Wat als je GEEN STEUN hebt van je partner (of omgeving)?
Het ondernemerschap is een hele persoonlijke reis. Het is vallen en opstaan, vooral in het begin. Als therapeut ga je constant uit je comfortzone en ben je voortdurend bezig om je niet door je beperkende overtuigingen je laten leiden. Steun van je partner is daarbij cruciaal.
Je partner kan je op verschillende manieren steunen. Hij of zij kan je mentaal steunen; achter je staan en je motiveren om door te gaan, ook al vindt hij of zij het zelf spannend. Daarnaast kan hij of zij je letterlijk steunen door bijvoorbeeld op de kinderen te passen, het huishouden van je over te nemen als jij net een workshop achter de rug hebt, of juist meegaan naar je training omdat dat voor jou zo belangrijk is.
Voordat je verder leest, is het goed om jezelf de volgende vragen te stellen:
- In hoeverre voel ik me gesteund door mijn omgeving?
- Hoe belangrijk is het voor me om me gesteund te voelen?
- Wie steunt me wel en hoe dan?
- Waar zou ik nog wel meer steun kunnen gebruiken?
- Wat gebeurt er als ik me niet gesteund voel?
Voel jij je gesteund door je omgeving?
Ja?
Geweldig! Wees er dankbaar voor en probeer anderen te supporten waar je kunt, want het is voor hen ook zo belangrijk om gesteund te worden en omringd te zijn met positieve mensen!
Nee?
Lees dan hieronder de dingen die je kunt doen.
1. Besteed geen aandacht aan mensen die je energie kosten
“Stay away from negative people, they have a problem for every solution.”
Er zijn 3 soorten mensen:
- Supporters
- Neutrale mensen
- Negatieve mensen
De negatieve mensen gaan je niet vooruit helpen, maar kosten je energie. Wij geloven dat alles energie is. Je hebt maar een beperkte hoeveelheid tijd en energie. Als je energie en tijd steekt in mensen en dingen die je niet vooruit helpen, heb je geen tijd om het in positieve mensen en dingen te steken. Als je een aantal “energieslurpers” in je omgeving hebt, probeer dan eens om ze zo min mogelijk aandacht te geven en te gaan focussen op andere, positievere mensen (supporters). Dit kan een moeilijk proces zijn, omdat het mensen zijn die dicht bij je staan, zoals bijvoorbeeld je partner of je familie. Probeer eens om je energie te verplaatsen en je minder druk te maken om hun mening. Ze bedoelen het niet verkeerd, zij doen ook alleen maar hun best.
2. Verzamel mensen om je heen die verder zijn dan jijzelf
“Surround yourself with people who lift you higher.”
Verzamel mensen om je heen met een positieve mindset, mensen die al wat verder zijn dan jij, waar je van kunt leren. Misschien andere ondernemers, die jou mee omhoog kunnen trekken. Een valkuil kan zijn dat je je onzeker kunt voelen wanneer je met deze mensen omgaat, maar vaak kun je juist heel veel van hen leren en kunnen ze je ook inspireren om verder te komen.
3. Stel grenzen en vertel wat je nodig hebt
“Nothing haunts us like the things we don’t say.”
Het kan zijn dat je partner niet zo optimistisch is als je zou willen, maar soms mag je ook je grenzen stellen. Als jij net een nieuw idee hebt verzonnen en de ander veegt hem meteen onder de tafel, dan is dat niet fijn en dat mag je best aangeven. Je kunt daar bijvoorbeeld afspraken over maken door te vragen of diegene zijn doemscenario’s nog voor zich wil houden tot een ander moment. Als je vertelt wat je nodig hebt, kan die ander daar ook beter op inspelen.
4. Ga masterminden met gelijkgestemden
“Alone we can do so little, together we can do so much more.”
Het is belangrijk om je te omringen met mensen die al verder zijn dan jij, maar het is ook super fijn om te kunnen sparren met collega’s die even ver zijn als jij en in hetzelfde schuitje zitten. Het kan leuk zijn om een mastermindgroep of intervisiegroep op te richten, of om regelmatig met een collega te bellen bijvoorbeeld. Je kunt dan voor elkaar de stok achter de deur zijn, en je kunt ook je verhaal kwijt.
5. Werk aan jezelf
“Your largest fear carries your greatest growth.”
Afwijzing is nooit fijn. Het is nooit leuk als iemand niet zo enthousiast reageert als je gehoopt had, maar je eigen mindset is hierbij misschien wel het allerbelangrijkste. Wat gebeurt er met jou als iemand zegt “zou je dat nou wel doen?”. Ga je dan helemaal door het lint? Geef je de moed meteen op? Of kun je inzien dat die ander ook zijn eigen rugzak heeft en zijn eigen angsten, en herpak je jezelf en ga je door? Jouw reactie op de ander zegt vaak meer over jezelf dan over de ander. Het gaat allemaal over hoe jij het zelf interpreteert. Alles is neutraal, tot we er zelf een oordeel opplakken, zelf bepalen we of iets “leuk” of “niet leuk” is. Er is bovendien altijd een reden waarom jij reageert zoals je reageert. Het kan zijn dat je vroeger veel gekwetst bent en je daarom erg onzeker voelt. Blijf dus aan jezelf werken, zodat je oude stukken kunt verwerken, meer zelfvertrouwen krijgt en meer in jezelf gaat geloven.
6. Leg je verhaal uit
“If you are working on something exciting that you really care about, you don’t have to be pushed. The vision pulls you.”
Het kan zijn dat anderen niet achter je bedrijf staan, omdat ze niet goed weten wat je precies doet en wat de resultaten zijn die je met mensen bereikt. Je kunt je vast voorstellen dat het moeilijk is om in iets te geloven, wat jij eigenlijk maar vaag vindt. Communiceer dus regelmatig en vertel je verhaal, zodat diegene ook echt betrokken is.
7. Kijk naar de beperkende overtuigingen van jezelf
“In any given moment we have two options: to step forward into growth or to step into safety.”
“Mijn partner steunt me niet”. Dit is een “makkelijke gedachte”. Is dat wel echt zo? Vaak zijn er kleine dingetjes, die we niet zien, maar die wel gedaan worden. We willen graag gezien worden, maar zien soms niet hoe erg anderen hun best doen. Misschien heeft je partner laatst nog voor je gekookt, de was opgehangen, geld gegeven voor een nieuwe training, de boodschappen gedaan, je een compliment gegeven, de kinderen opgehaald van school. Kijk eens naar wat diegene wél doet en wees daar dankbaar voor.
8. Onderzoek de beperkende overtuigingen van de ander
“The first duty of love is to listen.”
De mensen in je omgeving zijn ook maar mensen. Zij hebben ook hun eigen rugzak vol met beperkende overtuigingen en angsten. Het kan zomaar zijn dat je partner het je ontzettend gunt om een cursus te gaan volgen, maar stiekem wel bang is dat er te weinig geld overblijft aan het einde van de maand of dat je niet genoeg tijd voor hem of haar zult hebben. Of dat hij of zij zelf altijd geleerd heeft om stabiliteit, veiligheid en controle in te bouwen in zijn leven, terwijl jij nu juist een sprong in het diepe gaat maken. Misschien vindt diegene het stiekem wel geweldig dat jij je droom volgt, en zou hij/zij dat het liefste ook willen maar kan dat niet, omdat er niet genoeg inkomsten zijn. Probeer het gesprek eens eerlijk en open aan te gaan en onderzoek waarom de ander handelt zoals hij handelt. Dit kan heel veel nieuwe inzichten geven en ook zorgen voor meer compassie van beide kanten.
Samen werken aan de relatie
Een relatie kan niet groeien zonder dat je er energie in stopt. Waar twee mensen in een relatie zitten, moeten er twee mensen werken. Als je geen steun ervaart van je omgeving, is het dus goed om zowel aan jezelf te werken als aan de relatie waar jullie samen inzitten. Probeer 100% verantwoordelijkheid te nemen voor jouw bedrijf en laat het niet afhangen van de ander. Wat ons heel erg helpt, is om steeds weer terug naar binnen te keren en te kijken wat er nou daadwerkelijk gebeurt als iemand niet de steun geeft die we verwacht hadden.
Hoe ga jij om met de verschillende meningen van mensen in je omgeving?
Wij zijn heel benieuwd hoe jij omgaat met de meningen van jouw partner, familie, vrienden en collega’s. Laat het hieronder weten in de comments, zodat jij ons en anderen kunt inspireren.
Blijf groeien als persoon, maar ook zakelijk
Een stabiele persoonlijk basis is belangrijk voor jou als persoon, maar een goede basis is ook belangrijk voor jouw praktijk. Keer eens terug naar de kern van jou als mens, zodat je duidelijker kunt communiceren waar jij voor staat.
Creeer een solide basis voor jouw praktijk met onze online training: ‘De basis voor jouw praktijk’.
Prachtig blogartikel en heel herkenbaar. Dank jullie wel!
Wat een mooi artikel Ilaria. Hieruit blijkt maar weer wat een aanwinst jij bent, met jouw kennis en ervaring, voor het team van Websites voor Therapeuten.
Prachtig artikel! Ik had laatst ook weer niet in de gaten hoeveel manieren er zijn waarop iemand je kan steunen. Punt 7 is een hele goeie tip voor mij op dit moment.
Mooi artikel! Besef nu zelf ook, ondanks het gevoel dat mijn omgeving niet achter mij staat en het maar raar vind wat ik allemaal doe, dat er toch wel wat gebeurt om het mij makkelijker te maken mijn plannen te verwezenlijken. Maar het blijft lastig. .
Hee Helga,
Wat jammer dat het niet echt begrepen wordt. Kun je wel aan iemand kwijt waar je mee loopt?
Eventueel kun je dat natuurlijk ook goed in de Premium community doen natuurlijk.
Succes!
Leuke blog! Ik prijs mezelf gelukkig dat ik mij behoorlijk gesteund voel door mijn partner, dochter en vrienden.
Voor wat betreft mijn familie is dat anders. Mijn vader (ook ondernemer) kan nogal eens de druk op voeren door te roepen dat het toch niks wordt want ik ben al zo lang bezig (2 jaar). De ene keer kan ik daar beter mee omgaan dan de ander. Ik weet dat dit zijn eigen ongeduld is, en tegelijk raakt het mij ook in mijn ongeduld. Goeie tip om de volgende keer aan te geven dat ik mij niet gesteund vol in mijn ondernemerschap als hij weer zoiets roept.
Hee Yolanda,
Wat gaaf om te horen dat je zo gesteund wordt door jouw naasten. Het is helemaal niet gek hoor om al 2 jaar bezig te zijn. De meeste ondernemingen hebben zo’n 3 jaar nodig om winstgevend te worden. Nu je echt bezig bent om jezelf te ontwikkelen als ondernemer zal je er best wat vaart in kunnen brengen 🙂 Vraag hem de volgende keer om hulp wanneer hij kritiek heeft, wat zou hij doen in jouw positie? Succes verder en we spreken elkaar snel weer!
Hele mooie blog. Ik ben het er helemaal mee eens. Ikzelf ben omringd met supporters, neutrale mensen en jammer genoeg ook negatieve mensen. Punt 6 is voor mij momenteel meest van toepassing. Passie is mijn grootste drijfveer en dat krijgt voorrang. De negativiteit rondom je verdwijnt dan vanzelf want ze zien dat je gedreven je gangetje gaat.
Wat leuk om te horen dat dit artikel je wat tips heeft kunnen geven. Passie is gelukkig een hele grote drijfveer, het is dan ook belangrijk om te kijken naar waar je naartoe wilt en welke stappen je moet zetten om daar te komen.
Heel veel succes met jouw praktijk Ann!