Selecteer een pagina
In ons eerdere artikel hebben we je geleerd hoe je een goede nieuwsbrief maakt en hoe je een verbinding kunt creëren met jouw potentiële cliënten. Nu is het belangrijk om te weten waar je op moet letten bij een goede e-mailmarketing strategie zodat je het op de juiste manier kan inzetten. In dit artikel leer ik je hoe je kunt zorgen dat meer mensen zich inschrijven op jouw e-maillijst terwijl het jou minder tijd kosten en je handelt volgens de juiste wetgeving.

 

Hoe zorg je dat meer mensen zich inschrijven?

 

Lage drempel voor inschrijving

Een goede e-mailmarketing strategie? Die heb je pas als mensen zich inschrijven. In slechts enkele seconden moeten mensen zich kunnen inschrijven voor jouw e-maillijst. Het is daarom het makkelijkste als zij hiervoor simpelweg een formulier kunnen invullen op je website. Zij kunnen dat ter plekke doen. Soms zie ik bij therapeuten staan “wil je je inschrijven op mijn nieuwsbrief, stuur me dan een mail met al jouw gegevens naar ….”. Grote kans dat ze denken “ah, dat doe ik straks wel” en dat zijn ze dan compleet vergeten. Diegene moet extra stappen ondernemen en dit maakt dat de drempel hoger is dan bij een inschrijfformulier op je website. Over het algemeen zijn mensen erg lui online, dus als ze het idee hebben dat het hen teveel moeite kost, dan doen ze het niet. Daarnaast ziet een inschrijfformulier er vele malen professioneler uit. 
Het liefste wil je natuurlijk zoveel mogelijk contactgegevens verzamelen, dus naam, e-mailadres, woonadres, verjaardag etc. Want met die informatie kan je weer een leuke marketingactie opzetten in de toekomst. Maar doe dit niet bij je nieuwsbrief. Het is voor veel mensen een kennismaking met jou en je praktijk. Als je op een feestje kennismaakt met iemand, vraag je toch ook niet meteen om iemand zijn geboortedatum, adres en telefoonnummer? Naam en e-mailadres zijn de enige velden die je nodig hebt bij jouw inschrijfformulier voor je mailinglist.

Aantrekkelijk voor je doelgroep

Als jij een grote e-maillijst wil opbouwen, dan wil je niet dat de hele wereld zich inschrijft voor jouw nieuwsbrief, maar alleen mensen uit jouw doelgroep. Mocht je nog geen doelgroep gekozen hebben, lees hier waarom wij aanraden om het wel te doen. Je kan jouw doelgroep stimuleren om zich in te schrijven door te focussen op een van de problemen die zij willen oplossen of door te focussen op hun verlangens. Dus zet er bijvoorbeeld bij “wil jij tips ontvangen voor meer zelfvertrouwen? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief en ontvang maandelijks tips!” of “wil jij nooit meer over je eigen grenzen heen gaan? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief en ontvang maandelijks tips!”

 

Hoe zorg je dat het je minder tijd kost en je je aan de wet houdt?

Gebruik een professioneel mailprogramma

Een professioneel mailprogramma zorgt voor automatisering van het hele proces. Misschien zie je er tegenop om een programma te gebruiken, omdat je nog niet weet hoe het werkt en omdat je niet zo technisch denkt te zijn, maar het levert je heel veel voordelen op.

Tegenwoordig kun je prachtige mails maken zonder dat je technisch hoeft te zijn. Het werkt als het ware net als een tekstverwerker. Je plaatst je tekst, past het lettertype aan, zet er een foto in en kiest de kleur van je achtergrond. Dan heb je al een prachtige nieuwsbrief!

Met een e-mailprogramma kun je bovendien nog veel meer. Je kunt automatisch e-mails versturen als iemand zich inschrijft, wat ervoor zorgt dat jij handmatig niets meer hoeft te doen. Als iemand zich inschrijft op jouw lijst, hoef jij diegene niet handmatig in een bestandje te zetten. Dit gaat geheel automatisch.

Een e-mailsysteem is bovendien niet zo duur als je misschien denkt. Sommige programma’s zijn gratis, maar missen vaak een aantal functies die je wel wilt hebben. Het systeem dat wij gebruiken, ActiveCampaign, wat naast een e-mailmarketingsysteem ook een CRM systeem is waar je al je cliënt-data in kunt plaatsen, kun je al aanschaffen vanaf 9 euro per maand.

Wanneer je 200 mensen op je lijst hebt en per maand aan 1% daarvan een dienst verkoopt, heb je al 2 cliënten per maand extra, hierdoor is het de investering meer dan waard.

Gebruik een dubbele opt-in

Een belangrijke andere reden om een professioneel e-mailprogramma te gaan gebruiken is dat je automatisch gebruik kunt maken van een dubbele opt-in. Met een dubbele opt-in bevestigen ontvangers namelijk hun interesse in de nieuwsbrief met een controlemail, welke ze krijgen na de registratie (opt-in). Hiermee bevestigen ze dat ze zich daadwerkelijk in hebben geschreven met het betreffende e-mailadres, zodat jij weet dat je het juiste e-mailadres hebt.

Je kent het misschien zelf wel, je schrijft je in en dan krijg je eerst een mail waarin je je aanmelding moet bevestigen. Doordat de ontvanger een tweede bevestiging geeft, staat vast dat de registratie niet door iemand anders aangevraagd is.

Een opt-in is wettelijk verplicht in Nederland, je mag dus niet zomaar iemand een commerciële mail versturen zonder dat hij zich heeft ingeschreven. Een dubbele opt-in is nog niet verplicht, maar is wel aan te raden. Mensen doen dan echt moeite om jouw nieuwsbrief te kunnen ontvangen. Daarnaast weet je dat ze hun e-mailadres niet verkeerd getypt hebben. De kwaliteit van de contacten op jouw e-maillijst is met een dubbele opt-in het hoogst.

v

Gebruik een opt-out

Het is wettelijk verplicht om onderaan iedere e-mail, die je naar je malingslist stuurt, een uitschrijflink te plaatsen. De meeste E-mailmarketing systemen doen dit automatisch. Dit wordt ook wel een Opt-out genoemd. Als mensen zich hebben afgemeld, mag je ze niet meer mailen, ze verdwijnen dan ook automatisch van jouw mailinglijst.

Conclusie: Goede e-mailmarketing strategie bespaart tijd en problemen in de toekomst

Met een goede e-mailmarketingstrategie kun je veel tijd en geld besparen. Het is daarnaast eenvoudiger om nieuwe mensen aan te trekken, mits je het laagdrempelig en interessant voor hen maakt om in te schrijven. Veel therapeuten willen eerst “beginnen” voordat ze zich wagen aan zo’n “moeilijk en duur systeem”. Mijn advies is om meteen te beginnen, want dan begin je meteen goed! Je e-maillijst is onwijs belangrijk voor je bedrijf en het kost veel meer moeite en tijd en gedoe om na een tijdje over te stappen van gratis systeem maar een goed systeem zoals ActiveCampaign. (of helemaal opnieuw te beginnen, als je je niet aan de regels hebt gehouden).