Selecteer een pagina

Ben jij al aan het bloggen voor jouw praktijk maar heb je het gevoel dat jouw berichten niet gelezen worden? Dat zou toch zonde zijn. Met een goede basis kan je ervoor zorgen dat jouw blog beter gevonden wordt en verhoog je ook nog eens de gebruiksvriendelijkheid! Door categorieën en tags vooraf op te stellen kan je deze fundering creëren en zal je beter gevonden worden.

Categorieën en Tags in een blog, hoe gebruik ik ze?

Wij leren al onze klanten dat ze moeten gaan bloggen. Waarom? Omdat het een van de meest effectieve manieren is om bezoekers naar je website te krijgen en cliënten aan te trekken!

Voordat ik verder ga zal ik eerst een paar termen uitleggen om het bericht wat duidelijker te maken. Een blog is een pagina met artikelen, een soort dagboek. De artikelen op zo’n blog worden posts genoemd.

Vaak heb je als therapeut ontzettend veel om over te vertellen en zal het schrijven van een post, na wat inspiratie en ervaring in het schrijven opgedaan te hebben, vrijwel vanzelf gaan. Als je dan klaar bent met schrijven en je hebt een mooie afbeelding toegevoegd, dan wil je het post natuurlijk gaan publiceren. Toch heb je misschien wel het gevoel dat je nog iets bent vergeten.

Je moet nog een Categorie selecteren voordat je jouw blog plaatst en als je dan toch bezig bent dan kan gelijk ook wel wat Tags invullen.

Maar wat voor categorie moet ik eigenlijk gebruiken? Deze blog valt niet echt onder een van de andere categorieën, dan maar onder diversen?

Door op deze manier met categorieën en tags om te gaan mis je een hele hoop voordelen. Wanneer je jouw blog goed voorbereid opzet, met de juiste tags en categorieën, kan dit een enorme boost geven aan de SEO (zoekmachine optimalisatie). Ook wordt de tijd dat een bezoeker gemiddeld op jouw pagina zit veel langer en de ervaring van de bezoeker wordt beter doordat er makkelijker door de website genavigeerd kan worden.

Waarom zijn categorieën en tags zo belangrijk?

Categorieën en tags werden in het begin van de 21ste eeuw toegevoegd door WordPress en andere blog software. Het werd namelijk tijd om van de oude vertrouwde “Web log” chronologische volgorde af te stappen. Er werd teveel content gepubliceerd om nog bij te kunnen houden en er was structuur nodig om lezers meer opties te geven voor het browsen ervan.

Ze geven namelijk niet alleen meer structuur aan de website maar zorgen er ook voor dat lezers gemakkelijk andere relevante posts kunnen vinden. Met gerelateerde berichten kan je lezers informeren over andere posts op jouw website en kunnen ze andere posts vinden in dezelfde categorie. Hierdoor vindt de bezoeker gemakkelijk relevante berichten zonder dat ze telkens terug te moeten gaan naar de blogpagina.

Beter gevonden worden op Google.

Het hoofddoel van categorieën en tags is het helpen van de lezer bij het navigeren, maar als je ze op de juiste manier gebruikt dan kan het ook een boost geven aan de SEO van jouw blog. Je zal dus beter gevonden worden op Google.

De Interne links (wat categorieën en tags eigenlijk zijn) helpen de zoekmachine crawlers (kleine “spinnetjes” die het web afzoeken) bij het navigeren en ontdekken van de inhoud van de website. Deze links kunnen ze volgen zodat er geen “geïsoleerde” pagina’s zijn die niet worden geïndexeerd door de zoekmachine. De naam van de categorieën en tags geeft de zoekmachine ook een idee over welke onderwerpen jouw website gaat, waardoor je beter vindbaar bent op die zoekwoorden (ook wel keywords genoemd).

Al die interne links werken ook weer stimulerend voor de rest van de website. Als je een erg populaire post hebt waar ook andere websites naartoe linken, dan kunnen categorieën en tags bezoekers gemakkelijk doorsturen naar gerelateerde berichten, waardoor de website in zijn geheel weer beter op zoekmachines zal komen te staan.

Wat is het verschil tussen een categorie en tag?

Het is dus goed voor de website om categorieën en tags te gebruiken, maar wat is eigenlijk het verschil tussen een tag en een categorie? Soms is het moeilijk om te bepalen of iets een tag of categorie is en veel blogs gebruiken ze zelfs op dezelfde manier.

Om het verschil duidelijk te maken kan je een blog bekijken als meerdere series boeken. Je kunt 1 serie zien als een categorie en de losse boeken als blogposts. De tags zouden dan bijvoorbeeld de hoofdstukken uit het boek zijn. Voorbeeld: Een serie boeken over facetten van een bedrijf met als categorieën: Marketing, Sales, Boekhouding etc. De tags kunnen dan bijvoorbeeld zijn: Internet marketing, btw aangifte, verkopen, telefoongesprekken etc. Een tag kan dus heel breed worden ingezet.

Een categorie is dus echt een onderwerp en tags zijn onderdelen die weer vallen onder dat onderwerp (subonderwerpen).

Hoe gebruik ik categorieën en tags

Nu je weet wat het doel is, komt nu het belangrijkste punt, hoe gebruik je ze zo goed mogelijk?

Categorieën:

  • Denk goed na over de onderwerpen die jouw blog gaat beschrijven en wat de lezer als onderwerpen verwacht in de posts die je daarop gaat doen. Het is mogelijk om later categorieën toe te voegen maar het is wel lastig om de structuur van jouw website om te gooien. TIP: weet je niet zeker welke categorieën je moet gebruiken? Maak een mindmap om alle onderwerpen en subgroepen te visualiseren.
  • Maak de categorieën zo dat al jouw posts bij tenminste een categorie horen. In WordPress wordt een ongecategoriseerde post onder “Geen categorie” geplaatst. Dat zou toch zonde zijn.
  • Het is ook mogelijk om subcategorieën te maken. Wanneer je erg gecompliceerde hiërarchien krijgt is dit wellicht een goede keuze.
  • Gebruik duidelijke, beschrijvende namen. Een bezoeker die nog nooit op jouw blog is geweest moet ook gelijk weten wat voor posts hij kan verwachten wanneer hij op een bepaalde categorie klikt.
  • Schrijf categorieën in hoofdletters. Het is vrij gangbaar om categorieën in hoofdletters te plaatsen. Hierdoor kunnen bezoekers makkelijk zien dat het categorieën zijn.
  • Gebruik niet meer dan een categorie tegelijk. Wanneer een lezer op een categorie klikt wil hij niet dezelfde posts zien als wanneer hij op een andere categorie klikt. Dit kan verwarrend werken.
  • Gebruik niet teveel categorieën op jouw blog. Als je elke keer dat je een blog schrijft een nieuwe categorie moet toevoegen dan moet je misschien jouw categorieën opnieuw indelen. Houd het tussen aantal categorieën tussen de 5 en 7.
  • Gebruik geen categorie waar je in de toekomst niet meer over zal schrijven. Wanneer je over een onderwerp gaat schrijven waar je in de toekomst niet meer over zal schrijven dan kan je de berichten aan elkaar kopellen met tags en het onderverdelen onder de bestaande categorieën

Tags:

  • Gebruik tags letterlijk. Het is geen samenvatting van de hele post maar beslaat een klein gedeelte van de inhoud. Als je iets niet in meer dan een post kan toepassen dan is het waarschijnlijk een tag.
  • Speels. Tags mogen wat speelser zijn, zinnetjes of bijvoorbeeld quotes. Zolang ze hun doel vervullen van het aan elkaar koppelen van posts en het helpen met navigeren is het voldoende.
  • Gebruik beschrijvende tags. Bijvoorbeeld voor een webshop die tassen verkoopt is de tag “bruine leren tas” beter dan “tas”.
  • Schrijf niet in hoofdletters. Tags hoeven niet volledig in hoofdletters, dit is bestemd voor de categorieën. Hierdoor houdt je het overzicht voor de lezer.
  • Gebruik niet teveel tags per post; 2-3 tags is voldoende. Zorg ervoor dat je in al jouw posts ongeveer evenveel tags gebruikt. Houd er dan ook rekening mee dat elke tag die je aanmaakt een pagina creëert met alle posts met die tag. Wanneer je veel tags hebt die maar 2 of 3 posts aan elkaar linkt dan is het misschien de moeite waard om een aantal tags samen te voegen.

Blijf groeien met jouw praktijk

Aanstaande dinsdag geven wij een online training over “Hét stappenplan om cliënten aan te trekken via jouw website”. Hier kun jij je helemaal gratis voor aanmelden!

Wil jij dus meer bereiken met je website?