Selecteer een pagina
Een van de meest gestelde vragen van therapeuten die wij spreken is: Hoe word ik beter gevonden op Google of Hoe komt mijn website hoger in Google. Het antwoord op deze vragen is: “Met SEO, of wel Search Engine Optimization”. Zoekmachine optimalisatie dus, maar ja, dat zegt natuurlijk niemand iets. Je weet namelijk nog steeds niet wat dat inhoud dus daar moeten we maar eens verandering in brengen.

Hoe word ik beter gevonden op Google

First of all, SEO is niet iets dat je “even” kan doorvoeren. Het is, nadat je eenmaal een goede basis hebt opgezet, wel iets waar je uiteindelijk vrij snel resultaten mee kan behalen. Maar wat is Zoekmachine optimalisatie nou eigenlijk? Zoekmachine optimalisatie gaat om het verbeteren van jouw website zodat je hoger in Google zal worden weergegeven waardoor je meer potentiële cliënten kennis kan laten maken met jouw dienst.

Door jouw website “SEO proof” te maken zal je dus hoger in Google haar organische resultaten worden weergegeven.

Ik ga je in dit bericht uitleggen hoe je door de volgende punten al een hele sterke fundering kan maken voor jouw SEO:
N

Paginatitels

N

Meta-tags

N

Hyperlinks

N

URLs

N

Website teksten

Paginatitels

De pagina titel (ook wel de H1) is de belangrijkste en makkelijkste plek om te beginnen met Zoekmachine optimalisatie. Wanneer jij hier de woorden die het belangrijkste voor die pagina zijn in plaatst zal je al snel makkelijker gevonden worden. Ga eens na wat jouw potentiële cliënt in zou typen in Google om die specifieke pagina te vinden. Waarschijnlijk is dat niet de naam van jouw therapie maar het resultaat dat hij wil behalen. Wanneer ik dit artikel als voorbeeld neem dat is de naam van dit artikel: Hoe word ik beter gevonden op Google, terwijl de dienst eigenlijk Search Engine Optimization is.

Er zijn een aantal redenen waarom paginatitels belangrijk zijn voor de positie van je website in de zoekresultaten:

  • De titel verteld de bezoeker wat hij kan gaan verwachten wanneer hij de pagina bezoekt
  • De paginatitel is zichtbaar in de zoekresultaten
  • De paginatitel wordt opgeslagen in de favorietenlijst wanneer een bezoeker de website als favoriet bewaart
  • Paginatitels bepalen voor een belangrijk deel de waarde van je website en daarmee de positie in de zoekresultaten

Om jouw paginatitel zo goed mogelijk te maken kan je kijken naar de volgende tips:

  • Maak in de titel direct duidelijk wat bezoekers op die pagina kunnen verwachten
  • Gebruik voor de titel drie tot tien woorden
  • Plaats belangrijke zoekwoorden zo dicht mogelijk vooraan
  • Verwerk niet meer dan drie zoekwoorden in de titel
  • Vermijd stopwoorden in de titel
  • Gebruik de naam van de website niet in de titel

Metatags

Er zijn altijd twee soorten meta-tags op jouw website. De meta-keywords en de meta-discription, dit is beide meta-data. Wikipedia beschrijft metatags als volgt: “Metatags zijn bedoeld om (niet normaal zichtbare) informatie op te nemen over de inhoud van een website of een webpagina. Hiertoe wordt in de code van de pagina eerst een aanduiding opgenomen van het soort informatie, en daarna de informatie zelf. Die laatste kan beschrijvend van aard zijn, of kan een opsomming van trefwoorden bevatten” Meta-tags zijn dus kleine stukjes tekst in de code van je website.

  • De keywords zijn steekwoorden die je aan je tekst toevoegt, waaruit blijkt waar de pagina over gaat. Ze zijn vaak niet zichtbaar voor bezoekers, maar des te meer voor zoekmachines. Vergeet ze daarom niet toe te voegen!
  • De description tag wordt vaak weergegeven onder de titel in de zoekresultaten; je kunt bezoekers ermee vertellen wat ze op de pagina kunnen vinden en ze daarmee stimuleren door te klikken naar je website

Titeltag meta url

Voor de metatags kan je het volgende in acht nemen:

  • Maak de omschrijving van de pagina in de description tag maximaal 140 tekens.
  • Verwerk maximaal vijf zoekwoorden in de description tag.
  • Scheid keywords in de keywords tag door komma’s.

Ook de afbeeldingen kan jij metadata meegeven:

  • Voorzie afbeeldingen van een alt-tag met zoekwoorden. Deze alternatieve tekst wordt weergegeven wanneer mensen afbeeldingen in webpagina’s uitgeschakeld hebben. Daarnaast kunnen zoekmachines hierdoor de afbeeldingen beter indexeren.
  • Maak de bestandsnamen van afbeeldingen volgens de titel van de afbeelding. Upload nooit foto’s zoals img_123648.jpg

Hyperlinks

Hyperlinks, ook wel links, zijn stukjes code die je gebruikt om pagina’s te bezoeken, zoals bijvoorbeeld bij het menu van een website. Met hyperlinks kan je dus van de ene pagina naar de andere surfen. Hyperlinks worden ook door de crawlers (kleine internet spinnetjes) van Google gebruikt om jouw website te indexeren. De crawlers volgen alle links op jouw site waardoor ze de hele website kunnen bekijken. Een link wordt dan door die crawler gezien als een stem voor die pagina. Wanneer er heel veel interne en externe links naar een pagina wijzen dan zal het namelijk wel een goede pagina zijn omdat er veel over gesproken wordt. Voor zoekmachine optimalisatie, maar ook voor gebruiksvriendelijkheid kan je aan het volgende denken:

  • Doelgerichte links: maak duidelijk aan de gebruiker wat hij kan verwachten als hij op de link klikt. Gebruik dus ook geen “Klik hier” links.
  • Zorg dat je niet teveel links in je tekst plaatst. Dit zorgt ervoor dat gebruikers de pagina sneller kunnen scannen en beoordelen op relevantie.
  • Maak links herkenbaar. Wanneer links altijd dezelfde kleur hebben en onderstreept zijn dan wordt het duidelijk voor de gebruiker wat links zijn.

URL’s

Het adres van jouw pagina, de URL, kan ook zoekwoorden bevatten. Alhoewel dit in de laatste jaren steeds minder belangrijk is geworden voor Google, helpen natuurlijk alle kleine beetjes. Ook is een duidelijke URL gebruiksvriendelijk voor de bezoekers van jouw website.

Pagina url

Het is dus belangrijk om de URL van je webpagina’s betekenisvol te maken. Gebruik daarvoor bijvoorbeeld de titel van de pagina of de naam van jouw blog artikel. Ook is het goed om in jouw URL’s de categorie te verwerken van de blog artikels. Hierdoor creëer je waarde aan die categorie en kan je dus ook daarop gevonden worden. Het vermelden van de categorie in jouw URL’s moet moet in de achterkant van jouw website worden ingesteld. Vraag aan jouw website beheerder of hij je hierbij kan helpen wanneer je dit niet zelf kan.

Wanneer je gebruik maakt van WordPress (wat wij ten zeerste aanraden) kan je jouw links als volgt instellen: In de linker menubalk selecteer je Instellingen -> Permalinks -> Aangepaste structuur en de structuur is dan /%category%/%postname%/.

Aangepaste permalink structuur

 

Website teksten

Ook de teksten op jouw website zijn natuurlijk naast de paginatitels, de metatags, de hyperlinks en de URL, de belangrijkste onderdelen van zoekmachine optimalisatie. De belangrijkste tip hiervan is:

Schrijf jouw teksten altijd voor de lezer en nooit voor de zoekmachine!

Hiermee bedoel ik dat jouw website dus op een vloeiende manier moet lopen en dat hij niet compleet is vol gepropt met de door jou gekozen zoekwoorden. Houdt er op he internet rekening mee dat:

  • Mensen teksten scannen om te beoordelen op bruikbaarheid en hebben weinig tijd en zin om langere teksten te lezen.
  • Ook de teksten op jouw website worden geïndexeerd door zoekmachines. Een ideale plaats dus om zoekwoorden in te verwerken.

Een aantal tips om webteksten te optimaliseren en een betere vindbaarheid van je website te krijgen:

  • Plaats zoekwoorden zoveel mogelijk aan het begin van een pagina, alinea of zin.
  • Maak de zoekwoorden eenmalig in dik gedrukt waardoor ze nog beter opvallen (ook voor Google)
  • Gebruik niet te veel zoekwoorden. Hierdoor lezen teksten onprettig en komen ze ongeloofwaardig over. Zoekmachines zijn ontzettend slim en hebben dus door wanneer teksten alleen maar gericht zijn op SEO. Uiteindelijk bepaalt je bezoeker hoe waardevol je website is.
  • Maak alinea’s met duidelijke titels. Lezers scannen vaak de titels om te zien waar de pagina over gaat. In de titels kan je ook weer de belangrijkste zoekwoorden plaatsen.
  • Maak bij langere teksten (3000 woorden) eerst een korte samenvatting. Hiermee kan je mensen overhalen om verder te lezen. Natuurlijk kan je hier ook een aantal zoekwoorden in verwerken.
  • Gebruik voor opsommingen of instructies een (on)genummerde lijst zoals ik hier gebruik. Hierdoor kan je makkelijker de inhoud onthouden.
  • Zorg voor een goede verhouding tussen de lengte van een tekst en het aantal zoekwoorden wat daarin voorkomt. Meer tekst vraagt om meer zoekwoorden.
Wanneer jij gestructureerd met jouw website omgaat en de bovenstaande punten met terugwerkende kracht in al jouw pagina’s en artikelen gaat verwerken zal je zien dat je al snel makkelijker gevonden gaat worden op Google. Wanneer je naar jezelf opzoek gaat in Google houdt er dan wel rekening mee dat jouw browser ook jouw zoek gegevens en bezochte pagina’s opslaat en die dus eerder hoger weergeeft. Wanneer je jezelf gaat zoeken zorg dan dat je dit in een incognito venster doet.

Heb jij vragen over SEO voor jouw website? Laat dan onderaan de pagina een reactie achter!

Blijf groeien met jouw praktijk

Aanstaande dinsdag geven wij een online training over “Hét stappenplan om cliënten aan te trekken via jouw website”. Hier kun jij je helemaal gratis voor aanmelden!

Wil jij dus meer bereiken met je website?