Selecteer een pagina

Een mailinglist? Is e-mail marketing niet dood? Nee! Sterker nog; e-mail marketing is nog nooit zo levend geweest. Elke succesvolle wervende website vraagt je tegenwoordig om een e-mailadres maar waarom is e-mail dan zo belangrijk?

Het antwoord is heel simpel. Om contact te maken met de mensen die jij zo graag wilt helpen. Iedereen heeft tegenwoordig een e-mailadres en checkt zijn mail meerdere malen per dag. mensen met een smart phone krijgen hun e-mail zelfs 24/7 binnen. Het is dus een persoonlijke, directe en betrouwbare manier om met mensen in contact te komen.

“Maar Social Media is toch het medium van de toekomst?”, ja en nee. Heel erg veel mensen gebruiken Social Media zoals Facebook, maar het is ontzettend moeilijk en tijdrovend om daar mensen persoonlijk op te benaderen.

Natuurlijk is Social Media belangrijk om in te zetten als kanaal om jouw praktijk aan het publiek te laten zien. Het is alleen niet de manier om mensen persoonlijk te benaderen.

Wat is er dan zo goed aan e-mail marketing?

Omdat elke online marketeer zegt dat e-mail marketing hèt middel is dat je moet gebruiken is dat natuurlijk nog een reden dat jij dat ook zou moeten doen. Waarom dan wel? Omdat mensen zich inschrijven op jouw mailinglist met een specifieke reden: ze zijn oprecht geïnteresseerd in jou en jouw praktijk. Dit betekent ook dat de kans groter is dat ze interactie hebben met de e-mails die je naar ze stuurt want e-mail is:

 • Persoonlijk

Je leest e-mails niet op een publieke pagina, je ontvangen een bericht dat aan jou is gericht met informatie die jij graag wilt ontvangen. Hierdoor kan je een band opbouwen en vertrouwen creëren. Er wordt dus een een hechte community gecreëerd van mensen die oprecht in jou geïnteresseerd zijn.

 • Doelbewust

Om een e-mail te ontvangen moet jij je inschrijven en de inschrijving bevestigen. Dat is best wel veel moeite. Die moeite doe je alleen omdat je oprecht geïnteresseerd bent in de Gratis Weggever en waarschijnlijk ook in de verdere informatie die je zal ontvangen via de mail. Dit maakt de kans dat jij interactie hebt met de e-mail best wel groot waardoor jij weer eerder op de website terug zal komen.

 • Betrouwbaar

Om de Gratis Weggever te ontvangen moeten mensen zich inschrijven met echte gegevens. Dit betekent dat jij mensen direct kan benaderen op een plek waar zij meerdere malen per dag kijken. Altijd fijn natuurlijk.

Kortom, je kan verbinding maken met prospects (potentiële cliënten) door ze te sturen wat zij willen ontvangen. Hierdoor bouw je vertrouwen op en kan je jouw doelgroep echt leren kennen.

Wat heb je nodig

Het is dus wel duidelijk dat een goede mailinglist niet kan ontbreken als succesvolle zorgprofessional. Voor het maken van een mailinglist wil je natuurlijk niet handmatig een Excel bestand bij moeten houden, daarom zijn er E-mail Automation Responders. Twee van de bekendste zijn AWeber en Mailchimp. In het algemeen zijn er twee thema’s die vaak besproken worden: dat je een e-mail platform nodig hebt om je mailinglist te laten groeien en een constant debat over welke van de twee diensten je nou eigelijk moet gebruiken.

Omdat dit een vrij groot onderwerp is het ik een aparte blog geschreven waarin ik de twee giganten vergelijk. Lees de blog door op de onderstaande afbeelding te klikken:

E-mailmarketing als therapeut, wat gebruik je daarvoor

Maar hoe maak ik een goede nieuwsbrief?

Tegenwoordig versturen ontzettend veel mensen een nieuwsbrief. Hoe kan je er nou voor zorgen dat jouw nieuwsbrief ook echt wordt gelezen? Nog beter: hoe zorg je ervoor dat mensen interactie hebben met jouw mail?

 • Waardevolle inhoud

Niemand zit te wachten op een e-mail vol reclame. Zorg er dan ook voor dat je zeker voor 80% aan waardevolle informatie weggeeft zodat je vertrouwen opbouwt. Laat deze informatie aansluiten op jouw diensten of hier bijvoorbeeld complementair aan zijn zodat ze zien wat de waarde is van jouw dienst.

 • Overzichtelijk

Zorg dat de nieuwsbrief makkelijk te lezen is op elk beeld formaat. Gebruik titels en subtitels en voeg vooral ook afbeeldingen toe zodat de nieuwsbrief aantrekkelijk is om te lezen. Door kleuren te gebruiken kan je ook gemakkelijk producten laten uitspringen.

 • Gebruiksvriendelijk

Wanneer het te lang duurt om de nieuwsbrief te openen zullen mensen al snel afhaken. Gebruik daarom alleen afbeeldingen die geoptimaliseerd zijn voor het web en zorg dat deze direct in het e-mail programma te lezen is.

 • Geen taalfouten

Taalfouten zijn natuurlijk ontzettend slordig. Je komt minder geloofwaardig over en bent misschien wel minder goed te begrijpen. Controleer daarom altijd op spelling.

 • Goede titel

Een goede titel is erg belangrijk, helemaal wanneer dit ook het onderwerp van de mail is. Met een verkeerde titel beland jouw mail misschien wel direct in de prullenbak en dat zou zonde zijn van het het werk. Een goede titel is uitnodigend en spreekt de doelgroep aan op de pijnpunten waarvoor hij in eerste instantie bij jou terecht is gekomen.

 • Afmelden is mogelijk

Het hebben van een afmeld functie is wettelijk verplicht. Wanneer jij een programma zoals Mailchimp of AWeber gebruikt zit dit vaak standaard onder aan jouw e-mail. Hierdoor kunnen mensen zich desgewenst weer afmelden voor jouw lijst.

 • Contact informatie

Ook het verschaffen van contact informatie is tegenwoordig wettelijk verplicht. Dat is maar goed ook, want stel je voor dat mensen geen contact met jou op zouden kunnen nemen?

 • Constant versturen

Het is niet persé nodig dat je elke week een e-mail verstuurd, maar verstuur in ieder geval op een contante basis. Bijvoorbeeld elke maand of elk kwartaal. Hierdoor creëer je een bepaald verwachtingspatroon waar mensen aan gewend raken. Verstuur ook niet te vaak e-mails want dan vinden cliënten het misschien vervelend en zullen zij zich uitschrijven. Wees aan de andere kant ook niet te zuinig in het versturen van e-mail anders vergeten mensen jou misschien wel!

 • De juiste uitstraling

Een nieuwsbrief hoort natuurlijk niet bij jou wanneer hij niet in stijl is met al jouw andere on- en offline uitingen. Maak al jouw nieuwsbrieven dus in één bepaalde uitstraling en maak dit bijvoorbeeld in stijl met jouw website.

Samenvatting

Het maakt niet uit in welke tak jij zit als therapeut, je moet er altijd alles aan doen om community op te bouwen. Hierdoor leren prospect jou kennen en krijg je de kans om vertrouwen op te bouwen. Hoe fijn zou het zijn als jij geïnteresseerde cliënten goed zou kunnen leren kennen? Natuurlijk, het antwoord is: Heel fijn! Want jij kan ze gaan helpen met hun problemen door ze te leren kennen.

Wil je leren hoe jij kan gaan beginnen met het bouwen van jouw mailinglist? Lees dan mijn blog: Liefdevol cliënten aantrekken met jouw nieuwsbrief.

Wij helpen je graag verder met jou website, heb je vragen? Stel ze dan gerust hieronder in de reacties.

Blijf groeien met jouw praktijk

Aanstaande dinsdag geven wij een online training over “Hét stappenplan om cliënten aan te trekken via jouw website”. Hier kun jij je helemaal gratis voor aanmelden!

Wil jij dus meer bereiken met je website?