Selecteer een pagina

Ben je ooit wel eens op een website beland waar je, nadat je was begonnen met lezen, werd onderbroken door een pop-up of werd afgeleid door een link naar een pagina waar jij een gratis product kon krijgen als je jouw e-mailadres zou achterlaten? Het product dat je daar krijgt heet een Gratis Weggever of Incentive. Het gratis weggeven van producten klink misschien raar maar ik ga jou vertellen waarom een Gratis Weggever onmisbaar is voor een goede wervende website.

Gratis weggever? Waarom zou ik iets gratis weggeven?

Het kan zijn dat je al een tijdje een nieuwsbrief functie op jouw website gebruikt maar dat niemand zich inschrijft. Tegenwoordig worden mensen overspoeld met e-mails waardoor weinig mensen zich nog zomaar inschrijven op een willekeurige “nieuwsbrief”. Niemand zit namelijk te wachten op een nieuwsbrief. Waar bezoekers wel naar op zoek zijn is nuttige informatie om hun problemen op te lossen. Als therapeut heb jij zoveel kennis om andere van hun probleem af te helpen, dat je een klein deel van deze informatie gratis weg kan geven als tegenprestatie voor de naam en het e-mailadres. Daarom geef je ze een Gratis Weggever, een downloadbaar product dat je weggeeft in ruil voor iemands naam en e-mailadres. Het is dan ook van belang dat hetgeen wat je weggeeft waardevol is. Maar wat kan jij nou weggeven als Incentive?

De verschillende vormen van Gratis weggevers:

  • eBook/White Paper

Een PDF document met waardevolle informatie in de vorm van bijvoorbeeld een eBook (Visueel/magazine stijl opmaak) of White Paper (Strakke tekst document met bijvoorbeeld marktcijfers etc.). Denk er aan dat het eBook niet gaat om jouw dienst te verkopen maar puur is om vertrouwen op te bouwen. Het moet natuurlijk wel gekoppeld zijn aan jouw dienst. Vertel hier bijvoorbeeld in wat mensen kunnen doen om hun problemen te verhelpen. Let op: Vertel ze niet teveel, want anders hebben ze misschien geen reden meer om bij jou te komen! Ons eBook bestaat voornamelijk uit informatie die bedoeld is om de therapeut te laten inzien dat een website geen noodzakelijk kwaad is, maar een tool die voor jou cliënten kan werven. Wanneer ze dit interessant vinden kunnen ze bij ons terecht om hun website ook daadwerkelijk tot die tool te laten maken.

  • E-mail serie met waardevolle informatie

Denk hierbij bijvoorbeeld aan een reeks e-mails waarin elke week een oefening staat tegen rugklachten. Aan het einde van deze reeks e-mails stuur je de laatste oefening of extra informatie en doe je een aanbieding naar jouw massage reeks die de klachten helemaal doen verdwijnen. Deze aanbieding komt als geroepen voor de lezer omdat ze al met jou vertrouwd zijn en graag van hun klachten af willen.

  • Exclusieve deals/informatie

Het lezen van een blog kan vaak al erg fijn zijn voor mensen, neem bijvoorbeeld deze blog. Er zijn veel therapeuten die nog nooit van een Gratis Weggever hebben gehoord, laat staan dat ze weten dat ze een nieuwsbrief moeten hebben. In mijn blog zou ik bijvoorbeeld kunnen zeggen: schrijf je in voor onze eZine en ontvang extra informatie over het maken van een Gratis Weggever, over het wervend maken van jouw website, exclusieve deals en nog veel meer! Deze vorm wordt ook wel “Subscriber exclusive” genoemd omdat de info en deals alleen met nieuwsbrief volgers wordt gedeeld.

  • MP3/Video

Een meditatie of bijvoorbeeld een audio boek kan een erg fijne Gratis Weggever zijn. Veel mensen vinden het fijn om begeleiding te ontvangen tijdens hun meditatie en ondertussen raken ze ook nog eens vertrouwd met jouw stem.

  • Oefeningen

Oefeningen hoeven niet persé in een reeks e-mails. Je kan natuurlijk ook een mooi document maken waar jij oefeningen met tekst en illustraties in verwerkt. In jouw e-mails kan je dan ook nog verder uitweiden op de gegeven oefeningen.

  • Checklist

Veel mensen vinden het fijn om wat structuur te ontvangen. Een voedingsdeskundige kan bijvoorbeeld een voedingschecklist maken. Sites4Funding gebruikt een Crowdfunding Communicatie Checklist waarin per dag staat beschreven waar je tijdens jouw campagne allemaal aan moet denken.

Zoals je merkt geef ik veel voorbeelden van wat en je allemaal kan doen als Gratis Weggever en waarom het nodig is. Ik vertel je echter niet hoe je bijvoorbeeld het beste een audio meditatie kan weggeven. De informatie is waardevol want jij had er misschien wel nooit aan gedacht om een meditatie weg te geven, waardoor ik vertrouwen opbouw, maar hoe zet je zoiets dan op? In onze eZine ga ik dieper in op punten die in onze blog worden behandeld, ook beantwoorden wij daar uitgebreid vragen van onze nieuwsbrief abonnees, zodat onze hele community kan leren van vragen van de ander.

Hoe zorg je dat mensen jouw Gratis Weggever willen hebben?

Een goede gratis weggever bestaat uit de volgende punten:

  • Een aansprekende titel

De titel van jouw Gratis Weggever moet de doelgroep aanspreken. Dit doe je door het probleem dat de doelgroep ervaart er in te verwerken. Vaak zie je dat er Gratis Weggevers worden gemaakt die nauwelijks te maken hebben met het probleem van de doelgroep laat staan met het oplossen daarvan. Voorbeeld: Stel je bent massagetherapeut en je richt je vooral op cliënten met rugklachten omdat ze een zittende baan hebben dan kan je bijvoorbeeld een titel als volgt doen: “Zitten is het nieuwe roken, zit jij wel recht?”

  • Waardevolle inhoud

De inhoud van jouw Gratis Weggever moet waardevol zijn, anders zal de lezer er niet blij mee zijn en bouw je dus geen relatie op. Zodra jij dan de eerste mail gaat versturen zullen ze zich waarschijnlijk uitschrijven omdat ze jouw Gratis Weggever ook niet waardevol vonden, waarom jouw mail dan wel? Voorbeeld: Een aantal oefeningen die ervoor kunnen zorgen dat je rechter gaat zitten zodat je minder rugklachten krijgt. Daarna kan je een up-sell doen naar een reeks massages die ervoor zorgen dat de klachten compleet verdwijnen (en deze blijven ook weg omdat ze de oefeningen er bij doen).

  • Visuele weergave op de website

Zorg ervoor dat je een afbeelding bij de inschrijving verwerkt, hiermee spreek je mensen meer aan en kunnen ze zien wat ze krijgen waardoor het tastbaar wordt. Een Gratis Weggever is geen fysiek product waar je een foto van kan maken. Zorg er dus voor dat je, wanneer je bijvoorbeeld een eBook weggeeft, een beeld maakt (of laat maken) van jouw boek. Dit kan je met verschillende gratis of betaalde tools doen zoals https://www.myecovermaker.com/ecover-design. Zorg wel dat het ontwerp van jouw eBook aansluit met het ontwerp van jouw website zodat mensen ook zien dat het boek van jou is.

Samenvatting

Een Gratis Weggever is een Incentive die wordt gebruikt om mensen over te halen om zich in te schrijven voor een mailinglist. De incentive kan bestaan bij een PDF document, aanbiedingen, MP3’s of bijvoorbeeld oefeningen. Om ervoor te zorgen dat je vertrouwen opbouw moet het waardevol zijn waardoor het makkelijker is om mensen jouw dienst aan te bieden. Zorg ervoor dat je een goede pakkende titel gebruikt waarin je problemen aanspreekt van de bezoeker en gebruik een afbeelding om de aandacht te trekken.

Ik hoop dat je hiermee aan de slag kan en ik hoor natuurlijk graag hieronder in het commentaar veld van jou wat jij als gratis weggever gebruikt of gaat gebruiken.

Blijf groeien met jouw praktijk

Aanstaande dinsdag geven wij een online training over “Hét stappenplan om cliënten aan te trekken via jouw website”. Hier kun jij je helemaal gratis voor aanmelden!

Wil jij dus meer bereiken met je website?