemanipuleerd kunnen worden door de psyche van de cliënt.

Doktoren verhelpen dus op dit moment de klacht zelf, maar zorgen niet dat de oorzaak verholpen wordt, waardoor de klacht terug kan komen. Wanneer meerdere patiënten van één arts last hebben van hun darmen dan zal de arts vaak alle patiënten dezelfde medicatie voorschrijven en de klacht dus (tijdelijk) onderdrukken. Dat terwijl de oorzaak van alle patiënten hoogst waarschijnlijk verschillend is.

Vanuit de reguliere geneeskunde wordt dan ook vaak gezegd dat de alternatieve geneeskunde niet werkt. Als er dan iemand geneest dan komt dat vanuit een placebo effect of er wordt helemaal niet op gereageerd. Het placebo effect is, zoals je waarschijnlijk wel weet, het fenomeen dat klachten kunnen verdwijnen, omdat de cliënt een “nep-medicijn” heeft gekregen waardoor de cliënt denkt dat hij iets heeft gekregen dat werkt.

Ook al werkt jouw therapie met een placebo effect, dan betekent dit dus alsnog dat de klacht is verholpen (en waarschijnlijk ook de oorzaak) zonder dat je daarvoor medicijnen hoeft te slikken. De cliënt is toch genezen? Dat is wat je uiteindelijk wilt bereiken.

Bovendien wordt er gezegd dat als een arts goed naar de patiënt luistert, de bloeddruk opmeet, een paar testen doet, en daarna zegt dat hij zich geen zorgen hoeft te maken, dat de patiënt zich dan vaak al een stuk beter voelt. Een placebo effect dus. Nu is het de kunst om als therapeut de volwassene in dit hele spel te zijn en te streven naar een samenwerking tussen regulier en alternatief.

Holistische gezondheidszorg

Wanneer je als therapeut naar de oorzaak van een probleem kijkt, dan kan je het probleem daadwerkelijk oplossen en in de toekomst dus ook voorkomen. Een hele andere aanpak dan de gemiddelde huisarts. Toch is de complementaire geneeskunde geen vervanging van reguliere geneeskunde.

In mijn artikel; Als complementaire geneeskunde regulier zou zijn, schrijf ik over hoe het zou zijn als de complementaire geneeskunde regulier zou zijn en de reguliere geneeskunde alternatief. Dit is een fijne gedachte, maar eigenlijk is dit niet het eindresultaat waar we heen willen. Een holistische gezondheidszorg is namelijk een veel mooier doel om naartoe te werken; complementaire en reguliere geneeskunde hand in hand. Om dit te bereiken heb jij als complementaire genezer toch nog wel een hoop werk aan de winkel! Zoals arts, filosoof en medische basiskennis docent Albert Jansen erg mooi zei:

“Als huisartsen de stralende sterren van ons gezondheidsuniversum zijn, dan zijn therapeuten in vergelijking daarmee tot nu toe onbetekenende asteroïden, klompjes therapeutische materie die in stilte en in het donker hun werk doen.

Is dat erg? In stilte en in het donker: ja, dat is erg!

Albert beschrijft in zijn artikel “Liefdesbrief aan de huisarts” hoe je als therapeut kan communiceren met huisartsen zodat jij jouw cliënten het beste kan helpen. Hierdoor kan jij jezelf daadwerkelijk gaan neerzetten als een ware zorg-professional en een van de stralende sterren van de gezondheidszorg worden.

Door als een zorg-professional te communiceren met de rest van de zorg-verleners kan jij de eerste stap zetten naar een echte samenwerking, een holistische gezondheidszorg. Zoals Albert ook beschrijft: “Het consult bij een huisarts duurt 7 tot 10 minuten, bij jou is dat toch minimaal een half uur, soms een uur of nog aanzienlijk langer. Hierdoor heb jij veel meer gelegenheid om iemand te leren kennen en te observeren. Patiënten kijken minder tegen therapeuten op dan tegen hun huisarts, en delen daardoor gemakkelijker hun gedachten, gevoelens en wensen met jou. Jouw observaties en informatie die je over iemand krijgt zijn dus van onschatbare waarde! Hou die niet voor jezelf, maar deel die!

Wanneer jij na een consult met jouw cliënt een goed medisch dossier opbouwt, dan kun je goed bijhouden wat jouw bevindingen zijn en wat de voortgang van de cliënt is. Hierin kun je dan ook bevindingen verwerken die jij misschien niet met jouw therapie kunt oplossen. Deel deze bevindingen met de cliënt en geef hem een rapport mee zodat hij deze aan zijn huisarts kan geven. Hierdoor laat jij zien dat je geeft om het welzijn van jouw cliënten en dat je verstand van zaken hebt.

Om een holistische gezondheidszorg te realiseren zal jij als therapeut de touwtjes in handen moeten nemen en laten zien dat jij er bent voor jouw cliënten en dat jij open staat voor een samenwerking. Wie weet, als jij mensen naar de huisarts doorstuurt, dan ziet hij misschien wel jouw uitzonderlijke kunde en stuurt hij ook cliënten naar jou door.

Kortom, een holistische gezondheidszorg zal voort moeten komen vanuit een liefde voor de zorg, daar moeten we samen aan werken, wat ga jij doen om naar een holistische gezondheidszorg toe te werken? Laat het ons weten in het reactieformulier onderaan deze pagina zodat we samen therapeuten kunnen inspireren!

Blijf groeien met jouw praktijk

Aanstaande dinsdag geven wij een online training over “Hét stappenplan om cliënten aan te trekken via jouw website”. Hier kun jij je helemaal gratis voor aanmelden!

Wil jij dus meer bereiken met je website?