(E-mail)Marketing draait eigenlijk op het beïnvloeden van de gevoelens van jouw potentiële cliënt. Het beïnvloeden van iemand klinkt misschien nogal heftig, maar wat je eigenlijk wil bereiken is dat jouw potentiële cliënt een goed gevoel bij jou en jouw praktijk krijgt. Dat hij of zij jou gaat vertrouwen als dè expert in jouw vakgebied.
Een band opbouwen
Er wordt door psychologen gezegd dat je, voor het hebben van meer geluk, jezelf meer moet blootstellen aan positieve ervaringen. Negatieve ervaringen zijn moeilijker te verwerken en hebben een grotere impact op je leven. Dit betekent dus dat jij je zo min mogelijk aan negatieve ervaringen moet blootstellen, maar vooral ook dat je zoveel mogelijk positieve ervaringen moet hebben. Best logisch eigenlijk en daar kan jij met het aantrekken van cliënten voor jouw praktijk gebruik van maken.
Hetzelfde geldt namelijk bij het opbouwen van een goede relatie met jouw (potentiële) cliënt. Natuurlijk doe jij je best om de ervaring van een cliënt zo prettig mogelijk te maken, wanneer hij bij jou in de praktijk komt. Toch is de kans groot dat jij niet op deze manier hebt nagedacht over het eerste belangrijke contactmoment met jouw potentiële cliënt. Je raadt het misschien al, ik heb het over jouw website!
Doordat je op jouw website de mogelijkheid geeft om een naam en e-mailadres achter te laten krijg jij de kans om al een band op te bouwen voordat een cliënt een cliënt is. Deze gegevens verzamel je namelijk in jouw mailinglist, zodat je hiermee vertrouwen kan gaan opbouwen met de bezoekers van jouw website. Door e-mailmarketing toe te passen krijg je een expertstatus en zorg je ervoor dat je ook in een rustigere periode in jouw praktijk, direct nieuwe cliënten kan aantrekken.
Een website met een doel
Misschien ga ik iets te snel, even een stapje terug. Het doel van een website is de bezoeker overtuigen van de kwaliteit van jouw diensten met als uitkomst het aanvragen van een kennismakingsgesprek of het afnemen van een dienst. Althans, dat zou het doel moeten zijn. Je wilt hierbij dus eigenlijk dat de bezoeker een goed gevoel heeft bij zijn bezoek. Daarom is het raar dat 95% van alle websites van therapeuten gaan over de therapieën die de therapeut heeft gestudeerd en over de klachten die ze behandelen. Soms zelfs in de vorm van een lijst diploma’s die ze hebben behaald. Ik denk dat ik met zekerheid kan zeggen dat bijna alle bezoekers die op jouw website komen nog nooit van jouw therapieën of de opleiding die dit geeft heeft gehoord. De bezoeker wordt hierdoor dus niet positief beïnvloed en niet uitgenodigd om verder te lezen.
De website wordt nu voornamelijk gebruikt om de bezoeker te informeren over de therapeut, wat die allemaal gedaan heeft en wat ze in het dagelijks leven doet. Hierbij wordt dus helemaal niet nagedacht over wat de bezoeker eigenlijk zoekt. Deze is niet opzoek naar een autobiografie, maar naar een oplossing voor de problemen die hij heeft. Hij zoekt niet een website die voor iedereen is maar wil specifiek door jou worden aangesproken, jij bent degene die er speciaal voor hem is. Als hij dan ook nog af en toe wat tips en waardevolle informatie ontvangt, door de e-mailmarketing die je toepast, is hij helemaal gelukkig!
E-mailmarketing
Je ziet namelijk vaak dat er bij internet marketing voor een therapeut een stapje extra nodig is, naast alleen een goede website. Je neemt namelijk niet zomaar een dienst af van een paar honderd euro, waarbij je jouw hele leven moet blootstellen aan een onbekende zonder een kennismaking te hebben gehad.
Deze extra stap is e-mailmarketing. Om een band op te kunnen bouwen met de bezoeker van jouw website (een potentiële cliënt) wil je ervoor zorgen dat je met hem in contact kan komen.
Omdat de tijd dat een potentiële cliënt jouw website bezoekt zo ontzettend kort is, wil je ervoor zorgen dat je contact kan houden met deze bezoeker nadat hij jouw website verlaat. Dit doe je door ervoor te zorgen dat deze zijn naam en e-mailadres achterlaat, waardoor je hem later kan gaan mailen. Natuurlijk zit niemand te wachten op een nieuwsbrief dus daarom stuur je alleen maar waardevolle informatie en geef je de bezoeker een incentive (gratis weggever) in ruil voor zijn gegevens. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een eBook met waardevolle tips (deze moeten natuurlijk wel aansluiten bij jouw dienst) of bijvoorbeeld een gratis online meditatie. Dit hele principe noemen we e-mailmarketing.
Alle potentiële cliënten op jouw lijst (iedereen op jouw lijst is een potentiële cliënt, want zij hebben door jouw incentive te krijgen al aangegeven dat ze interesse hebben in jouw diensten) kan je dan met regelmaat gaan mailen (denk aan 2x in de maand of elke week bijvoorbeeld). Hierdoor zullen deze telkens aan jou herinnerd worden. De mails die je dan gaat versturen zijn niet bedoeld om jouw diensten te verkopen. In deze mails ga jij waardevolle informatie delen die de cliënt al verder helpen met het oplossen van hun probleem. Denk bij een massagetherapeut bijvoorbeeld aan het wekelijks geven van oefeningen om de rug soepel te houden. Als je informatie gaat weggeven via jouw nieuwsbrief is het verstandig om niet de complete oplossing voor het probleem te vertellen. Anders is het natuurlijk niet meer nodig om bij jou in de praktijk langs te komen. Geef dan vooral veel “wat” en “waarom”, maar niet de “hoe”. Hiermee kan je al belangrijke inzichten creëren zonder dat je jezelf overbodig maakt.
Door zoveel gratis informatie/oefeningen etc. weg te geven, gaan die potentiële cliënten jou zien als een expert. “Als ze al zoveel waardevolle informatie gratis weggeeft, wat krijg ik dan wel niet als ik een dienst bij haar afneem”. Dat is eigenlijk de gedachten die je wil creëren. Deel dan ook in de berichten die je stuurt minimaal 80% aan waardevolle informatie en maximaal 20% aan informatie over jouw diensten. Zo kan je bijvoorbeeld in een rustigere periode een e-mail eruit sturen met daarin een aanbieding voor jouw diensten. De kans is veel groter dat iemand uit jouw mailinglist de dienst zal afnemen dan een willekeurige persoon op straat.
Wij doen dit ook
Wanneer je kijkt naar dit artikel, dan zie je eigenlijk al een heel duidelijk voorbeeld van de boven genoemde punten. Ik vertel je de belangrijkste principes als het gaat om succesvolle e-mailmarketing toepassen voor jouw praktijk (veel wat, maar niet precies hoe). Hierbij vertel ik je dat je een website moet hebben die toe werkt naar een doel (cliënten aantrekken). Daarnaast moet je een mailinglist gaan opbouwen om zekerheid te krijgen. Hieruit kan je dan verkopen gaan realiseren.
Naast dit en vele andere artikelen waarin we veel informatie weggeven om jou te helpen de volgende stap te zetten in jouw praktijk, bieden wij ook nog webinar waarin we een uur lang uitleg geven over “De nummer 1 strategie om cliënten aan te trekken via het internet.
Blijf groeien met jouw praktijk
Aanstaande dinsdag geven wij een online training over “Hét stappenplan om cliënten aan te trekken via jouw website”. Hier kun jij je helemaal gratis voor aanmelden!
Wil jij dus meer bereiken met je website?